Film

Filmanmeldelse: LEE

Filmanmeldelse: LEE

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: LEE

© Scanbox

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. Lee Miller gik imod strømmen og vi opdager undervejs, at det havde store konsekvenser for hendes personlige liv …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lee Miller er stoppet som fotomodel i New York. Hun er taget til Frankrig og lever livet sammen med kunstnere, forfattere, malere etc. Lee åbner sit eget atelier i Paris i 1930. Hun er kommet bag kameraet. Hun fotograferer mode-og modeller, samt meget andet. Hendes Rolleiflex-kamera er en tro følgesvend og bliver det resten af hendes tid som fotograf. Hun er god til at fotografere, hun indfanger detaljen og har et medfødt talent til at se det, som andre ikke umiddelbart kan opfange.

 

Hun har mange opgaver. Lee har gåpåmod, er egenrådig, ser godt ud, kan tale for sig, hun har en overbevisende personlighed. Lee har været muse for den verdensberømte fotograf Man Ray, der har lært hende en del af den fototeknik, som hun nu mestrer. Han er desværre kun nævnt i en bisætning i filmen.

 

Lee har ikke tænkt sig at binde sig til nogen eller få børn, men forelsker sig i Roland Penrose, 1900-1984. Roland var en surrealistisk maler. Han stoppede med at male og blev organisator og formidler af kunstbøger. Ham lærer vi heller ikke at kende. De har boet sammen i London i to år, og Lee vil gerne have arbejde, men krigen er brudt ud og fotografjob hænger ikke på træerne. Hun søger et job som fotograf på det franske blad Vogue og får afslag. Problemet er, at tiderne er knappe og det er ikke de store Haute Couture reportager der er brug for, men det er heller ikke det Lee vil. Hun vil til fronten og være krigskorrespondent.

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: LEE

© Scanbox

 

 

 

 

 

 

 

 

En dokumentarist

Hendes fotografier er strålende og lidt efter lidt bliver Chefen, Audrey Withers spillet af Andrea Riseborough, blødgjort. Lee kommer afsted. Hun får på en eller anden måde overtalt en overordnet til at komme ud ved frontlinjen. Det bliver en dramatisk oplevelse for Lee, men det virker som om, at jo mere hårdt det går for sig, desto mere mod og virkelyst får hun.

Operation OVERLORD

Da de allierede starter invasionen i Normandiet i 1944, er Lee på pletten. Hun møder en anden amerikaner, David E. Sherman, Andy Samberg, kaldet Davy, og de bliver gode venner. Roland, Lee og Davy bevarer deres venskab livet igennem. De bliver sendt til Saint-Malo og Lee bliver rystet over, hvor grusomt kvinderne bliver behandlet. De får klippet håret af, skubbet rundt, udsat for chikane og hun tager billeder. Hun samler dokumentation af krigens rædsler.

 

Krigen fortsætter og hun møder sin gamle veninde Solange, som har været fængslet i tre måneder. Solange er blevet en skygge af sig selv og har mistet sin familie og fortæller om alle de mennesker, der er forsvundet. Lee forstår det simpelthen ikke. Mennesker kan ikke bare forsvinde. Hun får overtalt sin kammerat Davy til at tage med sig til den tyske grænse og krigen er netop sluttet, 1945. Hun har en mission. De kommer til en by, hvor stanken er uudholdelig og togvognene bliver åbnet. Alle de stakkels døde mennesker ligger side om side.

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: LEE

© Scanbox

 

 

 

 

 

 

 

 

Lee fotograferer det hele. Hvad hun fotograferede, kommer til at stå som et afskyeligt eftermæle over Hitlers rædselsregime. De tog videre til koncentrationslejrene og det var ligeså chokerende. Der var stadigvæk overlevende og Lee tog billeder af det hele. Hendes billeder bliver blandt de mest betydningsfulde og historisk vigtige fra Anden Verdenskrigs horror.

Et besøg hos Hitler

Davy og Lee tager til den otte-værelses store lejlighed på Prinzregentenplatz 16, München, for at kigge på Hitlers domicil. Hitler har kort forinden begået selvmord i bunkeren. De får tiltusket sig adgang til lejligheden og oplever hele ånden fra Det Tredje Riges storhedstid. Lee finder Hitlers badeværelse og tager det legendariske foto i hans badekar.

Lee, Kate Winslet i centrum

Lee Miller gik imod strømmen og vi opdager undervejs, at det havde store konsekvenser for hendes personlige liv. Kate Winslet fremstiller Lee som frygtløs, egenrådig, spændende, bombastisk, følsom, stærk og feminin. Hun overskygger alle andre i persongalleriet og det er vel meningen. Hun spiller forrygende. Det handler om Lee, men det kniber med at lære de andre personer at kende. Vi oplever dem kun i glimt. Granater sprænger i luften og der mangler ikke krudtrøg, men det bliver lidt langtrukkent, fordi filmen er skåret over en traditionel læst.

 

Hovedrolleindehaveren sidder som ældre i sit hjem og bliver interviewet af en ung journalist. Vi oplever hendes historie i flash backs. Intet nyt under solen. Det skal dertil siges at hendes historie ender overraskende. Roland og Lee var gift i næsten 30 år. På trods af hendes massive hang til rygning og drinks, blev hun 70 år. Hendes billeder vil altid stå som et mindesmærke for de mennesker, som mistede livet i et vanvids naziherredømme.

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: LEE

© Scanbox

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: LEE.

 

Drama. Medvirkende: Lee Miller: Kate Winslet, David E. Sherman: Andy Samberg, Roland Penrose: Alexander Skarsgård, Solange D’Ayen: Marion Cotillard, Ung journalist: Josh O’Connor, Audrey Withers: Andrea Riseborough, Nusch Éluard: Noémie Merlant.

 

Instruktør: Ellen Kuras. Producer: Kate Winslet og Kate Solomon. Manuskriptforfattere: Liz Hannah og Marion Hume & John Collee, Fotograf: Pawel Edelman, Production designer: Gemme Jackson Klipper: Mikkel E.G. Nielsen Kostumedesigner: Michael O’Connor, Hår og Make-up: Ivana Primorac, Musikkomponist: Alexandre Desplat.

 

 

 

Filmanmeldelse: LEE – se trailer her

 

 

 

Filmanmeldelse: LEE er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm