Film

CPH:DOX2023 INGER OG DET DÅRLIGE SELSKAB

INGER OG DET DÅRLIGE SELSKAB

– engelsk titel ‘Mrs. Hansen and her bad companions’

– filmanmeldelse fra CPH:DOX2023

 

 

 

 

 

 

 

 

CPH:DOX2023 INGER OG DET DÅRLIGE SELSKAB

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

‘ ….. filmen er på Poul Martinsen niveau ….’

– G. Boeholt, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

Filmen indledes med et citat af filosof og teolog K. E. Løgstrup: ‘Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd’. Det skrev Løgstrup i sit hovedværk ‘Den etiske fordring’ fra 1956. Det må siges, at Inger holder noget af andres liv i sin hånd.

 

INGER OG DET DÅRLIGE SELSKAB er lavet af Jella Bethmann, som med den fortrolighed, beboerne har over for hende må have opholdt sig længe i huset og gjort sig til venner med dem, inden optagelserne fandt sted, en meget grundig research. Filmen er på Poul Martinsen niveau, en nærværende film.

 

 

 

 

 

 

 

CPH:DOX2023 INGER OG DET DÅRLIGE SELSKAB

 

 

 

 

 

 

Hvem er Inger?

Inger Lise Hansen er 80 år og bor i hus i Sorø. Hun har inviteret en del hjemløse til at bo hos sig og det er alle sammen skæve eksistenser. De fleste af dem har en form for misbrug – alkohol, lightergas eller andet. Nogle har boet hos Inger i 18 år, andre i 10 år og nogle bliver der blot en måned. Inger billiger ikke, at de, der bor hos hende ødelægger sig selv med misbrug, men hun blander sig ikke.

 

Inger er en moderne Jesus, et unikum.

En særlig form for kærlighed

De personer der bor hos hende betyder noget for hende. ‘Det kommer de jo til, når de har boet her i 10 år eller mere. Hvem skulle ellers betyde noget?’ siger hun. ‘Sådan må det være’. Også selv om en altid vil låne penge. Han har en fængselstatovering, men har ikke været i fængsel de 10 år, han har boet hos fru Hansen.

 

Samfundets udstødte har hun altid haft et blødt punkt for, om det er misbrug eller en, der er blevet smidt ud af kæresten.

 

Der er mange måder at få levet det liv, vi har og Inger forsøger at hjælpe sine protegéer på bedste måde, hun opdrager bl.a. på sine samboere på en hjertevarm og gemytlig måde.

 

 

 

 

 

CPH:DOX2023 INGER OG DET DÅRLIGE SELSKAB

 

 

 

 

 

 

 

Indsamling

De samler flaskepant for at få ekstra penge og man ser, at de har heldet med sig med indsamlingen. Inger er også skralder og får derved råd til at brødføde dem, der bor hos hende. De finder ting, der for dem er formuer, som andre har smidt ud. Hun har også aftale med den lokale Brugs om, at hun får udløbne grøntsager og blomster, hun så kan sælge videre for frivillige beløb.

Rotter

Ikke alle på vejen er lige begejstrede for Fru Hansens menageri, så der er indløbet en anklage om rotter og derfor er de ved at rydde op og få sendt på Genbrugsstation. Men hun har nu ikke selv set en eneste rotte, men de har til gengæld katte og hunde.

Nytårstale

Man ser, at fru Hansen holder sin egen Nytårstale om mottoer hun har levet efter: Bebrejd ikke, vær imødekommende, lyt til andre, stil spørgsmål og håb på et svar. Alle har ret til at være den person, de er.

 

Hun engagerer sig i sine medmenneskers liv. En af beboerne har mistet sin kone og skal hente urnen, hun ligger i. Inger vil gerne køre ham derhen og de lejer en båd, så de kan sprede asken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CPH:DOX

 

 

 

 

 

Ildsjæle

Filmen igennem er der blid understøttende underlægningsmusik.

 

Det er rart at se, at sådanne ildsjæle findes og det kan undre, at der er brug for sådanne mennesker i vores velfærdssystem. Man skulle tro, at disse ildsjæle skulle være overflødige i vores land, men det er de tydeligvis ikke. Inger udfylder så afgjort en plads, som ville mangle/kommer til at mangle for de skæve eksistenser i vores samfund. Inger er et dejligt varmt, opofrende menneske, der er et kernepunkt og omdrejningspunkt for mange i deres eksistens.

 

Undervejs i dokumentaren opstår der uventede udfordringer, der vender op og ned på relationerne.

 

INGER OG DET DÅRLIGE SELSKAB henvender sig til alle, der interesserer sig for anderledes mennesker og mennesker, der ønsker at udvise medmenneskelighed i høj grad.

 

 

 

CPH:DOX2023 INGER OG DET DÅRLIGE SELSKAB – se mere her

 

 

 

CPH:DOX2023 INGER OG DET DÅRLIGE SELSKAB – alle fotografier med tilladelse af CPH:DOX

 

 

 

CPH:DOX2023 INGER OG DET DÅRLIGE SELSKAB er en anmeldelse af G.Boeholt, KULTURINFORMATION