Litteratur

SVEND BRINKMANN: TÆNK

SVEND BRINKMANN: TÆNK

 

Tænker vi?

 

 

 

 

 

 

 

 

SVEND BRINKMANN: TÆNK

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

‘ …….. Er der en Gud, der har sat mig og andre her på en skøn planet? ….’

– M. Bjørk, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

”Tænk – til forsvar for et tankefuldt liv” er titlen på en bog, Århusprofessoren Svend Brinkmann udgav sidste år. Nu i foråret 2023 kan vi spørge, om forsvaret har virket. Er vi blevet mere tankefulde?

 

Det er nok for meget at forlange. Men Brinkmanns stille opråb er ganske velbegrundet. Desuden er budskabet fremsat i en behagelig stil, så man føler sig i godt selskab med forfatteren. Han virker ikke som en, der ville holde påståelige enetaler, hvis man var sammen med ham en aften, men som en, der ville være parat til også at høre, hvad man selv ville sige.

Opfordringen er på sin plads

Og opfordringen til at tænke selvstændigt er bestemt ikke malplaceret. Vi bliver alle sammen massivt påvirket af andres tanker: Reklamer, politiske budskaber, nyheder uden nuancer, talkshowværters holdninger, kendissers påfund, you name it. Hvis vi ikke skruer ned for larmen, kan vi ende med helt at glemme, hvordan det er at tænke selv. Den ultimative fare er, at vi ender som kastebold for populisme og andre destruktive bølger.

 

Nogle vil blive forskrækket og spørge: Hvis man tænker for meget, bliver man så ikke vanvittig? Jo, risikoen foreligger, i hvert fald hvis man kun tænker på tidens skræmmende nyheder. Men ulykkerne forsvinder ikke, hvis vi holder op med at tænke. Så hellere reflektere over årsager og virkninger.

Et to-delt værk

Hvordan hjælper Brinkmann os så? Jeg opfatter hans bog som todelt. I den første, længste, del beskriver han en række filosoffers meninger om, hvad det er at tænke. Her føler man sig hensat til – ikke Brinkmanns briks, men til et auditorium med en forelæsningsrække, der i let populariseret form gennemgår forskellige tænkeres tanker. Det er interessant nok at få et overblik over tænkningsfilosofiens historie. Men personligt var jeg ivrig efter at komme frem til anden del (som for min skyld gerne måtte have været længere): ”Hvad kan du gøre for at tænke?”

 

Her blev jeg for eksempel mindet om: Jeg kan inddrage hele kroppen – med gestus, gåture og mimik – for at tænke bedre. Jeg kan tænke med bøger, altså lære af andres tanker, som jeg kan bifalde eller forkaste. Jeg kan tænke med børn – lytte, når de taler og spørger uden filter. Og ikke mindst: tænke i samtale, udveksle tanker med andre.

 

Et simpelt men vigtigt råd er: Sluk en gang imellem for distraherende støj, skab stilhed, og luk op for dine egne refleksioner.

Hvad skal jeg tænke på?

Hvad skal jeg tænke på? tænker man. Et par forslag fra bogen: Hvad har jeg at være taknemmelig for? Hvordan kan jeg gøre noget godt for mine nærmeste? Eller de dybere spørgsmål: Hvor kommer vi fra? Er der en Gud, der har sat mig og andre her på en skøn planet? Hvis ja, hvad kan så være meningen med det?

 

Uanset hvad, så er det en kendsgerning, at vi kan tænke. Når vi kan det, er det synd og skam at lade være. Et liv med gode, selvstændige tanker er et godt liv, siger forfatteren. Og hvem vil modsige ham?

 

 

Se mere om SVEND BRINKMANN: TÆNK her

 

 

 

SVEND BRINKMANN: TÆNK er udgivet på forlaget Gyldendal

 

 

 

SVEND BRINKMANN: TÆNK er anmeldt af M. Bjørk, KULTURINFORMATION