AKTUELT Litteratur

FANGE NUMMER 9 – en boganmeldelse

FANGE NUMMER 9 – en boganmeldelse

 

 

 

 

 

 

 

FANGE NUMMER 9 – en boganmeldelse

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

FANGE NUMMER 9 er en selvbiografisk, dokumentar af en kvindelig fange Gulbahar Haitiwaji, der har siddet i genopdragelseslejr i Kina i to år fra 2017 til 2019.

En million i genopdragelseslejr

Mere end en million af hendes folkestamme Uighurer er til dato blevet interneret i genopdragelseslejre står der i bogen. Folkestammen er muslimske Uighurer, der oprindelig stammer fra Tyrkiet, men lever i provinsen Xinjiang i Kina.

Regionen Xinjiang

Xinjiang bliver i 1955 fuldgyldigt indlemmet i Folkerepublikken Kina under navnet ”Den selvstyrende region Xinjiang. Xinjiang udgør 1/6 af Kinas areal og huser 20 millioner indbyggere. Regionen bugner af citrusfrugter, guld og diamanter, gas, uran og olie, fortæller bogen. Gulbahar er selv uddannet olieingeniør.

Undertrykkelse

Siden 2006 har Gulbahar boet i Frankrig sammen med sin mand og to døtre. På grund af den undertrykkelse af Uighurer i Xinjiang, ægtemanden Kerim mente der forekom, valgte Kerim i 2006 at flygte til Frankrig som politisk flygtning, hvorefter familien senere stødte til. Undertrykkelsen bevirker blandt andet, at det kan være vanskeligt at blive antaget til et job. Manden Kerim og døtrene får flygtningestatus i Frankrig.

Kaldes tilbage til Kina

Gulbahar bliver af de politiske myndigheder kaldt tilbage til Kina for at få nogle administrative formaliteter på plads. Det viser sig, at Gulbahars datter Gulhumar er blevet afbilledet i en demonstration mod det politiske styre i Kina. Gulbahar skulle selv underskrive en erklæring på, at hun havde deltaget i gruppeoptøjer, selv om hun aldrig havde været politisk engageret.

 

Det er anklageskriftet mod Gulbahar, hvorefter hun bliver sendt i arresthus, hvor hun bliver lænket til sengen og derefter eskorteret til genopdragelseslejr med 11 timer daglig undervisning eller indoktrinering, som bogen kalder det. Her deler hun celle med 30 andre kvinder.

 

I virkeligheden handler det om, at Gulbahar er uighurer og hendes familie har søgt eksil i Frankrig og hun anses som forræder imod det kinesiske styre på grund af det.

Anklager

Nogle af de andre kvinders anklager lyder på, en havde været i Mekka, en havde solgt cd’er med forbudt religiøst islamisk materiale, eller at have deltaget i en fødselsdag for en tilsløret veninde. Dette er forbudte religiøse forehavender, som afstedkommer anbringelse i en genopdragelseslejr.

Virkninger af genopdragelsesopholdet

Deres kost består af tynd suppe f.eks. kålsuppe og brød. Det resulterer i, at Gulbahar taber sig i vægt, så begge hendes hænder kan nå om livet på hende. Når de undergår ‘vaccination’ i genopdragelseslejren bliver de i virkeligheden steriliseret. Myndighederne truer hende med, at hun aldrig får sine børn og mand at se igen.

Uvished

Imens aner hendes familie i Frankrig ikke, hvor hun befinder sig. De forsøger at råbe de franske myndigheder op. Datteren Gulhumar går på TV og forsøger at tale sin moders sag for at se, om det kunne resultere i noget assistance i sagen.

 

En dag lander Gulbahars sag på det franske udenrigsministeriums bord og de arbejder med hendes sag på højeste niveau.

 

I mellemtiden er Gulbahar blevet idømt 7 års ophold i en genopdragelseslejr ved en skueproces af en retssag, der foregår i november 2018 altså næsten 2 år efter hendes tilfangetagelse i januar 2017. Hun frigives dog i august 2019, hvor hun bliver genforenet med sin familie ikke mindst på grund af det franske udenrigsministeriums arbejde.

 

I FANGE NUMMER 9 følger man hele Gulbahars sag og de to år i genopdragelseslejren, hendes frigivelse og tilbagekomsten til familien og Frankrig.

Kina i dag

Det er et frygtelig billede man får af en uskyldig kvindes skæbne og familiens store sorg og anstrengelser for at få hende frigivet. At en folkestamme bliver forfulgt udelukkende på grund afstamning er uhyggeligt. En gruopvækkende bog FANGE NUMMER 9. Væmmeligt at den slags finder sted i en moderne oplyst tid som 2022 og involverer så mange mennesker. Bogen giver et indblik i, hvad der også foregår i nutidens Kina. Så hvis man er interesseret i det, er FANGE NUMMER 9 god at læse for at se, hvad det moderne Kina også byder på. Bogen handler også om menneskelig styrke og mod.

 

FANGE NUMMER 9 er interessant og giver en stemme til en person, der har været udsat for noget frygteligt. Det er et alvorligt emne bogen beskæftiger sig med, så den kan virke dyster og en smule langtrukken. Men bogen oplyser om gruopvækkende hændelser, som FNs nyligt afgåede højkommisær Michelle Bachelet netop har udgivet en rapport om her i august 2022. Rapporten beskriver meget alvorlige forbrydelser mod menneskeheden bl.a. tortur og tvungne lægebehandlinger mod bl.a. uighur-muslimer og andre etniske minoriteter i Xinjiang provinsen i Kina.

 

Ifølge rapporten bliver uighurer spærret inde, man aflærer dem deres religion og tvangsmedicinerer dem. Får dem til at synge fædrelandssange.

 

Ifølge forsker Rune Steenberg, der forsker i uighurer, går handlingerne ud på at udslette uighurernes kultur. Det indbefatter bl.a. ødelæggelsen af moskéer og fjernelsen af det uighurske sprog fra bøger på offentlige biblioteker.

 

Ifølge Kina består arbejdet med uighurerne i at arbejde imod ekstremisme og terrorisme og kalder FNs rapport for misinformation og løgne.

 

Se mere om FANGE NUMMER 9 – en boganmeldelse her

 

 

 

 

Bonusinfo:

 

‘Hvem er uighurerne?’

 

Uighurerne er et muslimsk mindretal i den vestlige kinesiske provins Xinjiang. Der findes omkring 11 millioner uighurer i Kina, langt de fleste har hjemme i Xinjiang. De praktiserer en moderat form for sunni-islam.

 

Op mod en million kinesiske muslimer menes at have siddet i lejre eller fængsler i Kina. Kina har beskrevet lejrene som frivillige uddannelsescentre, der skal bekæmpe islamisk radikalisme.

 

Ifølge eksperter bliver uighurere også udsendt som arbejdskraft til fabrikker i hele Kina via arbejdsprogrammer.

 

Kilde på ovennævnte fakta om ‘hvem er Uighuerne’ er fra DR.dk den 1/9 2022 af journalist Mathilde Bugge og Karoline Engelund.

 

 

 

 

FANGE NUMMER 9 – en boganmeldelse er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION