Litteratur

BOGANMELDELSE: DEN FORSVUNDNE DATTER

BOGANMELDELSE: DEN FORSVUNDNE DATTER

 

 

 

BOGANMELDELSE: DEN FORSVUNDNE DATTER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …….. Man lægger ikke bogen fra sig før den er læst ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Gill Paul er født i Skotland, hvor hun studerede medicin samt engelsk litteratur og historie. Derefter flyttede hun til London for at arbejde i forlagsbranchen. Gill Paul har specialiseret sig i den nyere historie fra det 20. århundrede og revurderer rigtige historiske karakterer og forsøger at trænge ind i deres tanker. Hun giver dem simpelthen liv. Hendes bøger er oversat til mere end 20 sprog. Selvom denne bog er baseret på faktuelle begivenheder, er der en god portion fiktion, med en overbevisende historie.

1917

D. 15. marts 1917 blev den russiske zarfamilie tvunget til at abdicere. Zarfamilien, Romanov-dynastiet, bestod af Storfyrst Nikolaj, Storfyrstinde Alexandra og deres børn Olga, Tatjana, Maria, Anastasia samt Aleksej. Først blev familien holdt fanget i Zarskole Selo, så blev de fra august flyttet til Tobolsk. Slutteligt kom de i april 1918 til Jekaterinburg og det er her historien starter.

 

Familien lever i en lukket og anspændt tilstand. De har vanskeligt ved at holde modet oppe, da de ikke aner hvad der skal ske med dem. Maria, den mellemste af børnene, er den der er mest social og taler ofte med vagterne. Det falder ikke i god jord. Hun er skyld i at en af dem, Peter, bliver arresteret. Der kommer ny ledelse med en regelrettet og ondskabsfuld overordnet, der forgriber sig på Maria. Efter et par måneder bliver der givet ordre til at familien skal henrettes d. 17. juli 1918. Med koldt blod bliver alle skudt i en kælder og båret væk.

 

Peter er tilbage som vagt og ser Maria ligger på en kærre. Hele familien er blevet båret ud for senere at blive fjernet. Han er sikker på at hun er i live og får hende bugseret væk om natten. De flygter. Maria er ilde tilredt og Peter bærer hende op i bjergene, hvor de bliver til hun er rask. De får skaffet falske papirer og starter på en ny tilværelse. Meget anderledes end den Maria har været vant til.

 

Over årene arbejder de som bønder og får 5 børn. Efterhånden som tiden går er faren for at Maria kunne blive genkendt mindsket gevaldigt. I 1937 har Peter et godt job på en fabrik.

Nutiden

1973. Val bor i Australien med sin voldelige mand Tony, de har datteren Nicole på 5 år. Val er bange for konsekvenserne hvis hun forlader ham.

 

Val formår at flytte fra Tony og får etableret sin egen tilværelse. Hun har lige mistet sin far og har ikke set ham i mange år. Faderen var voldelig mod Val og hendes mor, og faderen sendte hendes mor tilbage til Kina, da Val var 13 år. I boet efter faderen finder Val nogle mærkelige billeder og andre småting, der absolut ikke er almindelige for en gennemsnitsborger i Australien. Hun starter en efterforskning for at finde ud af, hvem hendes far i virkeligheden var.

Overlevelse

I romanen er der store følelser på spil. Vi bliver taget med på en rejse, hvor overlevelse står øverst på dagsordenen og kærlighed kan give styrke til at komme igennem næsten hvad som helst. Livet i den gamle Sovjetunion har ikke været en dans på roser. Sult, korruption, mord, var blot en del af hverdagen. Det allestedsnærværende KGB har heller ikke gjort det nemmere for befolkningen. Stikkeri var en del af hverdagen, selv ens egne børn kunne man ikke stole på. Vi sidder åndeløse tilbage og håber på, at der vil være en lykkelig slutning.

Er vanskelig at lægge fra sig

Gill Paul har gjort det igen. Man tænker at det ville være umuligt at kunne finde flere sandkorn i Sahara, men det er fejlagtigt. Fascinationen af zarfamiliens endeligt vil altid være en kilde til konspirationsteorier og opspind. Alligevel er vi nysgerrige på om der ikke bare skulle være en lille smule sandhed i at nogle af zarens børn overlevede. Om ikke andet bare et af dem. Man lægger ikke bogen fra sig før den er læst. En roman man vil sluge i sommerferien.

 

 

Den forsvundne datter er en selvstændig opfølger til Gill Pauls Zarens datter – se Freverts anmeldelse her

 

 

BOGANMELDELSE: DEN FORSVUNDNE DATTER – se mere her

 

 

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: DEN FORSVUNDNE DATTER. Forfatter: Gill Paul. På dansk ved Steffen Rayburn-Maarup. Udgivet på forlaget Hr. Ferdinand.

 

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: DEN FORSVUNDNE DATTER er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION