Rejsebeskrivelse: Skiathos
Rejser

Rejsebeskrivelse: Skiathos

Rejsebeskrivelse: Skiathos

 

Grækenlands smaragd i Sporaderne

 

 

 

 

 

 

Rejsebeskrivelse: Skiathos

Skiathos By og den lille halvø Bourtzi der deler havnen i to forskellige dele. Fotograf George Katsikidis/iloveskiathos.gr

 

 

 

 

 

‘ ….. Når piloterne lægger an til landing på Skiathos er det første indtryk af selve øen et grønt syn …’

– Githa Schultz, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Skiathos er beklædt af pinjeskov og oliventræer på klipper og lave bjerglandskaber, hvor højeste punkt på øen er 433 meter. De græske øer er et yndet og elsket rejsemål for danskere og har man ikke besøgt den lille grønne ø og samtidig elsker Grækenland, bør man have rejsemålet på sin bucket liste. Skiathos er godt 47 km2, ligger langs østkysten af Grækenland og hører til øgruppen Sporaderne, der ligger i den nordvestlige del af Det Ægæiske Hav.

Aktiviteter

På trods af øens lille størrelse er der et bredt udvalg af aktiviteter at vælge imellem. Uanset om man søger rolige omgivelser til familieferie, er alene på rejsen eller er sammen med venner og leder efter eventyr. Udforsk øens smukke gå- og vandrestier, klostre og kirker, rideture på heste, madlavningskurser, besøg på vingårde, vandsport, fiske- og dykkerture i koralrev blandt 300 fiskearter. Kun fantasien sætter grænser og uanset hvilken destination på Skiathos man vælger, tager det aldrig mere end lidt over 20 minutter at nå til byens centrum.

 

 

 

 

 

 

 

Rejsebeskrivelse: Skiathos

SFT Skiathos Fishing Trips. Fotograf Githa Schultz

 

 

 

 

Strande

Skiathos har nogle af Grækenlands bedste strande hvoraf de fleste befinder sig på øens sydlige del. De imponerende grønne og blå syn, der farver øens kystlinjer med over 65 krystalklare, vandfyldte og gyldne sandstrande er den magi der tiltrækker besøgende. Skiathos er kendt som den ægæiske smaragd på grund af sin uspolerede naturlige skønhed.

 

 

 

 

 

 

Rejsebeskrivelse: Skiathos

Koukounaries Beach en af mange dejlige strande på Skiathos med bløde liggestole til at solbade. Fotograf George Katsikidis/iloveskiathos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Udflugt til Skópelos

Efter at Skiathos’ naboø Skópelos lagde lokation til filmen Mamma Mia, ikke mindst med øens gamle kirke Agios Ioannis fra 1894 i centrum hundrede meter over havet, er det som om der er gået ABBA-nostalgi i Sporaderne. Virkemidlerne på en af mange bådture fra den charmerende havn ved foden af Skiathos By til Skópelos starter med gode gamle Zorba the Greek ud ad af højtalerne.

 

Men som vi nærmer os Agios Ioannis klippen bliver Mikis Theodorakis’ berømte musik skiftet ud med ABBA. Farven i vandet omkring kirken lyser smaragd som i filmen, så klart at man kan se havbunden. Man kan hoppe i fra båden og svømme ind eller blive transporteret af små både til den imponerende klippe der er forbundet med resten af Skópelos gennem en smal sti med 128 trin hugget ind i klippen, der fører op til kirken. I selve kirken hænger smukke ikoner og gamle kirkelige genstande.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejsebeskrivelse: Skiathos

Skópelos og vejen op til Agios Ioannis-kirken der blev brugt i filmen Mamma Mia. Før filmen var der 105 trin derop. Der blev bygget til under filmen, så der nu er 128 trin. Fotograf Githa Schultz

 

 

 

 

 

Det kan være udfordrende at nå derop, når temperaturen er 35 grader, men når først man er deroppe er udsigten uendelig smuk og hele stroppeturen værd. Ikke et øje var i øvrigt tørt da en yndig brud på dagen i bredt, langt tungt slør begav sig den noget lange vej op mod kirken. Det koster omkring 25 EUR på en 200 personers båd fra Skiathos til Skópelos havn, der ligger 11 sømil (21 kilometer) væk med ophold blandt andet på vejen ved Agios Ioannis- klippen.

 

 

 

 

 

 

 

Rejsebeskrivelse: Skiathos

Lalaria Beach, et strandområde der ligger på den nordlige del af Skiathos, man kun kan sejle til. Fotograf George Katsikidis iloveskiathos.gr

 

 

 

 

 

 

Skiathos smage

Når man besøger øens store udvalg af restauranter, skal man sørge for at smage på de forskellige lækre traditionelle retter som Grækenlands nationalret ’græsk salat’ og slutte af på en af de mange flotte indrettede barer. Køb gerne nogle af de fremragende lokale produkter med hjem, f.eks. øens honning, krydderier, det traditionelle slik ’amigdalota’ og ’chaimalia’, lokal olivenolie og vin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grækenlands smaragd i Sporaderne

SFT Skiathos Fishing Trips. Middagen serveret med østers og søpindsvin. Fotograf Dimitris Gioldasis

 

 

 

 

 

 

Grækenlands smaragd i Sporaderne

Taramosalata typisk græsk forret lavet på rogn blandt andet kombineret med græsk salat og lækker friskpresset appelsinjuice serveret på Taverna Crazy Spoon i Skiathos havn. Fotograf Githa Schultz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lille båd med en verden af magi

Man kan også vælge en lidt mere intim sejltur på de mange private både, der ligger i den charmerende havn i Skiathos By, hvor også de store færger fra fastlandet lægger til.

 

En lille fin hvidmalet ombygget fiskerkutter med en glad delfin som vægmaleri vugger lokkende og tilbyder afslappende sejltur i otte timer med bløde loungepuder, croissant, tre-retters menu og vine ad libitum. Fiskestænger og snorkeludstyr findes ombord. Der kan være ti gæster på båden, men vi er kun fem, som ikke kender hinanden.

 

Udover at være kaptajn af søfartsuddannelse er Dimitris også fisker fra Skópelos. Mens vi selv sidder og forsøger at fange fisk, forsvinder Dimitris pludselig i smaragddybet og vender tilbage med en pose omkring maven fyldt med sorte søpindsvin og østers med flammende farve indeni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grækenlands smaragd i Sporaderne

Søpindsvin på SFT Skiathos Fishing Trips. Kaptajn Dimitris fangede dem og klippede bunden af dem. En delikatesse hvor man spiser de dele, der ligner appelsinbåde. Fotograf Githa Schultz

 

 

 

 

 

 

 

 

Havdyrene ender som dagens forret og hovedret. Hvem kunne forestille sig at spise søpindsvin eller Grønlands kaviar, som de kaldes nordpå, man normalt vader på ved en smertefuld fejl på ferien eller har til pynt i sit hjem. Dimitris klipper bunden af søpindsvinet med en rundsaks og man spiser de appelsinbådslignende stykker der sidder i skallen, og har en smag og konsistens af kogt gulerod. Saften fra søpindsvinene bruger Dimitris til at blande i spaghetti. Retterne er ren kærlighedsmad, søpindsvinet et afrodisiakum og festmåltidet slutter med en himmelsk dessert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grækenlands smaragd i Sporaderne

Skiathos By. Fotograf George Katsikidis/iloveskiathos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

En oplevelse med en følelse af lykkelig genfødsel i det lune hav, hvor kaptajn Dimitris er personificeringen af samme ingrediens, der kendetegner grækere nemlig hjertevarm gæstfrihed toppet med sejlads, havdyrsfangst til middagen, tilberede og servere. Og så gynger båden lystigt i solnedgangen med dans og musik tilbage til Skiathos efter otte uforglemmelige timer i og på havet. Turen koster 600 DKK hvilket er ingenting i forhold til det man får med sig hjem til Danmark af virkelig gode minder.

 

Udover at jeg efter hjemkomst har undersøgt mulighederne for at blive ambassadør for søpindsvin, fordi de er så fascinerende og dermed øjeblikkeligt ophøre med at spise flere, men man bør unde sig selv en prøvesmagning af søpindsvin.

Hotellet

Hotel Mira Mares lækre morgenbuffet er interkontinental med en græsk delikatesse dagligt. Det kan være en hjemmebagt mini ’spinakopita’, fin sprød butterdej med indbagt spinat og fetaost.
Det er et gæstfrit familieforetagende med kun morgenmadsforplejning og ligger en kilometer fra byen. Det er kun bølgeskvulp man kan høre, også selvom man er tæt på både by og lufthavn, mens man sidder i hotellets udeterrasse og nyder sin morgenkaffe i solopgangen eller aftendrink mens mørket sænker sig over vandet.

 

Skiathos tilbyder naturligvis andre overnatningsmuligheder for alle gæsters budgetter, lige fra 5-stjernede hoteller, sommervillaer, lejligheder og studiolejligheder til campingpladser for naturelskere.

 

 

 

 

 

 

 

Grækenlands smaragd i Sporaderne

Skiathos By. Fotograf Githa Schultz

 

 

 

 

 

Grækenlands smaragd i Sporaderne

Den græske lækre solmodne tomat, rig på smag. Oliven, agurk, løg, peberfrugt og krydret med oregano. Nationalretten svigter aldrig i smag serveret på restaurant Crazy Spoon ved havnen. Fotograf Githa Schultz

 

 

 

 

 

 

Rejsebeskrivelse: Skiathos, Grækenland – Fakta

 

 

Skiathos tilhører øgruppen Sporaderne, der består af 24 græske øer, hvor kun fire er befolkede:

Alónissos

Skiathos

Skópelos

Skíros

 

 

 

Vejen hertil
Flysæde retur CPH (København) – JSI (Skiathos) med Spies Rejser inklusiv 19 kg check in bagage og håndbagage, pris 1.205 DKK.

 

Indkvartering
Syv nætter på det 3-stjernede Hotel Mira Mare med havudsigt cirka fire kilometer fra lufthavnen booket via booking.com inklusiv morgenmad. Hotellet ligger 50 meter fra Megali Ammos-stranden og en kilometer fra Skiathos By, pris 3.092 DKK.

 

Rutefly
Via Athen eller Thessaloniki med SAS eller Norweigan og derefter indenrigsfly med Aegean Airlines/Olympic Air eller færge. En noget dyrere og mere tidskrævende løsning.

 

Charterture
Med Spies Rejser og Apollo

 

Befolkning
Der er cirka 6.500 fastboende på Skiathos som lever af turisme, landbrug og fiskeri og de fleste bor i Skiathos By

 

Fun facts
Sporaderne betyder ’spredt’ eller ’tilfældigt’ på græsk med andre ord sporadisk på dansk.
70 pct af søpindsvinets 23.300 gener svarer til gener hos mennesket og søpindsvinet kan leve op til 100 år.

 

Inspiration til aktiviteter på Skiathos
iloveskiathos.gr
SFT Skiathos Fishing Trip via WhatsApp +30 698 772 8444

 

 

 

 

 

 

 

 

Grækenlands smaragd i Sporaderne

Skiathos by by night med mange lækre resaturanter og flotte barer. Fotograf George Katsikidis/iloveskiathos.gr

 

 

 

 

 

 

 

Rejsebeskrivelse: Skiathos – læs også ‘Grækenland – med Apostlen Paulus som ‘rejsekammerat’

 

 

 

Rejsebeskrivelse: Skiathos er skrevet af Githa Schultz, KULTURINFORMATION

se mere om Githa Schultz her