Film Interview Kunst Litteratur Musik Rejser

‘Indtryk/Udtryk’ af ingvar SodaBark

Han er min ven. Han var indlagt. Han lavede kunst. Han blev rask.

Vi anmelder udstillingen ‘Indtryk/Udtryk’

af ingvar SodaBark

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

 

Multikunstneren ingvar SodaBark er kendt fra snart sagt alle SoMe-platforme, som en yderst kreativ og idérig sjæl med forstand på lidt af hvert lige fra forfatterskab og digte til markedsføring, ejendomsadministration, hjemmesider, kunst og musikalske universer. Han gør det under en lang række sites og huskes fra givmig5.com og litterhosen.com og endelig også for sit samarbejde med beatpoeten Roxnakowsky. Og tro mig SodaBark har ikke tænkt sig at lade en indlæggelse på PC Amager sætte ham hindringer i vejen for kreativiteten snarere tværtimod. I dag ser vi den raskmeldte mediemand kaste sig ud i nye projekter med glubende appetit.

Historien kort

ingvar SodaBark fortæller, at han i 2017 får diagnosen ADHD (Dia betyder ‘Gennem’ / Gnosis betyder ‘kundskab’). I efteråret 2019 fører stress til en to ugers indlæggelse på PC Amager. Hustruen, familien og vennerne er en stor støtte, og i dag ved vi, at pårørende er det vigtigste aktiv i recoveryprocessen. Samtidig spiller kost og motion en afgørende rolle, sammen med kyndig medicinering.

 

På PC Amager går de skridtet videre og har ‘Projekt Råkunst’ kørende, hvor patienterne opfordres til at finde deres kreative gener frem af gemmerne og skabe kunst som led i recoveryprocesserne. Dygtige mentorer og aktivitetsmedarbejdere står parat til at hjælpe og ingvar SodaBark er ikke sen til at give sig i kast med farver og papir. Han vil beskrive sin indlæggelse, sine tanker og den forvirring, som lidelsen ADHD pådrager ham. Stressen over simple almindeligheder som f.eks. at se en stol eller en dør. Tankemyldret kan presse den overbelastede hjerne og få spind af ord til at summe i det indre, på et højt stressniveau i en ‘hjerne uden hud’, som SodaBark udtrykker det. Ansigter ses pludselig f.eks. i en stikkontakt – og det er ikke psykotiske symptomer, men blot hjernes trang til at visualisere på dens trip af overarbejde.

 

'Indtryk/Udtryk' af ingvar SodaBark

Ferniseringen blev transmitteret on-line grundet Covid-19. ingvar SodaBark ses her sammen med

aktivitetsmedarbejder og billedkunstner Peter Franceschi fra PROJEKT RÅKUNST

 

Værkerne ‘Indtryk/Udtryk’ af ingvar SodaBark

Netop disse oplevelser giver ingvar SodaBark muligheden for at skabe ‘Indtryk/Udtryk’ udstillingen. På nedenstående links kan man se hele udstillingen, mens SodaBark fortæller om værkerne. Han fortæller, at en diagnose er en god ting, fordi den kan bruges som et arbejdsredskab til at få det bedre – altså ‘Gennem kundskab’ eller ‘Mellem erkendelse’. Vi ser også en tegning af en kaffeautomat med teksten: ‘The art of break’ – og denne tekst kan betragtes lidt som en metafor for netop en indlæggelse – dage og uger og måske endda måneder, der rømmer kalenderen og kalder på, at tålmodighedens ildrager bringer een tilbage til de ‘normale menneskers verden’ – og ‘normale menneskers verden’ sættes i gåseøjne af deres skribent, da det ikke skal forstås bogstaveligt, for jeg mener ikke, at alle mennesker er lige, men at vi alle er lige skæve! På Psyk ser man ‘Vild med dans’ om aftenen – i villakvartererne overfor ser man ‘Vild med dans’ om aftenen – vi er i virkeligheden ikke så forskellige.

 

Oplevelserne under en indlæggelse er mangeartede. Flere af tegningerne bærer initialer som J.E. Eller M.A. af medpatienter, som ingvar har mødt – nogle oplevelser er positive og andre ‘satte krav til tolerancen’. I værk nummer 8 ses titlen: ‘Fotoalbummet som blev lavet med troens øjne’. ‘Jeg er religiøs og troende’ fortæller kunstneren og faktisk bidrager et ophold på Psyk netop til at finde det indre gudsforhold frem – ‘mange af mine medpatienter gav udtryk for, at deres overbevisning gik i retning af, at der måtte findes noget større’. En ‘søgen’ om man vil, og et holdepunkt i livets svære navigation.

 

I billede nummer 15 gives der en stående ros til det utrættelige og selvopofrende behandlingsteam, som 24/7 var ved SodaBarks side i kampen tilbage til ‘virkeligheden’. Værket bærer den rammende titel: ‘Det akutte nærvær og nærværet i det akutte’. ‘Jeg er betaget over deres arbejdsomhed’, lyder det fra kunstneren.

 

Støtten fra familien og ikke mindst hustruen slipper heller ikke uden om en kærlighedserklæring i de afsluttende værker. Og ingvar SodaBark fortæller, at da der kom ‘lys over land’ og muligheden forelå dristede han sig til at gå en tur i Fields for at ‘tage virkelighedens verden ind’. ‘Efter mange dage i tryghed på hospitalet følte jeg, at jeg ‘snød mig ind’ i Fields’, fortæller han – en følelse mange indlagte kan relatere til tæt på deres udskrivning.

 

Tillykke gamle ven med din udskrivelse, der ligger langt tilbage nu, men så sandelig også med den vellykkede udstilling.

 

Kære RegionH: Fortsæt disse fantastiske tiltag, der bringer vores ægtefæller, kærester, fædre, mødre, børn, brødre, søstre, onkler, tanter, nevøer, niecer, fætre, kusiner og venner tilbage til fuld recovery.

 

‘Indtryk/Udtryk’ af ingvar SodaBark kan opleves på Digevej helt frem til den 27. september. Se kunstneren guide os gennem udstillingen på https://www.youtube.com/watch?v=b4dzyyhwZ2g

 

Bag PROJEKT RÅKUNST står projektets arbejdsgruppe bestående af administrationschef Gert Hagelskjær, chefsekretær Janne Rasmussen, aktivitetsmedarbejder og billedkunstner Peter Franceschi samt recoverymentor Søren Dixen. Udstillingerne arrangeres af Peter og Søren. Se mere om baggrunden for projektet her: https://www.psykiatri-regionh.dk/centre-og-social-tilbud/Psykiatriske-centre

 

Flere links
https://ingvarsodabark.weebly.com/#
https://www.facebook.com/events/282014502932178/
https://www.litterhosen.com/
https://www.givmig5.com/

 

Samarbejdet med Roxnakowsky
https://www.youtube.com/watch?v=syc6xIQFWJU

 

Indlægget er skrevet af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION