Litteratur Rejser

BOGANMELDELSE: Zarens datter

Zarens datter – en boganmeldelse

 

 

 

 

Zarens datter – en boganmeldelse

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

‘ …… Du bliver revet med fra første side …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Der er vist ingen der kan sige sig fri for at være fascineret af den hjerteskærende og grufulde historie om Zarfamiliens endeligt i Rusland. Der har i årevis været rygter om overlevende fra drabene d. 17. juli 1918, hvor familien blev skudt af bolsjevikkerne, på ordre fra Lenin. Uagtet at der foreligger temmelig tungtvejende beviser for, at alle 7 familiemedlemmer omkom. Ligene var forsøgt destrueret med syre og afbrænding, inden de blev begravet i en skov.

 

Man var i mange år i tvivl om alle 7 familiemedlemmer var blevet myrdet, men DNA-prøver har vist, at det var Zarfamilien der var omkommet. Mange kvinder har igennem årene forsøgt at udgive sig for at være den ene af prinsesserne, Anastasia, men ingen har fundet nåde for bevisbyrderne.

Historisk

De sidste 16 måneder af Zarfamiliens liv var ret turbulente og de blev flyttet rundt til forskellige opholdssteder. Først til deres sommerslot Tsarskoje Selo, uden for hovedstaden og derefter til Tobolsk, Sibirien, hvor de boede i guvernørens hus. Situationen blev mere og mere usikker og familien blev flyttet til deres sidste destination, Jekaterinburg, hvor de bestialsk blev nedslagtet i Ipatiev-huset. Der menes også at have været 4 af deres tjenestefolk til stede.

Forfatteren

Gill Paul er født i Skotland, hvor hun studerede medicin samt engelsk litteratur og historie. Derefter flyttede hun til London for at arbejde i forlagsbranchen. Hendes første roman blev skrevet i weekenderne.

 

Gill Paul har specialiseret sig i den nyere historie fra det 20’århundrede og revurderer rigtige historiske karakterer og forsøger at trænge ind i deres tanker. Hun giver dem simpelthen liv. Selvom denne bog er baseret på faktuelle begivenheder, er der en god portion fiktion, med en besnærende historie. Hendes bøger er oversat til mere end 20 sprog. Det er forståeligt.

Greb

Zarens datter har alt hvad der skal til for at give en roman fyldighed. Personerne fremstår lyslevende og du lærer dem at kende hen ad vejen, på godt og ondt. Den er uforudsigelig og spændende komponeret. Du bliver revet med fra første side. Den vidunderlige og dramatiske kærlighedshistorie, når på intet tidspunkt det sukkersøde pinlige, tværtimod.

Plot – i datid

Romanen tager sin begyndelse i 1914 og Første Verdenskrig er startet. En ung mand, Dmitrij Malama, er blevet såret ved fronten og bragt på hospitalet. Han frygter at have mistet sit ene ben, men det er der endnu.

 

Kvinderne i Zarfamilien er med til at passe de syge i denne krigstid, og skæbnen vil, at han møder storfyrstinde Tatjana på sit sygeleje. De får et godt øje til hinanden, har samme interesser og forelsker sig lidenskabeligt.

 

Begge har en forkærlighed for hunde og Dmitrij forærer hende en hundehvalp. Efter nogle uger bliver Dmitrij udskrevet og igen sendt til fronten. De bevarer kontakten, bliver hemmeligt gift en mørk nat og deres liv er bundet sammen for evigt.

 

Zarfamilien bliver under februar revolutionen i 1917 tvunget i husarrest. Dimitrij har tanker om at befri Tatjana og familien, men det lykkes ikke. Han går ned med flaget da familien bliver myrdet. Hans liv får en anden drejning da han møder Rosa. De emigrerer til USA og får to børn. De bliver aldrig gift.

Plot – i nutid

2016. Kitty Fischer bor i London og har arvet en hytte i den amerikanske ødemark efter sin oldefar. Hendes mand har været hende utro, så hun betænker sig ikke et sekund på at tage af sted.

 

Stedet har været ubeboet i mere end 30 år, og på trappen mellem nogle brædder, finder hun et værdifuldt smykke. Kitty opdager at hendes oldefar har været en kendt forfatter. Det bliver en overraskende og dramatisk rejse tilbage i tiden, med mange hemmeligheder og en historie om livslang kærlighed.

 

Zarens datter er en herlig bog. Det er Gill Pauls første udgivelse på dansk. Efterfølgeren Den forsvundne datter udkommer den 11. maj 2023.

 

 

BOGANMELDELSE: Zarens datter. Forfatter: Gill Paul. På dansk ved Steffen Rayburn-Maarup. Udgivet på forlaget Hr. Ferdinand.

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: Zarens datter – se mere her

 

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: Zarens datter er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION