Litteratur

Anmeldelse: BØRNENES DANMARKS HISTORIE

Anmeldelse: BØRNENES DANMARKS HISTORIE

 

 

 

 

 

 

Anmeldelse: BØRNENES DANMARKS HISTORIE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ….. Nils Hartmann har en sjælden evne til nærmest at gøre sin tekst til storytelling ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvordan får vi skærpet interessen for Danmarks historie hos vore børn og unge? Den er i stigende grad faldende. Skal vi prædike? Nej, det er der ingen af nutidens børn, der er modtagelige overfor. Hvad så med at lokke med en mere eventyragtig og fortællende måde? Måske nok en mere gangbar vej.

 

Vi skal have ALLE børn med og det er det, der er den vanskelige opgave. Interessen skal skabes af de voksne. Det kan virke som uoverskueligt, men der er lys forenden af tunnelen. Det kræver selvfølgelig, at vi alle sammen bakker op og gør opmærksom på, at vores historie er en stor del af vores kultur og uden vores historie med i bagagen, bliver vi rodløse. Uden fortid, ingen fremtid.

 

Hvorfor synes mange at historie er kedelig? Simpelthen fordi formidlingen kan være tung og uden humor.

Junioranmelderen kommer på banen

Hvad skal jeg bruge det til? Er det spørgsmål Kulturinformations junioranmelder, Valdemar på 12 år stiller, mens han forgæves forsøger at skjule, at han er ved at sende en besked til en kammeret på sin mobiltelefon. Ups væk, hans telefon forsvinder ned i min taske. Nu er Valdemar på den, for han er nødt til at koncentrere sig om den bog jeg har lagt foran ham. Jeg har bedt ham om at se med og læse Danmarks historie sammen med mig. Ingen vej tilbage.

 

Valdemar bladrer og hans interesse bliver straks fanget af, at han eget navn dukker op på side 79 i et afsnit om Svend, Knud og Valdemar. Valdemar ved en del om riddere, vikinger og deres erobringer, så lad os finde ud af hvordan de kom hertil. Det virkede. Resten af eftermiddagen sidder vi og læser om vildheste, flinteøkser og jernalderen.

Et godt greb

Nils Hartmann (f. 1941), er en garvet historieformidler og har et stort og alsidigt forfatterskab bag sig. Han brænder for historie og i 2009 blev han af Dansk Historisk Fællesråd udnævnt som en af de sidste hundrede års Historiske Ildsjæle.

 

Måden bogen er grebet an på er fornuftig og overskuelig. Vi starter ganske enkelt for tusinde af år siden, før Kristi fødsel, og slutter, meget apropos, med internettets indtog, AI og mobiltelefoner.

 

Vi lærer stenalderens mennesker at kende, Bronzealderens folk er skrappe til at lave våben og smykker og i jernalderen kommer der gang i den. Jern er nyt og perfekt til våben. De første vikingetogter starter og de nordiske guder vinder indpas, men inden længe kommer kristendommen til Danmark. Der er fart over feltet i fremskridtets navn. Borge bliver bygget og riddere slås. Mange nye varer kommer over grænsen og handlen er lystig.

 

Margrethe I kommer til magten og hele Norden bliver forenet. Danmark forandrer sig. Inden længe er det Christian 4, som sætter sit præg på Danmark, med sine flotte bygningsværker. Vi går heller ikke glip af romancen mellem Corfitz Ulfeldt og Leonora Christina. I 1700-tallet sker der rigtig mange ting. Børn skal lære at læse og regne, flere og flere rejser til Grønland, Stavnsbåndet og Konfirmationen indført.

 

Huj hej, det går over stok og sten og inden længe får danskerne travlt. Der kommer store landbo-reformer, godsejerne mister magten, folket kræver demokrati, børnearbejde forbydes i 1873. Mellem 1850-1914 udvandrer mere end 300.000 danskere til Nordamerika, alt imens der starter en politisk krig mellem Venstre og Socialdemokraterne. Den er vel egentlig aldrig stoppet! Danskerne har fået et velfærdssamfund og knokler.

Valdemar er tilfreds

Det var Danmarks historie, set med Valdemars øjne. Det gjorde et stort indtryk på ham, hvor hårdt det må have været at leve tidligere. Det tog mange år inden maskinerne gjorde sit indtog og alt blev forarbejdet i hånden, men far og mor arbejder åbenbart lige så meget nu som tidligere. Børn har mange måder at finde kernepunkterne på!

 

Jeg tror, at hvis man giver børn og unge et skub, er de mere end villige og interesserede i at lære mere. Det kan være grænseoverskridende at opdage, at ikke alle mennesker har set ud som de gør i dag. Det vil skabe anledning til spørgsmål og er med til at fremme selvforståelsen hos os mennesker.

Børnenes Danmarks historie

BØRNENES DANMARKS HISTORIE er nu kommet i syvende reviderede udgave. Jeg er begejstret over den gode formidling og de klare budskaber, der følger med teksterne. Illustrationerne er pragtfulde og levende og er med til at give de kolde historiske facts, en let fordøjelig vind med på vejen. Efter hver afsnit er der en tidstavle, det gør det hele mere overskueligt og bagerst i bogen finder du den danske kongerække, samt et register og lille leksikon.

 

Nils Hartmann har en sjælden evne til nærmest at gøre sin tekst til storytelling, som det vel kaldes nu. Altså både at kunne underholde og overbevise læseren på samme tid. Vores historie bør være en del af alles opvækst og man kan ikke starte for tidligt. Strålende, sjov og let tilgængelig Danmarks historie for alle i alle aldre. Vi voksne kan sagtens være med på sidelinjen og nogle af os trænger til et brush-up!

 

Jeg må trods alt lige indskyde en lille sidebemærkning. Når det nu er en ny og superfrisk udgave, så er det ærgerligt, at bogens deadline har været inden tronskiftet. Det havde været fint at have med. Men så er der plads til endnu en revideret udgave.

 

 

 

 

 

 

Anmeldelse: BØRNENES DANMARKS HISTORIE. Fortalt af Nils Hartmann. Illustrationer: Lillian Brøgger, Palle Bregnhøi, Kirsten Raagaard, Charlotte Clante, Bodil Bang Heinemeier. Forlag: Gyldendal.

 

 

 

 

Anmeldelse: BØRNENES DANMARKS HISTORIE – se mere her

 

 

 

 

 

Anmeldelse: BØRNENES DANMARKS HISTORIE er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm