Kunst Litteratur

DEN FREMMEDE – Et tegneseriealbum

DEN FREMMEDE – Et tegneseriealbum

Jacques Ferrandez

efter Albert Camus’ roman

 

 

 

DEN FREMMEDE – Et tegneseriealbum

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. en letvægtsmåde at komme tæt på forfatteren Albert Camus …… ‘

– G. Boeholt, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

Camus blev født i 1913 og døde i 1960 46 år gammel som følge af en trafikulykke. Han fik nobelprisen i litteratur i 1957. Hans gennembrudsroman var DEN FREMMEDE, som han skrev i 1942. Andre af Camus’ kendte romaner er PESTEN fra 1947 og FALDET fra 1956.

Fakta

DEN FREMMEDE er her omdannet til tegneserie af Jacques Ferrandez i 2013. Et grafisk mesterværk får man i hånden i firefarvet tryk fra forlaget Fahrenheit på 148 sider. Igen ses den kompromisløse printkvalitet, vi kender som Mark Productions varemærke. Udkommet på dansk i slutningen af 2022. Formatet er væsentligt større end et A4 ark og er 2 centimeter tykt, da det er en meget fin papirkvalitet.

Plot

DEN FREMMEDE handler om en ung mand, Meursault i Algeriet. Hans moder er lige død. Meursault ankommer til sin moders plejehjem for at deltage i begravelsen. Han viser ingen synlige tegn på sorg og rejser hjem dagen efter.

 

Dagen derpå møder han en gammel kollega Marie. De tilbringer dagen sammen med at bade og gå i biografen, hvor de ser en sjov film. På et tidspunkt spørger Marie ham, om han elsker hende. Men det synes Meursault ikke betyder noget. Men det tror han ikke. Da Meursault bliver tilbudt et bedre job, er han også ligeglad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEN FREMMEDE – Et tegneseriealbum

 

 

 

 

 

 

 

 

Meursault bliver af en nabo, der er efterstræbt af nogle arabere, inviteret med til stranden, hvor nogle af naboens venner har et hus. De har en dejlig dag, men de arabere, der efterstræber naboen er fulgt efter dem og det ender med, at Meursault skyder den ene araber, da han har overfaldet Meursault og hans nabo med en kniv. Hvordan retsagen ender, må man se i bogen. Men han udtaler hen imod slutningen af bogen, at alle ved, at livet ikke er umagen værd at leve (s. 117) og på s. 129 siger han, at ‘intet, intet har nogen betydning. Hele dette liv er absurd.’

 

Værket igennem er præget af livets meningsløshed og opgivenhed. Meursault føler sig fremmed over for livet.

Tegneserieuniverset

Da bogen er en tegneserie bliver al tekst underbygget med billeder, der er understregende med ansigtsudtryk og form med sved på panden og rynker i ansigtet, billeder af byen og stranden. Indretningen af kontoret er meget detaljeret udført med telefon på bordet, papirer, bøger og skrivebordslampe med skuffedarium/arkiv i baggrunden. De triste dage i fængslet er tegnet med mørke farver. Opgivenheden og fornedrelsen lyser ud af billederne.

 

Tegningerne er understregende, oplysende, med til at kunne sætte sig ind i historien og føle med personerne. Bogen henvender sig til alle, der ønsker en letvægtsmåde at komme tæt på forfatteren Albert Camus, en genvej til at forstå DEN FREMMEDE med fine forklarende tegninger til.

 

 

 

 

 

 

 

DEN FREMMEDE – Et tegneseriealbum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEN FREMMEDE – Et tegneseriealbum – se mere her

 

 

 

 

 

DEN FREMMEDE – Et tegneseriealbum. Se mere om Forlaget Fahrenheit her

 

 

 

 

DEN FREMMEDE – Et tegneseriealbum er anmeldt af G.Boeholt, KULTURINFORMATION