AKTUELT Kunst

ORDRUPGAARD: Gauguin og Lilja

ORDRUPGAARD

UNDERFUNDIGE UNDERVERDENER

Gauguin og Lilja

 

 

 

 

ORDRUPGAARD: UNDERFUNDIGE UNDERVERDENER

Jean Gauguin. Havmand og havfrue. (1928). Fotograf Anders Sune Berg

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ….. exceptionelle verdener, spækket af rædsel, skønhed, blidhed, absurditet og farver …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

Det er en lille eksklusiv og anderledes udstilling Ordrupgaard disker op med. Vi bliver mødt af en kæmpestor skulptur. Man bliver fuldstændig overvældet af det pågående indtryk den giver beskueren. Den er ganske enkelt enestående.

Gauguin – den yngre

Værket hedder Havmand og Havfrue (1928), og er lavet af Jean René Gauguin (1881-1961). Det var oprindeligt et bestillingsarbejde fra museets stifterpar, Wilhelm og Henny Hansen, som skulle stå i Ordrupgaards Rosenhave. Værket står nu permanent indendørs i museets vinterhave, men har på denne udstilling fået en central plads og er centrum i udstillingen.

 

Desuden har den slået tonen an til den lille fine udstilling, vi kommer i det maritime humør. Skulpturen blev af samtiden betegnet som den største porcelænsfigur i verden. Værket forestiller to smukke havvæsner, som er omgivet af fire kæmpe muslingeskaller og det samme antal blå fisk i hjørnerne. Det må have været et imponerende syn, da det fik lov til at fungere efter hensigten. Masser af vand, vandstråler, smukt sprudlende på en solskinsdag i haven.

 

Jean René Gauguin har yderligere syv figurer med på udstillingen. Hans værker på denne udstilling har et stærkt og imponerende udtryk. De er selvfølgelig valgt ud fra temaet, havets og myternes underverden, der jo i virkeligheden er bredt. Gauguins figurer er mytiske. En havfrue på en tyr, to personer der forenes i et kys, vi ved ikke hvor. Bortførelse måske til en anden verden, ja vi kommer vidt omkring. Han fastfryser figurerne i momenter af enten nydelse, hengivenhed, tænksomhed, ængstelse, kærlighed, mystik, hele spektret er indeholdt i værkerne.

 

Jean René Gauguin, eksperimenterede hele sit liv med at forny sit udtryk i sine figurer. Hans værker besidder stor diversitet og skildrer mest mennesker, dyr eller begge dele samtidigt. Bing og Grøndahl ansatte Gauguin som kunstner i 1923. De videreførte således deres progressive kunstneriske virke med Gauguin.

 

 

 

 

 

 

 

 

ORDRUPGAARD: Gauguin og Lilja

Jean Gauguin. Bølgernes leg. ca. 1930. Fotograf Anders Sune Berg

 

 

 

 

 

Gauguin var søn af maleren Paul Gauguin (1848-1903), der havde sydamerikanske aner fra Peru og Columbia og en fin produktion af keramik bag sig. Derfor undrer man sig ikke over at sønnen ligeledes er inspireret af den sydamerikanske kunst, men også den mellemamerikanske. Gauguin var en anerkendt kunstner både nationalt og internationalt.

Klara Lilja

Klara Lilja (f. 1989 -) har 18 værker med på udstillingen. Liljas enkle farvestrålende søstjerner og små tænksomme relieffer står i stærk kontrast til de mytiske værker og det giver en god spændvidde. Der er blomster i vaser, der snildt kunne have vokset i en underverden eller i dybet af en ukendt verden.

 

Hendes afrevne lemmer virker makabre og får os til at tænke på vores egen forgængelighed. Lilja viser sensibilitet og tager os samtidig med ind i vores tidsalders hårde kulturelt bestemte miljøer. Hun formår at få os som beskuer, til at se værket. Takket være glasurens struktur, linjerne og fantasien, fanger værket og det gør næsten opmærksomt på sig selv.

 

Klara Lilja, er et af den nye generations store kunstneriske talenter. Hun er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2021. Hun har markeret sig som en af samtidens store talenter. Hun har deltaget i flere gruppeudstillinger.

 

 

 

 

 

 

 

ORDRUPGAARD: Gauguin og Lilja

Klara Lilja. Flesh Vase, 2022. Fotograf Anders Sune Berg

 

 

 

 

 

 

 

 

Lilja er fascineret af Jens Ferdinand Willumsens (1863-1958), glasurteknik og har fået adgang til glasurens magiske verden, gennem mange hundrede optegnelser om materialesammensætninger, farvekombinationer, hårdhed i brændingen etc. Det kan tydeligt ses i hendes nye værker. Lilja arbejder i forskellige universer, bl.a. fantasy, manga, horror og mange flere.

 

Det er mærkeligt at to kunstnere med næsten hundrede års aldersforskel, kan supplere hinanden så fint og få løftet sammenhængen op på et ekstra højt niveau. De passer perfekt ind i hinandens exceptionelle verdener, spækket af rædsel, skønhed, blidhed, absurditet og farver.

 

Kort sagt, vi ser ind i en mageløs og mystisk underverden på Ordrupgaard, formidlet af disse to kunstneriske personligheder.

 

 

 

 

 

 

 

 

ORDRUPGAARD: Gauguin og Lilja

Museumsdirektør Anne-Birgitte Fonsmark og overinspektør Dorthe Vangsgaard Nielsen. Fotograf: Hasse Ferrold

 

 

 

 

 

 

 

ORDRUPGAARD: UNDERFUNDIGE UNDERVERDENER. Gauguin og Lilja. Udstillingen slutter 25. juni 2023 og kan opleves sammen med den monstrøse Jesper Christiansen udstilling.

 

 

 

ORDRUPGAARD: Gauguin og Lilja – se mere her

 

 

Læs mere om Gauguin og Lilja her

 

 

 

 

 

ORDRUPGAARD: Gauguin og Lilja er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION