Interview Kunst Rejser

Anupama Kundoo – Taking Time på Louisiana♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

 

Louisiana Museum of Modern Art – Anupama Kundoo – Taking Time

 

 

Anupama Kundoo, Voluntariat Homes for Homeless Children, 2008, Pondicherry, Indien. Foto: Javier Callejas

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

 

Udstillingen ‘Taking Time’ med arkitekten og kunstneren, Anupama Kundoo (F. 1967), lever virkelig op til sit navn. Det tog fire år fra første spadestik til åbningen af udstillingen på Louisiana  den 8. oktober. 

Tiden

‘Taking Time’, at tage sig tid til nærvær, fordybelse og eftertanke, er en luksusvare i den verden, vi har kreeret. Kun i brudstykker får vi lov til at opleve den luksus, at have tid nok. Du kender det sikkert fra din sommerferie, du har tre uges ferie, går på biblioteket og låner alt for mange bøger, for nu har du endelig tid til at få catchet up på alle de skønne bøger, man gerne ville have læst, og så når ferien er slut, på vej hjem, må du lidt slukøret erkende, at du har de fleste af dine ulæste bøger med tilbage. Bare fordi der ikke var tid nok!

 

Anupama Kundoo, nærmest som en mantra, siger, at ingen af os kan skabe mere tid end de 24 timer, vi har i døgnet, men vi kan alle tage os tid, dermed er temaet lagt til  ‘Taking Time’, Louisianas nyåbnede udstilling, hvor Anupuma Kundoo er den fjerde i rækken af udstillinger, over temaet ‘Arkitekturens Værksteder’. Det er netop det, denne udstilling er, et værksted, hvor vi får lov til at rejse ind i en kunstners indre univers og udforske den proces, der sker i en skabelse af arkitektur. Vi møder Kundoo, der ønsker at bryde med gængse normer for, hvordan en arkitekt skal tænke og behandle en given opgave. Dette kræver tid!

 

Efter endt uddannelse på arkitektskolen i Bombay tog Anupama Kundoo ud for at opleve sit eget land Indien. Denne tur fortsatte til byen Auroville. Auroville er en eksperimenterende by, der siden 1968 har været ‘in the making’. 

 

Filosofien bag byen er et sted viet til fællesskab mellem mennesker og international forståelse. Denne tankegang tiltrak Kundoo så meget, at hun endte med at bosætte sig. I begyndelsen af halvfemserne byggede hun sit første hus Hut Petite Ferme, som blev startskuddet på en lang eksperimental rejse, der stort set aldrig er endt for hende. Hut Petite Ferme byggede Kundoo udelukkende af materialer fundet på stedet.

 

 

Anupama Kundoo, Multipurpose Hall S.A.W.C.H.U., 2000, Auroville, Indien. Foto: Javier Callejas

 

Oprør, Bambus & Kokosnød

På udstillingen kan du se et udsnit af de naturmaterialer, hun brugte bl.a. bambus, kokosnød strå, fibre og granit. Siden 1996 har hun videreudviklet Auroville i samarbejde med byens franske hovedarkitekt, Roger Anger.  Hun er, blandt meget andet, arkitekten bag byens rådhus, og i Louisianas Store sal kan du se en stor model fra en af bydelene. 

 

Med ‘Taking Time’, er Kundoo i oprør med meget af den etablerede arkitektur, vi ser, hvor økonomi og effektivitet kommer før mennesket og materialet. Hun har formået, på en vidunderlig måde at gå back to basic, at se teknikker, der rækker årtusinder tilbage i tiden og nærmest trylle dem frem fra et skatkammer, der næsten er uddød. En sjælden gang imellem får man lov til at komme backstage, bag om processen, og det er i grunden det, vi får lov til i denne udstilling.

 

Det er ikke det færdige værk, der er kunsten i denne udstilling, men rejsen dertil, og anerkendelsen af de resurser, vores fantastiske planet indeholder, og respekten omkring bevaringen af den.

 

Det er en udstilling om mulighederne, der ligger i råproduktet, leret, granitten, farvestofferne, der alt sammen gemmer sig i jorden. Et tilbageblik på gamle traditioner og byggemetoder set med nutidens øjne, det er ikke det færdige produkt, der er hyldet i denne udstilling, men studiet af materialet og processen, der skal til for at nyskabe. Mødet med håndværkeren og hyldesten af ham og hans viden.

 

Anupama Kundoo, Town Hall Complex, 2005. Auroville, Indien. Foto: Javier Calleja

Mursten

Efter at have set og hørt Anupama Kundoo fortælle om materialernes historie, som vi omgiver os med, i form af mere eller mindre smukke bygninger, fornemmede man en samhørighed. Fascinationen af materialets, altså murstenens, fortællende kunst, at nyt og gammelt arkitekturs formåen som historiefortæller, at murstenen er den mekanisme, der får arkitekturen trukket ud af jorden. Murstenen, der jo netop indeholder de elementer, jorden selv giver. 

 

Det er som om murstenene taler deres helt egen fascinerende historie.  Og Kundoos tilgang og tanker er absolut relevant og helt fremme i skoene, den handler om tidens problematikker som bæredygtighed, ressourcer og klima. Tilgangen til disse højaktuelle emner er forfriskende og nytænkende. Husk at tage dine børn med og lad Anupama Kundoos ideer være en øjenåbner for dem, for børn elsker at eksperimentere.  

 

 

 

 

 

Anupama Kundoo – Taking Time 8. oktober 2020 – 31. januar 2021.

Se mere her: www.louisiana.dk

 

 

Indlægget er skrevet af Hannah Kirkland, KULTURINFORMATION