AKTUELT Kunst

Dansk Arkitektur Center: So Danish!

Dansk Arkitektur Center

So Danish!

 

 

 

 

 

 

 

Dansk Arkitektur Center: So Danish!

Linoleumstryk: Tobias Rosenberg

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

‘ …….. en spændende historisk og meget relevant arkitektonisk rejse …..’

– Hannah Kirkland, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

København er udnævnt til World Capital of Architecture af UNESCO og UIA i 2023 og hvilken bedre måde at fejre det på end at åbne vores første permanente galleri for Dansk Arkitektur. Udstillingen So Danish! åbner den 24. marts 2023 i Dansk Arkitektur Centers Guldgalleri. Det er en stor flot fortælling på få kvadratmeter!

 

Med 13 forskellige nedslag i tiden foldes udstillingen ud som et skatkammer, propfyldt med fortællinger lige fra vikingetiden og frem til nutiden og ind i fremtiden. Der vises bud på arkitektoniske løsninger af vores klimakriser og nye bæredygtige materialer.

 

Om man er arkitekt interesseret eller ej så giver udstillingen en forståelse af hvem vi er som danskere, og hvordan vi har formet arkitekturen gennem alle tider og hvordan arkitekturen sidenhen har formet os!

 

 

 

Dansk Arkitektur Center: So Danish!

Fotograf: Rasmus Hjortshøj

 

 

 

 

 

Christian firtal

Gennem historien har vores store konger som bl.a. Christian IV været bygherre for store ikoniske bygningsværker spredt ud over Danmark. Disse bygninger blev opført med udenlandske arkitekter bag.

Arkitektur på kunstakademiet

I 1754 under Frederik V blev det kongelige danske kunstakademi, med en dertilhørende arkitektuddannelse etableret for at, som man mente, skulle opdyrke ‘den gode smag’. Her begyndte danske arkitekter for alvor at formgive vores verden og forståelsen af at arkitekturen i Danmark er en kunstart der skal være med til at forhøje livskvaliteten for de mange.

 

Kvinder mangler i vores arkitekt historie. Først i 1908 får kvinder adgang til arkitektskolen, i 1934 vinder den første kvinde en arkitekt konkurrence hun hed Ragna Grubb, og hun må have haft en særlig råstyrke, for ingen kvinde havde før haft sin egen tegnestue. Og først i 1958 får vi den første kvindelige professor på arkitektskolen det var Hanne Kjærholm.

 

 

 

 

 

 

 

 

Christian firtal

Fotograf: Rasmus Hjortshøj

 

 

 

 

 

 

TIVOLI og PH

Poul Henningsen, var Tivolis arkitekt under besættelsen, hvor han skulle give haven et mere moderne udtryk med bl.a. lysarmaturer. I 1941 designede han en speciel mørklægningslampe med et særligt vandret lys, der ikke kunne ses fra flyvemaskiner og dermed gjorde det muligt for Tivoli at holde åbent til midnat trods mørklægningen. Denne skønne lampe får du lov til, endnu engang at stå under i udstillingen.

Efterkrigstiden

Efterkrigsårene var en brydningstid hvor fokus er på mennesket og hvor man indser at sunde bygninger øger livskvalitet. Bygninger og designobjekter går hånd i hånd og arkitektur er ikke bare store ikoniske bygninger men det er også vores arbejdsplads, vores hjem, vores køkkener og det liv vi lever i mellem bygningerne.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dansk Arkitektur Center: So Danish!

Fotograf: Rasmus Hjortshøj

 

 

 

 

 

 

Her er Jan og Ingrid Gehl et interessant bekendtskab og centralt i vores historie. Du får lov til at træde ind i deres arbejdsværelse og sætte dig på Jan Gehls stol og kigge i nogle af hans personlige notes- og dagbøger. Jan og Ingrid var med til at definere vores uderum. Spørg dig selv hvorfor holder jeg af at opholde mig på denne her plads i byen? Måske har Gehl’erne haft en finger med i spillet.

En ‘teleport’ ud i fremtiden

For de mindre der er med, findes der en fin ‘smutvej’ til fremtiden, hvis al denne her historie bliver for meget!

 

Gå selv gennem tæppet hvor du nu forlader tid og sted. Nu skal der være fokus på radikal formgivning, og hvilken bedre end Arne Jacobsen kan give os den historie. Med hans udførlige SAS Royal Hotel (Læs vores anmeldelse af ROOM 606 her) tegner han alt fra bestik til møbler, dørhåndtag, gardiner og stole. Siddende i Ægget, kan du nyde hans fascinerende kreativitet.

 

Du kan også blive klogere på Susanne Ussing og Carsten Hoffs byggeprincipper fra Thylejren. Eller du kan gå på opdagelse i, hvordan Jørn Utzons berømte tag til operahuset i Sydney egentlig blev til.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dansk Arkitektur Center: So Danish!

Fotograf: Jens Markus Lindhe

 

 

 

 

 

 

VR & 3D

Snyd ikke dig selv for at lave dit eget arkitektoniske mesterværk med de VR-briller der ligger parat til dig. Du får nemlig muligheden for, med et nyskabt 3D tegneprogram, at lave din egen drømmebolig, og mens dit projekt stadig hænger der i luften kan du gå rundt om den og ind i den og bare nyde dine egen kreativitet.

 

Bag gardinet i pauserummet kan du mærke arkitekturen på egen krop, her bliver du inviteret til en væren i rummet mens man ser landskaber og arkitektur gå hånd i hånd.

Genbrug

Vi står midt i en global krise tid med opvarming af kloden, krig og energikrise. Hvordan går vi fra EGO til ECO for at beskytte kloden? Genbrug er det ny sorte! Vi skal bygge i nye materialer og vi skal genbruge. Arkitekterne bag Bikubens nye hovedcenter på Thoravej 29 er et godt eksempel på det. Her er udgangspunktet at genanvende 90% af de allerede eksisterende materialer, for bygningen indeholder en masse gode materialer der allerede har afgivet CO2 og derved ikke belaster klimaet.

 

 

 

 

 

 

 

Dansk Arkitektur Center: So Danish!

Fotograf: Rasmus Hjortshøj

 

 

 

 

 

 

 

Pilfingre er velkomne

Du må røre ved alt i udstillingen, der er fine skuffer med ekstra materiale og du må sidde på alle stolene, nyd en slapper i Ægget eller tænd for en PH lampe og se hvorfor den er så genial.

 

Børnefamilier kan gå på arkitekturjagt, låne en plade med forskellige opgaver i udstillingen og få nogle nye arkitekturbriller på. Eller lån en audioguide hvor du kan dykke ned i den fortælling du synes er interessant.

 

Så en opfordring til alle er, tag med på en spændende historisk og meget relevant arkitektonisk rejse i DAC’s flotte nye udstilling So Danish!, for der er så meget mere at se og opdage end det jeg her har valgt at trække frem.

 

 

 

 

 

 

 

Hannah Kirkland

Fotograf: Martin Heiberg Copenhagen Media Center

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se mere om Dansk Arkitektur Center: So Danish! her

 

 

 

 

 

Dansk Arkitektur Center: So Danish! er anmeldt af Hannah Kirkland, KULTURINFORMATION

Se mere om Hannah Kirkland & Helsingør Guide Tours her