Litteratur

TIGERENS ÅR: STEPHAN GRABOWSKI

TIGERENS ÅR: STEPHAN GRABOWSKI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TIGERENS ÅR: STEPHAN GRABOWSKI

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

‘ …….. strålende læsning til strandturen ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

I Nairobi møder vi Daniel på 25 år. Daniel har en kæreste, Signe, og en lille datter Nynne der er 5 år. I sin barndom boede Daniel i Kenya med sin familie. Han læser antropologi og skal studere videre på det Kenyanske Universitet. Daniel ønsker at få sin familie derned, de bor i en toværelses lejlighed på Nørrebro i København. Det er en for stor mundfuld for Signe, som fortryder at hun har sagt ja til at bo et år i Afrika. Hun slutter forholdet og nægter Daniel at se sin datter, hvilket får Daniel til at miste fodfæstet.

 

En kommunikation imellem dem eksisterer ikke. De er begge præget af en dysfunktionel opvækst og de fik deres datter da de var meget unge. I Nairobi har Daniel lejet en treværelses lejlighed, som de i virkeligheden ikke har råd til. Han står nu uden penge og sin elskede familie.

Det går galt

Han har nogle få venner som kan hjælpe ham og hans første job bliver som chauffør på en safari for nogle rige amerikanere. Derefter går det grueligt galt. Han bliver hyret til et transportjob, der viser sig at være dybt kriminelt. Han må flygte til Indien. Takket være den eneste ven han kan stole på, lykkes det. Den kenyanske mafia finder ham alligevel og det bliver en kamp på liv og død i Goa.

Et nyt liv

Han skifter løbebane og tager sig en uddannelse som revisor i Indien. Hans flair for tal kommer ham nu til gode. Han er dygtig, måske lidt for smart. Daniel møder en indisk kvinde og derefter forandrer hans liv sig fuldstændigt. Hans fortid kan han dog ikke løbe fra, den er der som en trofast følgesvend.

Forfatteren, Stephan Grabowski

Stephan Grabowski er oprindelig trommeslager og har tidligere udgivet en bog om sine musikalske rejser. Han har selv boet i Kenya og i 20 år turneret rundt i Indien, Pakistan og Etiopien.

 

Vi kommer ud på en eksotisk rejse i lyntempo. Det er en hæsblæsende verdenstur vi er på. Det virker som om Stephan Grabowski vil fortælle så meget som muligt på bogens 398 sider. Til tider kan det virke anspændt og hektisk.

 

Man får en fornemmelse af hovedpersonens umodne uansvarlighed og gå på mod. Langsomt udvikler Daniel sig til en mand, der i sit voksne liv resonerer over de ungdommelige udskejelser og fejlbedømte dispositioner han tog. Hans datter er hans tankemæssige omdrejningspunkt igennem hele romanen.

 

Tanken opstår hurtigt hos læseren: Hvorfor tager han ikke tyren ved hornene og finder sin datter? Det bliver ved længslen og ønsket om at se hende. Han har mere travlt med sine egne egoistiske ambitioner og overlevelse end at være til stede for hende. Hans ønske er tomt, måske fordi han i virkeligheden ikke kan gøre andet end det han gør og var for ung til at tage ansvaret på sig, da han fik hende.

Strandlæsningen er i hus

Bogen er interessant på flere måder. Sproget er friskt med en jargon der er ualmindelig, fordi vi er tæt på mennesker i mange samfundslag i forskellige lande. Det viser med tydelighed at forfatteren har et nært kendskab til de steder, kontinenter og aktører, der er i hans persongalleri.

 

Der er humor i bogen og Grabowski formår at gøre situationerne spillevende. Vi skal heller ikke glemme, at handlingen starter i midt firserne, hvor der var et andet syn på rollemønstre og stereotyper.

 

Vi kommer ind på livet af Daniel og følger ham mere eller mindre igennem 20 år. Han beslutter at være sin egen lykkes smed. Tilfældigheder findes altid i vores tilværelse, men der er lige lovligt mange i Daniels. Romanen fortæller os at kærlighed og venskab er alfa og omega og kan få mennesket til at overvinde det meste. Tigerens år er en dramatisk spændingshistorie, som er underholdende og fascinerende. Strålende læsning til strandturen.

 

 

 

TIGERENS ÅR: STEPHAN GRABOWSKI. Udgivet på forlaget Alhambra.

 

 

 

 

 

TIGERENS ÅR: STEPHAN GRABOWSKI – se mere her

 

 

 

 

 

TIGERENS ÅR: STEPHAN GRABOWSKI er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION