AKTUELT Litteratur

ROOM 606 – MICHAEL SHERIDAN

ROOM 606 – MICHAEL SHERIDAN

 

 

 

 

 

 

 

 

ROOM 606 - MICHAEL SHERIDAN

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

‘ …….. en rejse sammen med Arne Jacobsen ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

Arne Jacobsen. Alene navnet emmer af kvalitet. Michael Sheridan er ekspert i moderne dansk arkitektur og design, og Arne Jacobsen har en særlig plads på Sheridans yndlingshylde med designere og arkitekter. Uagtet at den er lang.

 

Denne udgave på engelsk, kommer på dansk til sommer, er en nyskrevet og udvidet udgave af Sheridans længe udsolgte klassiker, Phaidon 2003, der tog udgangspunkt i SAS ROYAL HOTELs værelse nummer 606.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ROOM 606 - MICHAEL SHERIDAN

© Anders Sune Berg – all rights reserved

 

 

 

 

 

Nyt materiale

Denne gang er forfatteren gået skridtet videre. Ikke alene går vi på opdagelse i værelse 606, som er det eneste rum, som er fuldstændigt intakt med Arne Jacobsens design. Vi får også mulighed for at stifte bekendtskab med både tegninger og fotos, der ikke tidligere har været offentliggjort. Med forfatteren tager vi på en rejse sammen med Arne Jacobsen på SAS Royal i 1960, der fører os mange andre og hidtil ukendte steder hen, i Arne Jacobsens faciliterede og alsidige univers.

 

Titlen på bogen er ROOM 606, det er det fuldstændige, det perfekte, unikke rum der er blevet renoveret og nu står som det var i 1960. Rummet afspejler Jacobsens perfektionisme og fuldkommen beherskelse af stil, design og etik.

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen (1902-1971) blev uddannet på Kunstakademiet, 1927. Han var med til at indføre modernismen i Danmark. Nogle af hans mest kendte bygninger er Hotel Royal; Radisson, Danmarks Nationalbank, Århus Rådhus, Munkegårdsskolen, ja selv en tankstation i Skovshoved er hans værk. Af møbeldesigns skal nævnes, Svanen, Ægget, Syveren, Myren, Dråben.

 

 

 

 

 

 

ROOM 606 - MICHAEL SHERIDAN

© Aage Strüwing – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Arne Jacobsen er vor tids mest kendte designer og arkitekt. Både nationalt og internationalt. Eller skulle man hellere sige kunstner? Der er til tider ingen skillelinje mellem Jacobsens virke som designer og kunstner. Han var et multitalent, med et årvågent øje for tidens strømninger og så absolut forud for sin tid. Desuden var han en detaljens mand, ingen genstand undslap en gennemgribende forarbejdning, for derefter at få hans stempel. Alt fra dørgreb, askebægre, lamper, bestik, møbler, tekstiler, listen er uendelig.

Ned i detaljerne

Sheridans bog giver et godt overblik over sammenhængen i hans virke. Billeder og tekster fra forskellige bygninger og deres interiør, viser hvor nøje han har villet have et sammenspil i sine projekter. Valg af træsort, gulvbelægning, gardiner, lampe, belysning – alt i stringente kompositioner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAS HUSET

© Jens Kristian Seier – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

SAS HUSET blev Københavns første skyskraber, med 20 etager over gadeniveau og kunne ses i flere kilometers afstand. Bygningsværket var unikt med en ny form for lameller på facaden og anderledes lysindfald. Den næsten anonymt udseende klods, indeholdt en helhed der sjældent er set magen til. Ikke alene var det et hotel, men også billetkontor for SAS, terminal med busafgange lige uden for døren, og reception for hotellet. Alt i design ned til beslaget på stolene.

Tidløst – selv i 2023

Det er tydeligt at se hvordan Jacobsen har udviklet sit design gennem årene, det er simpelthen blevet tidløst. Bl.a. bliver hans bestik i dag købt af personer i alle aldre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arne Jacobsen

© Det Kgl. Bibliotek –Danmarks Kunstbibliotek – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

Med København udnævnt som verdens Arkitekturhovedstad i 2023, vil der blive sat fokus på bygningsværker, som måske ikke altid får den opmærksomhed de fortjener. Det er et samarbejde mellem International Union of Architecs (UIA), UNESCO og Københavns Kommune. Det er kun anden gang denne begivenhed afholdes, og med det vi i Danmark kan præstere, bliver det fantastisk.

 

For mange mennesker er bygninger bare noget vi bruger på den ene eller anden måde. Vi bor i dem, besøger dem, ser på dem, men de er meget mere end det. Kig op, kig rundt, iagttag i det hele taget de arkitektoniske mesterværker omkring dig. Du bliver pludselig forbavset over at opdage en lille blomst smukt siddende øverst oppe på bygningen, du er gået forbi hver dag de sidste 10 år.

 

Næste gang du går forbi Hotel Royal og skal til Hovedbanegården eller en tur i Palads, så kast blikket på hotellet, kig ind ad vinduerne, og nyd suset fra fordums tider.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert Louise Freverts altid grundige research bragte hende naturligvis

omkring det legendariske og originale ROOM 606

 

 

 

 

 

 

 

 

UNESCO

Redaktionen retter en særlig tak til SAS ROYAL.

for velvilligt samarbejde og fototilladelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ROOM 606 – MICHAEL SHERIDAN. The SAS HOUSE and the work of Arne Jacobsen. Rigt illustreret med ca. 500 fotografier. Udgivet på forlaget: Strandberg Publishing A/S

 

 

 

Se mere om ROOM 606 – MICHAEL SHERIDAN her

 

 

 

ROOM 606 – MICHAEL SHERIDAN er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION