Teater

DET KONGELIGE TEATER: NAPOLI

DET KONGELIGE TEATER: NAPOLI

 

 

Romantisk ballet

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: NAPOLI

Foto: Klaus Vedfelt

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

‘ ……….. hele ensemblet virker veloplagt og dansede sig ind i alles hjerter ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

NAPOLI er simpelthen et festfyrværkeri af en ballet. Den er let tilgængelig og hvis man ikke er den store balletfan, bliver man det efter at have set Napoli. Der er dynamik i den fængende musik, fart over feltet i trinene og ikke mindst er det en sød kærlighedshistorie.

 

NAPOLI er en ballet i 3 akter opført første gang i 1842. Musikken er skrevet af fire forskellige komponister. Det er Holger Simon Paulli som har skrevet musikken til den legendariske tredje akt, hvor der bliver danset på livet løs og den berømte Tarantel danset. Første og anden akt er mere pantomimiske.

Handlingen

Vi er i Napoli. Teresinas mor, Veronica, vil ikke lade hende blive gift med den fattige fisker Gennaro. Moderen mener hun har bedre kort på hånden, to velhavende ældre herrer. Teresina afviser dem og venter på at Gennaro skal komme tilbage i havn. Da han endelig vender hjem, overbeviser de to turtelduer Veronica om, at de elsker hinanden. De sejler ud i verden. Gøglere optræder i byen, men et voldsomt uvejr bryder ud og forestillingen stopper. Teresina og Gennaros båd kæntrer og kun han bliver fundet. Alle tror Teresina er druknet. Gennaro tager ud og leder efter hende.

 

I anden akt kommer Gennaro til den magiske Blå Grotte, hvor havdæmonen Golfo hersker. Han har forvandlet Teresina til en najade, i græsk mytologi er det en nymfe. Hun husker intet, heller ikke Gennaro, men Gennaro har en stærk tro på kærligheden og Teresina bliver igen et menneske. De forlader straks grotten og sejler tilbage til Napoli.

 

I tredje akt kommer det unge tilbage og folk er mistænkelige. De troede Teresina var død og beskylder Gennaro for at stå i ledtog med djævelen. Al sladder bliver afvist og de lykkelige unge mennesker, kan holde bryllup.

 

 

 

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: NAPOLI

Foto: Henrik Stenberg

 

 

 

 

 

 

 

 

Fornyelse

Sorella Englund og Nikolaj Hübbe har skiftet sceneriet i NAPOLI ud til en senere tidsperiode. De har valgt at lade handlingen foregå i 1950´erne i stedet for i 1840´erne som den oprindeligt var. Historie og musik er næsten den samme, dog er Niels W. Gade blevet skiftet ud med Louise Alenius. Denne fornyelse giver balletten en ekstra frisk dimension.

 

Sorella Englund og Nikolaj Hübbe har været tro mod selve historien, men nedtonet det religiøse aspekt. De har også i hovedtræk bevaret trin og koreografi fra den oprindelige ballet. Selve kærlighedseventyret er der til gengæld skruet op for. Det viser at kærlighed er et vigtigt og stærkt element i vores tilværelse og vi kan overvinde det meste, hvis vi tror på kærligheden. Ligeledes har de tilføjet et moderne Fellini islæt, der gør figurerne mere markante. Hele ensemblet virker veloplagt og dansede sig ind i alles hjerter.

Scenografien

Maja Ravns scenografi er mageløs magisk. Når tæppet går op, ser du Vesuv i baggrunden og du kan næsten dufte pizzaerne. Du er ikke et øjeblik i tvivl om hvor du befinder dig. Hele det farverige folkeliv er med, helt ned til mindste detalje. Man mener i øvrigt at det var Napoli der var grunden til, at pizzaen fik en verdensomspændende popularitet.

Balletten i Danmark

I Danmark har vi en stærk ballettradition og det skyldes ikke mindst August Bournonville (1805-1879). Han var en dansk balletdanser, koreograf og balletmester. Pudsigt nok var der intet dansk blod i hans årer. Hans far var fransk og moderen svensk. Faderen, Antoine Bournonville (1760-1843), dansede i det meste af Europa og i 1792 var han engageret som solodanser på Det Kongelige Teater.

 

Han blev med sin familie i Danmark. Han oplærte sin søn August, der senere blev både solodanser, koreograf, underviser og balletmester på Det Kongelige Teater. I årene 1830-1848, koreograferede han mere end 50 balletter. Flere af dem er stadig på repertoiret, f.eks. Sylfiden, Kermessen i Brügge, Et Folkesagn og Konservatoriet. August Bournonvilles stil er unik. Den er let og dansant, med megen gestikuleren og små hurtige trin.

 

Denne opsætning af NAPOLI er en repremiere fra premieren d. 10. november 2009. Det er en forestilling der som sagt kan ses af alle og anbefales fra 12 år. NAPOLI spiller på Gamle Scene frem til 4. juni 2023. Forestillingen er simpelthen en ren fornøjelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: NAPOLI

Foto: Henrik Stenberg

 

 

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: NAPOLI. Romantisk ballet. Koreografi: Sorella Englund og Nikolaj Hübbe efter August Bournonville. Scenografi og kostumer Maja Ravn. Lyddesign: Mikki Kunttu. Musik: Edward Helsted, Hans Holger Simon Paulli, H. C. Lumbye, Louise Alenius. Dirigent: Gabriella Teychenné. Dramaturgisk gendigtning: Camilla Hübbe.

 

Medvirkende: Gennaro -Jonathan Chmelensky, Teresina -Holly Dorger, Veronica -Louise Midjord, Giacomo -Julien Roman, Peppo -Mads Blangstrup, Giovanina -Tara Schaufuss, Golfo -Ryan Tomash og mange andre.

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: NAPOLI – se mere her

 

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: NAPOLI er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION