POLITIMUSEET: Blekingegadebanden - særudstilling
AKTUELT Litteratur

POLITIMUSEET: Blekingegadebanden – særudstilling

POLITIMUSEET: Blekingegadebanden

– særudstilling

 

 

 

 

POLITIMUSEET: Blekingegadebanden - særudstilling

Lejligheden i Blekingegade – Køkken. Politimuseet.

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …….. en god idé til at få indblik i politiets arbejde før og nu ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

Museets særudstilling er i anledning af Blekingegadebandens sidste domfældelse for 30 år siden. Nogle kan måske ikke helt huske hvem Blekingegadebanden var, men det er den hidtil største kriminalsag i dansk retshistorie. Det er en utrolig fortælling om en gruppe unge venstreorienterede personer, der startede deres mission med at støtte terrororganisationen PLFP, Folkefronten til Palæstinas Befrielse.

 

 

Den er en af flere forskellige palæstinensiske modstandsgrupper, der i 1960’erne og 1970’erne blev dannet i et forsøg på at skabe en palæstinensisk stat og bekæmpe Israel. Den politiske ideologi var/er Kommunisme, Marxisme-Leninisme, Palæstinensisk nationalisme og Anti-Zionisme. KAK, Kommunistisk Arbejdskreds, havde et tæt samarbejde med militante træningslejre i Jordan. KAK blev splittet i 1978 og hovedparten af den oprindelige gruppe fortsatte en ny organisation: Manifest-Kommunistisk Arbejdsgruppe, bedre kendt som Blekingegadebanden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POLITIMUSEET: Blekingegadebanden - særudstilling

Orange Hi-Ace – flugtbil Købmagergaderøveriet. Politimuseet.

 

 

 

 

 

POLITIMUSEET: Blekingegadebanden - særudstilling

Et afgørende spor i sagen der ledte politiet på sporet. Telefonregning fra Carsten Nielsens bil. Politimuseet.

 

 

 

 

 

 

Købmagergade-røveriet

Banden havde i mange år begået økonomisk berigelseskriminalitet. Gruppen blev afsløret i november 1988 efter Købmagergade-røveriet (Tre meter fra hvor KULTURINFORMATIONs redaktion ligger i dag – red). Fire røvere udgav sig for at være politifolk. Under flugten med et udbytte på 13 millioner kroner, skød og dræbte de en 22-årig betjent. I 1989 fandt man i deres dæklejlighed på Amager i Blekingegade 2. 1. Th. materiale, der kunne afdække 15 års uopklarede røverier, helt frem til Købmagergade-røveriet. I Lejligheden fandt man materiale, der aldrig tidligere var set i dansk kriminalhistorie.

Gru og opfindsomhed

Det var lysende klart, at det var professionelle og velorganiserede forbrydere man havde med at gøre. De stod simpelthen bag nogle af historiens mest spektakulære bankrøverier. Rullestolsrøveriet i Herlev og barnevognsrøveriet i Daells Varehus. Tre af medlemmerne var forklædt som arbejdsmænd og kørte væk med 5 ½ million i en barnevogn. De efterlod den på Israels Plads og smuttede ind i en bil. Ingen tvivl om at det er et mørkt kapitel i Danmarkshistorien. Med denne særudstilling får offentligheden mulighed for at få indblik i nogle af de ting, der er blevet arkiveret fra opklaringen af sagen og som for første gang bliver vist i udstillingssammenhæng.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POLITIMUSEET: Blekingegadebanden - særudstilling

Lejlighedens hemmelige rum. Politimuseet.

 

 

 

 

 

POLITIMUSEET: Blekingegadebanden - særudstilling

Koster fra røveriet mod Daells Varehus i 1986. Politimuseet.

 

 

 

 

 

 

Maskeringer og sløring

Blekingegadebanden var eksperter i maskeringens kunst. Man fandt flere bøger med anvisninger på makeup og forklædningsteknik, parykker, falske skæg, sminke etc. I mere end 15 år formåede de at manøvrere under radaren. Deres forvandlingsnumre var formidable. De var i stand til at maskere sig, så de matchede de forfalskede identitetspapirer.

 

Det er skræmmende at tænke på, at en gruppe mennesker kunne bedrage deres omgivelser på denne måde. En af dem levede ovenikøbet et dobbeltliv som helt almindelig familiefar. Der er tale om en radikalisering og fanatisme som for mange er uforståelig. Andre vil kalde det at brænde for en sag! Det kan ske igen, også i Danmark. Det er en udstilling der maner til eftertanke og bør ses af alle. Peter Øvig Knudsens bog Blekingegadebanden kan læses som et glimrende supplement.

Politiets arbejde

Politimuseet er meget mere end denne lille formidable særudstilling. De permanente udstillingslokaler er også spændende. Vi får indblik i politiarbejde gennem de sidste 300 år og op til i dag, hvor der ikke alene arbejdes i Danmark, men også internationalt. For dem der er interesserede i politiets arbejde under besættelsen, er der også mulighed for at opleve det.

 

Frederik Strand har i en årrække været passioneret direktør for museet, og har udgivet flere bøger om kriminalitet i et historiske perspektiv. Hans virke er kendt af mange for talløse optrædener i tv sammenhænge, hvor han formidler sin store historiske viden i et let forståligt sprog.

I kachotten

Jeg havde taget en junior anmelder med i dag, Valdemar på 11 år, og han kom med i detentionen. I virkeligheden er museet jo den gamle politistation Station 6 på Fælledvej 20, der fungerede indtil 1977. Der er stadigvæk bevaret noget fra den originale indretning. Valdemar mente nok, at det der med at komme rigtigt i fængsel, vist ikke var sjovt. Godt, tænkte jeg, det glemmer han ikke, hvis han nogensinde skulle komme i en situation, hvor der skulle opstå et tvivlsspørgsmål, om det rigtige eller forkerte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

 

Louise Frevert havde junior anmelder Valdemar med

 

 

 

 

 

 

 

 

Koncentreret kriminalitet

På museet er der bl.a. også et rum om indbrud og forfalskning, og de metoder der er blevet brugt og har afsløret de kriminelle personer. Desværre er der også i politiarbejdet nogle uopklarede sager af afvigende karakter. Selvom politiet gør alt hvad de kan for at opklare sagerne, er det desværre ikke altid muligt. Man bliver forstemt over, at så megen kriminalitet er begået i tidens løb.

 

 

 

 

 

 

 

 

Frederik Strand

Lejligheden Våben. Politimuseet.

 

 

 

 

 

 

Frederik Strand

Lejligheden planlægningsrum. Politimuseet.

 

 

 

 

Ligeledes har museet et Drabsrum, der viser særlige former for makabre drab. Valdemar er stor nok til at vi kan tale om, at der hos nogle mennesker kan være grusomme afkroge i menneskesindet, og om hvilke forfærdelige forbrydelser der kan blive begået. Det er en del af livets barske realiteter. Man skal ikke tage de helt små med derind, men der er et skilt på døren.

 

 

 

Politimuseet er ellers for alle i alle aldre, med motorcykler, billeder af politibetjente og gamle biler igennem tiden, etc. Museet er et oplagt besøg værd hele året og en god idé til at få indblik i politiets arbejde før og nu. En kæmpeoplevelse på en lille gammel politistation. Det må du ikke gå glip af.

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også Freverts anmeldelse af ‘Jagten på Stine Geislers morder’ – et uopklaret drab her

 

 

 

 

 

 

POLITIMUSEET: Blekingegadebanden – særudstilling – se mere her

 

 

 

 

 

POLITIMUSEET: Blekingegadebanden – særudstilling kan opleves frem til juli 2024

 

 

 

 

POLITIMUSEET: Blekingegadebanden – særudstilling er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm   Vi retter en særlig tak til Frederik Strand for velvilligt samarbejde.