CARLSBERGFONDETS PORTRÆTPRIS
Kunst

CARLSBERGFONDETS PORTRÆTPRIS

CARLSBERGFONDETS PORTRÆTPRIS

UDDELES PÅ FREDERIKSBORG

 

 

 

Portræt NU! 2023

 

 

 

 

 

 

CARLSBERGFONDETS PORTRÆTPRIS

304 portrætter fragtet til museet skæres ned af juryen til de endelige 71 portrætter. Pressefoto

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

‘ …….. så befriende menneskeligt på den smukkeste og mest omsorgsfulde måde ….’

– Githa Schultz, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Den 25. maj 2023 uddelte Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot for niende gang Carlsbergfondets Portrætpris og markerer hermed også åbningen af særudstillingen Portræt NU! 2023.

 

Et historisk antal tilmeldinger til Portræt NU! 2023 konkurrencen i alt 1842 kunstnere såvel professionelle som spirende fra de nordiske lande bosiddende i Danmark, Norge, Sverige, Ålandsøerne, Finland, Island, Færøerne og Grønland, sendte deres bud ind på portrætkunst til konkurrencen. Værkerne fik ved modtagelse tildelt et ID-nummer således at de var anonyme for juryen. Kriterie for indsendelse af værker har blandt andet været at de skulle være skabt indenfor de sidste to år.

 

Den internationale anerkendte jury bestående af seks medlemmer udvalgte først 304 portrætter digitalt. Portrætterne blev fragtet til museet i marts 2023, hvor de blev hængt op og diskuteret blandt juryen. Ud af de 304 portrætter blev 71 portrætter udvalgt samtidig med at de fem priser 1. 2. og 3. pris, en specialpris og en talentpris også blev valgt. Juryen beskriver i øvrigt også arbejdet med udvælgelsen af værkerne i en video, der vises på udstillingen.

Portræt NU! 2023

’Et portræt afspejler den tid, det er lavet i. Både i forhold til hvem kunstnerne vælger at afbilde, men også hvilken stil og hvilket medie de anvender. I Portræt NU! 2023 finder vi både malerier, skulpturer og video, men også fotografiet er stærkt repræsenteret. Derudover er det tydeligt, de mere traditionelle portrætkategorier som selvportrættet og det eksistentielle portræt stadig der er populære, men de nytænkes og tager nye former’, siger den nye udstillingschef, kunsthistoriker og Ph.d. Mette Houlberg Rung, som for første gang står bag kurateringen.

Slot, museum og velgører

Frederiksborg Slot er et imponerende renæssanceslot beliggende i Hillerød. Det er en af de mest berømte slotte i landet. Byggeriet blev oprindeligt påbegyndt i 1560’erne under ledelse af Kong Frederik II af Danmark og stod færdigbygget i 1620 under Kong Christian IV. Efter en voldsom brand i 1859 blev store dele af Christian den 4.s oprindelige renæssanceslot fra 1600-tallet ødelagt. Genopbygningsarbejdet blev efterfølgende finansieret gennem landsindsamlinger og donationer fra private.

 

Brygger J.C. Jacobsen spillede en afgørende rolle for slottets genopbygning og nyindretning. Han foreslog i 1877 at gøre slottet til hjemsted for et nationalhistorisk museum støttet af Carlsbergfondet, der blev grundlagt i 1876 og der den dag i dag stadig er en afdeling af museet, og årligt støtter med godt 26 millioner filantropiske kroner årligt.

 

Omgivet af en smuk slotspark på en ø i Slotssøen fortæller museet på Frederiksborg mere end 500 års danmarkshistorie gennem portrætter, historiemalerier og interiører og sætter med portrætterne ansigter på personer, der har formet landets historie.

 

Gennem vekslende særudstillinger som f.eks. Portræt NU! perspektiverer museet portrætgenren såvel som danmarkshistorien.

Og Portræt NU! 2023 priserne går til:

Prisvinderne gør noget ekstraordinært med den historie de fortæller, de udforsker livsvalg og erfaringer. De udfordrer synsvinkler og fordomme og fanger øjeblikke af beslutsomhed, ubeslutsomhed og skrøbelighed.

 

Juryen tildelte førsteprisen på 100.000 kr. til Josefine Amalie Christensen for hendes dobbeltportræt ’Menneskekroppen – Bryn’. Værket er klassisk, traditionsrigt i komposition og farver og bryder samtidig med normen for hvad man kan vise af kroppe. Emner der byder på noget så højaktuelt i samfundsdebatten som skønhedsidealets opgør og kønnets opløsning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Githa Schultz

Juryen tildelte førsteprisen på 100.000 kr. til Josefine Amalie Christensen for hendes fotografi og dobbeltportræt ’Menneskekroppen – Bryn’. 120 x 86 cm

 

 

 

 

 

 

 

Andenprisen på 45.000 kr. tilfaldt Siri Tvorup for hendes fem analoge fotografier printet digitalt ’ Her er alt for meget himmel’. Portrætter af unge mennesker der lukker os ind i deres hverdag og små lejligheder hvor vi får et indblik i deres sårbarhed og ærlighed, der også er en styrke vi kan se i blikket og holdningen på de unge mennesker.

 

Tredjeprisen på 25.000 kr. blev tildelt fotografen Frida Lisa Carstensen Jersøs selvportræt – Archival pigment c-print på Baryta, monteret på en træplade under plexiglas. Et ’en til en’ selvportræt, hvor man som beskuer står over en hospitalsseng nærmest som læger og betragter en forholdsvis ung bleg pige, mens man spekulerer over, hvad der dog er sket. Virkeligheden er at kunstneren som 14-årig lænede sig op ad et gennemtæret rækværk på Dronning Louises Bro i København, faldt ned landede på et cementunderlag, mistede førligheden i begge ben og blev lam fra livet og ned. Hvor horribel ulykken end var, er det svært at løsrive sig fra det intense værk og man bliver stående længe og reflekterer over hvordan livet på et splitsekund kan ændre sig.

 

Young Talent-prisen på 10.000 kr. blev tildelt Agnes Hjalmarsson for oliemaleriet på lærred ’Business in the Front’.

 

Specialprisen på 10.000 kr. blev tildelt Martin Thaulow for hans portræt ’Adskillelse’. Et fotoprint på et termisk tæppe der viser ansigtet af en syrisk flygtning. Et meget smukt portræt, der ved hjælp af brugen af et varmereflekterende redningstæppe som lærred bogstaveligt talt viser os at varmetæppe er hvad mange flygtninge har brug for, når de er nået hen over Middelhavet.

 

 

 

 

Martin Thaulow

 

Specialprisen på 10.000 kr. blev tildelt Martin Thaulow for hans portræt ’Adskillelse’,

fotoprint på termisk tæppe af en syrisk flygtning. 200 x 140 cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portræt Nu og forsidebilledet

Det er Michelle Vestbos dragende selvportræt der er forsidebillede for hele konkurrencen og udstilling. Hun er uddannet ergoterapeut og har tidligere i livet deltaget i undervisning indenfor skuespil, dans og performance. Hun er forholdsvis ny udi fotografi. Begyndte at interessere sig for at fotografere i 2020 og er autodidakt. I 2021 havde hun et værk med på Portræt NU-udstillingen og her i 2023 blev hendes indsendte værk valgt som forsidebillede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portræt NU! 2023

 

Michelle Vestbo. Selvportræt, fotografi, print på papir.

Michelle Vestbos selvportræt er Portræt NU 2023s forsidebillede. 80 x 60 cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Michelle er også inspireret af klassisk maleri, men at hendes værk for nogle associeres til den hollandske maler Johannes Vermeers oliemaleri fra ca. 1665 ’Pige med Perleørering’, er ikke tilsigtet fra Michelles side. Hun tager med sit værk udgangspunkt i dilemmaet at leve med et usynligt handicap og samtidig være ressourcestærk. ‘Har man brækket et ben, tager man gipsen af og går videre i livet, som om intet var hændt. Det gør sig ikke altid gældende med et psykisk handicap!’, siger Michelle. Da hun blev ringet op og fik at vide at hendes værk var udvalgt til forsidebillede også, blev hun både overrasket og meget glad og havde slet ikke tænkt på at det var en mulighed. Det er et ualmindeligt fint og stærkt værk og man kan godt forstå, at det er valgt til forsidebillede for Portræt NU! 2023.

 

Det sidste ord er heller ikke sagt i konkurrencen om at vinde den sidste pris, Publikumsprisen. For indtil d. 15. august 2023 kan besøgende på udstillingen stemme på deres favorit portræt, og det bliver mindst ligeså spændende hvilket portræt publikum vælger, som de vinderportrætter juryen har valgt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CARLSBERGFONDETS PORTRÆTPRIS UDDELES PÅ FREDERIKSBORG

 

Nelli Lassen ‘Håb’, lærred, olie, broderi. 37 x 53 cm.
Den russiskfødte Nelli Lassen som har boet i Danmark de sidste 21 år har lavet et portræt af sin søn og personligt er billedet forbundet med det seneste års begivenheder og er et udtryk for hendes protest, afmagt og håb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samlet indtryk af udstillingen

Samlet set er udstillingen virkelig godt kurateret. Den er sammenhængende og til dels tematiseret for eksempel som eksistens, selvportræt eller politik gennem museets små fine rum i stueplan, hvor de 71 portrætter vises. Det har været vigtigt for Mette Houlberg Rung at hvert portræt har rum og plads og fremtræder individuelt med egen dagsorden og tekst, så man kan opleve værkerne hver især på egen præmis, men samtidig også tænke på hvilke strømninger, der er i portrætkunst i dag. Realistiske og tilgængelige fremstår de 71 portrætter, der også er tidsløse på tværs af alle tider.

 

Med vidt forskellige udtryk der også fører os gennem nutidens helt store politiske samfundsdebatter, som eksempelvis klima, kønsidentitet og flygtningestrømme. Og således bliver man som beskuer budt velkommen på lidt af hvert, uden det er påtrængende, belærende eller ubehageligt, man bliver mest rørt og kan mærke de store følelser og ikke mindst den store kærlighed, der er lagt i kunstnerens arbejde.

 

Det er meget dagligdags temaer, der er tilstede i værkerne, uden at det på nogen måde skriger af kedsommelighed, nærmest tværtimod. I mange af portrætterne lyser sårbarheden beskueren direkte i øjnene, og det eneste man står tilbage med er omsorg og kærlighed i forhold til det man ser. Ganske almindelige mennesker hvis sårbarhed, vildskab, lidelser og mod, men også med humor portrætteres.

 

Det er nærmest en befrielse at se portrætudstillingen i forhold til de sociale medier og vores mulighed for hurtig udstilling af eget liv der. Hvor vi i det store hele viser det pæneste, det bedste, det mest perfekte, der pludselig blegner i forhold til de 71 originale og ægte værker på museet, portrætteret så befriende menneskeligt på den smukkeste og mest omsorgsfulde måde. Perfekt er i virkeligheden også kedeligt og anstrengende, så her på udstillingen kan man virkelig føle sig godt tilpas som menneske og slappe af fra den falske portrættering af idyl, overskud og skønhed på de hurtige portrætfix i internettets uendelige forskønnelses- og løgnagtigheds redigerings tilbud.

 

Når man når til sidste rum, der er tematiseret som en hyldest til menneskene i portrætterne, bliver man mødt af en for danskerne velkendt herre iklædt perlekæde og øreringe i Martin Bubandts fantastiske print på Hahnemühle ’ Dronningens sidste vink’.

 

 

 

 

 

 

 

Martin Bubandt

 

Martin Bubandt ’Dronningens sidste vink’, print på Hahnemühle. 120 x 90 cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det værk runder og samler hele udstillingen med vinderbilledet af førsteprisen i et stærkt portræt af kongen af Bakken som dronning og her må man overgive sig til latter. ’Dronningens sidste vink’ og ’Menneskekroppen-Bryn’ udtrykker diametrale modsætninger og alligevel står de så stærkt, forenet og solidarisk sammen fra hver sin ende af museet og livet i virkeligheden.

 

 

 

 

 

 

 

 

CARLSBERGFONDETS PORTRÆTPRIS UDDELES PÅ FREDERIKSBORG. Særudstillingen Portræt NU! 2023 er åben for publikum fra fredag d. 26. maj til og med søndag d. 3. september. – Se mere her

 

 

 

 

CARLSBERGFONDETS PORTRÆTPRIS UDDELES PÅ FREDERIKSBORG. Andre særudstillinger der kan ses på Frederiksborg:

 

Marie Hald – Udstillet – Frederiksborg indtil d. 22. oktober 2023 – Se mere her

 

Magiske lofter – Frederiksborg x Dark Matters – Særudstilling på det Nationalhistoriske Museum indtil d. 15. september 2023 – Se mere her

 

 

 

 

 

CARLSBERGFONDETS PORTRÆTPRIS: Indledningsfoto, Githa Schultz.

 

CARLSBERGFONDETS PORTRÆTPRIS UDDELES PÅ FREDERIKSBORG er anmeldt af Githa Schultz, KULTURINFORMATION

se mere om Githa Schultz her