Ordrupgaard: Flora Yukhnovich - Into the Woods
AKTUELT Kunst

Ordrupgaard: Flora Yukhnovich – Into the Woods

Ordrupgaard: Flora Yukhnovich – Into the Woods

 

Drømmeagtige, kvindelige fantasilandskaber

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordrupgaard: Flora Yukhnovich - Into the Woods

“She is Beauty and She is Grace”, 2022. Triptykon. Olie på lærred. 240 x 474 cm. Værket refererer til Peter Paul Rubens’ “Venusfesten” (1635-36), der skildrer en fest i et skovlandskab til ære for kærlighedens, skønhedens, begærets og frugtbarhedens gudinde. Bemærk, at titlen stammer fra den amerikanske action-komediefilm Agent Catwalk (2000), hvor Sandra Bullock deltager i en skønhedskonkurrence! Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… en udfordrende, overraskende og farverig udstilling, som bør kunne tiltrække det helt store publikum …..’

– Niels Lyksted, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordupgaard kommer vidt omkring med sin serie af udstillinger, der tager udgangspunkt i 150-årsjubilæet for den første udstilling af impressionistiske malere i Paris. Året indledtes med en spændende præsentation af oversete kvindelige impressionistiske kunstnere, og siden fulgte Ai Weiweis personlige udgave af Monets åkander udført i LEGO-klodser – læs Lyksteds anmeldelse her

 

Nu følger en udstilling med den talentfulde, britiske kunstner Flora Yukhnovich (f. 1990) og hendes forunderlige og farverige univers. Det sker på udstillingen “Into the Woods”. Bemærk, at titlen er flertydig. For det første henviser den til skovens eventyrlige verden, hvor hun henter inspiration til mange af sine motiver. For det andet fortæller den noget om hendes arbejdsmetode: At springe ud på dybt vand! Mere herom følger!

Flora Yukhnovich

Men hvem er Flora Yukhnovich? De færreste her i landet er formentlig stødt på denne kunstner, da det er hendes første museumsudstilling uden for Storbritannien. Derfor følger en kort introduktion til hendes forunderlige verden.

 

Flora Yukhnovich har en kandidatuddannelse i Fine Art fra City & Guilds ved London Art School og er blandt andet inspireret af italiensk barok og fransk rokoko. Men der er langt fra disse perioders figurative malerier til hendes personlige udgave af den amerikanske abstrakte ekspressionisme, som pryder Ordrupgaards vægge i de kommende måneder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordrupgaard: Flora Yukhnovich - Into the Woods

“Capriccio” (detalje), 2019. Olie på lærred.150 X 245 cm. Umiddelbart et abstrakt billede, men går man tættere på som her, ser man, at vinens og festens gud, Baccus, fejres med musik, dans og en overflod af mad og vin. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordrupgaard: Flora Yukhnovich - Into the Woods

“Rouge Allure”, 2022. (Detalje). Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mon ikke også Willem de Kooning har været til stor inspiration? Også han søgte inspiration fra de samme malere på rejser i Italien, og han sammenvævede ligeledes personer og landskaber i semi-abstrakte billeder. Tilmed i rokokoens grundfarver pink, gul og blå.

 

Flora Yukhnovich henter desuden inspiration fra samtidens magasiner, sociale medier og gyserfilm! Jo, i hendes maleri kan man finde motiver inden for vidt forskellige genrer. Sammen indgår de i en spændende dialog.

 

Yukhnovich udfolder sig primært med pastelfarver på lærreder i de helt store formater. Betragter man malerierne på afstand forekommer de figurative, men tæt på oplever man blot deres rene tekstur og farve. Dermed virker hendes malerier som en drøm, man kun kan erindre svagt, og som man ikke kan se klart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordrupgaard: Flora Yukhnovich - Into the Woods

 

“Thicker than Peanut Butter”, 2020. Olie på lærred, 200 x 170 cm.

Inspireret af fête galante malerier. Titlen er imidlertid lånt fra en sangtekst af rapstjernen Nicki Minaj,

der bruger udtrykket til at beskrive sin egen krop. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

Rokoko-inspiration

Af særlig betydning for Yukhnovichs kunstneriske udvikling blev studieophold i Italien. Her begejstredes hun for rokoko-kunstnere som François Boucher, Jean-Honoré Fragonard and Giovanni Battista Tiepolo.

 

Det, der tiltalte hende særligt ved disse kunstnere, var den særlige æstetiske måde, hvorpå de gengav den feminine og erotiske følsomhed i deres værker. I stærk modsætning til alt det, der tillægges kvinder i det brogede og hårdtslående mediebillede, vi præsenteres for i dag.

 

Når Yukhnovich forbereder et nyt værk, sammenstiller hun ofte en række rokoko-malerier, der relaterer til aktuelle problemstillinger med billeder fra samtiden. Her mødes den romerske gudinde Venus med Kim Kardashian, og et billede af Tiepolo med et still-foto fra filmen “Dirty Dancing”. Yukhnovichs fri association sammenkæder herefter elementerne til nye indtryk, som overføres til lærredet. Dristigt tænkt og helt uden sikkerhedsnet jvf. titlen på udstillingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordrupgaard: Flora Yukhnovich - Into the Woods

“Midsummer Night’s Dream”, 2024. Olie på lærred. 200 x 175 cm. William Shakespeares skuespil “En skærsommernats drøm” udspiller sig i en magisk skov, hvor fire unge elskere og en gruppe amatørskuespillere indgår i en række eventyrlige møder med feer og ånder. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fêtes galantes

Én genre fra rokokoen har især optaget Flora Yukhnovich. Det gælder de såkaldte “fêtes galantes” dvs. sammenkomster i romantiske parklandskaber. De var særdeles populære i det 18. århundrede, især takket være Jean-Antoine Watteau (1684-1721).

 

Watteau forsøgte i sine malerier at fastholde den utrolige farvepragt, det flimrende lys og festdragterne, når Ludvig 15. afholdt aftensammenkomster i parken ved Versailles. Her møder vi folk klædt i balkjoler og kunstfærdige kostumer. Og ofte udviskes grænserne mellem virkelighed og eventyr i en mild og romantisk atmosfære, der også rummer en febrilsk og energisk undertone.

 

Genren blev senere i den anden halvdel af det 19. århundrede genoptaget og fortolket på ny af impressionister som Renoir, Manet og Morisot, hvis værker er fornemt repræsenteret i Ordrupgaards samling. Altså en oplagt baggrund for at udstille Yukhnovichs værker netop her, da hendes abstraktioner netop understreger stemninger fra den franske samling.

Horror film

Senest har Flora Yukhnovich ladet sig inspirere af stilleben billeder af hollandsk og flamsk oprindelse fra det syttende og tidlige attende århundrede, som hun har studeret på Ashmolean Museum i Oxford.

 

Hvor blomstermalerne koncentrerede sig om det æstetiske i deres malerier, interesserer Yukhnovich sig særligt for ideen om “monstrøs feminisme”. Maleriet “Teeth” er således inspireret af den kødædende plante Venus Fluefanger. Den fanger byttet ved hjælp af en særlig forførende mekanisme med små hår. Når en flue er gået i fælden, lukker bladet sig sammen, hvorefter enzymer fordøjer byttet.

 

Mytologien om den såkaldte “vagina dentata” (skede med tænder) er et centralt element i horrorfilm som “Teeth”, “Carrie”, “Raw” og “The Witch”, der alle handler om en central kvinde, som bliver ukontrollabel og farlig i forbindelse med, at puberteten indtræder.

 

Et markant eksempel på dette tema er Yukhnovichs “She Herself is a Haunted House”, 2023, inspireret af filmen “Carrie” med Sissy Spacek fra 1976. Unægtelig en anderledes tolkning af de æstetiske blomstermotiver, vi kender fra de hollandske og flamske malere i det 17. århundrede!

Into the Woods

Så vildt går det imidlertid ikke til i de værker, der vises på Ordrupgaards udstilling. Her inviterer Yukhnovich publikum med ud i skoven, som den kendes fra fantasiens og eventyrets verden. Her sløres kløften mellem det bevidste og det ubevidste, ligesom også historiske stilarter – herunder især rokokoen – indarbejdes.

 

I skovscenerne smeltes finkulturen sammen med vor egen tids populærkultur. Fx lader mytologiens kærlighedsgudinder sig forveksle med rapperdronninger, saftige granatæbler og forførende flødeskumstoppe. Men det er vanskeligt at holde fast i disse billeder, for de opløses for øjnene af os. Knap nok har vi fået identificeret motiverne, før halv-abstrakte billeder tager over. Det er nu penselstrøg og spektakulære farver, der dominerer vores synssans.

 

Det er i disse imaginære landskaber, at Yukhnovich udforsker temaer som kvindelig lyst og fristelse, monstrøsitet og skønhed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niels Lyksted

“Rouge Allure”, 2022. Olie på lærred. 200 x 175 cm. Værket viser en samling granatæbler, som vi kender fra kærlighedsgudinden Venus.

Titlen relaterer imidlertid til Chanels makeupsortiment. På Yukhnovichs maleri kan begrebet svinge fra forførelse til rædsel.

I det ene øjeblik præsenteres en juvelfarvet bunke lækre ting og i det andet de blodsølede rester af en brutal dissektion.

Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Vurdering

Ordrupgaards udstilling “Flora Yukhnovich – Into the Woods” er et overraskende og dristigt valg til en serie af udstillinger, der tager udgangspunkt i den franske impressionisme.

 

Men der er en klar sammenhæng. Farverne og de udflydende motiver, hvor forgrund og baggrund går i et, genkender vi fra impressionisterne. Læg hertil, at Yukhnovichs abstrakte motiver er åbenlyst inspireret af italiensk barok og fransk rokoko.

 

Hvad der gør Yukhnovichs malerier særligt spændende er, at intet er, hvad det første øjekast lader formode. De har nemlig dybde. Under overfladen finde vi således mere dulgte historier, som gemmer sig i de forførende og farverige værker, der har klar relevans for nutidens publikum. Værktitlerne kan være en hjælp, men den endelige tolkning er op til en selv!

 

Yukhnovich er blevet udråbt som en af maleriets nye store mestre, der vil indtage en central plads i kunsthistorien. Om det vil ske, er det nok for tidligt at udtale sig om. Men der er i hvert tale om en udfordrende, overraskende og farverig udstilling, som bør kunne tiltrække det helt store publikum. Den er ikke til at komme uden om!

 

NB! Men hvad ville Wilhelm Hansen, museets stifter, have sagt til udstillingen? Jeg er overbevist om, at han ville have været begejstret. Yukhnovich genfortolker nemlig rokokoens galante motivverden på banebrydende vis, ligesom Manet, Morisot og Renoir gjorde med stor succes i deres tid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilhelm Hansen

Mon ikke Flora Yukhnovich er inspireret af de Kooning? Foto fra sommerens udstilling “Willem de Kooning in Italy” i Venedig. Fra venstre “Et træ i Napoli”, 1960, “Dør til floden”, 1960, og “Villa Borghese”, 1960. Alle semi-abstrakte motiver. Bemærk rokoko-farverne pink, gul og blå. I forgrunden hans bronzeskulptur “Kvinde siddende på en bænk”, 1972. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordrupgaards udstilling “Flora Yukhnovich – Into the Woods” vises frem til den 19. januar 2025. Museet har udarbejdet et tosproget katalog på dansk og engelsk til udstillingen. Det indeholder et interview med Yukhnovich, et essay om “Rococo-revival” før og nu i relation til museets stifter, Wilhelm Hansen, samt ikke mindst “Ind i kroppens vildnis. Om at træde ind i Flora Yukhnovichs sanselige verdener”. Desuden kan Louisiana Channels video om Yukhnovich anbefales (ca. 11 min.). Kan ses fra Ordrupgaards app.

 

 

 

 

Ordrupgaard: Flora Yukhnovich – Into the Woods – se mere her

 

 

 

 

Coverfoto: “If All the World Were Jell-O”, 2019. Olie på lærred. 180 x 250 cm. Der associeres til en vintage gelé-reklame. Titlen forbindes med kvindernes bløde, geléagtige legemsdele. Kort sagt: her skildres kvinden som et passivt objekt – som en lækkerbisken, der kan begæres og nydes af et mandligt blik. Bemærk, at de mandlige figurer, der stirrer på de badende kvinder i Jean-Baptiste Paters forlæg “Badende kvinder”, er helt udeladt.

 

 

 

 

Ordrupgaard: Flora Yukhnovich – Into the Woods er anmeldt af Niels Lyksted, KULTURINFORMATION.

Redaktion: Jesper Hillestrøm