Litteratur

HYGGEKRIMI: Mysteriet på Windsor Castle

HYGGEKRIMI: Mysteriet på Windsor Castle

 

 

 

 

 

 

HYGGEKRIMI: Mysteriet på Windsor Castle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. jeg glæder mig allerede til at læse efterfølgeren ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Er en krimi hyggelig? Ja, det kan den snildt være, når vi bevæger os over i cosy krimi genren. Men tag ikke fejl, S. J. Bennett holder én i spændingstøjlerne lige til det sidste. Det er den første bog på dansk af forfatteren, om den engelske dronning som detektiv. Den er uimodståelig, indtagende og ikke mindst begivenhedsrig.

 

Vi er på Windsor Castle og Dronningen afholder ind imellem små festlige arrangementer på slottet. En del af hendes bekendte deltager, men skiftende kunstnere kommer også og optræder. En ung russisk pianist spiller denne gang til stor glæde for deltagerne. Næste morgen bliver han fundet død. Umiddelbart tyder alt på at det er et selvmord, men hvorfor skulle en ung talentfuld mand begå selvmord, og så på Windsor Castle?

Selvmord?

Dronning Elizabeth II er ved at forberede sin 90 års fødselsdag, så dette er ikke et særligt belejligt tidspunkt. Hun er betænkelig ved at pressen skal få noget at vide om sagen, alle bliver derfor bedt om at holde kortene tæt ind til kroppen. Det ville overskygge fejringen af dronningens fødselsdag med et dødsfald på Windsor Castle. Personalet er i forvejen vant til at skulle være diskrete, så der bliver listet rundt. Sir Simon fungerer som dronningens højre hånd og er overvejende den der ved alt på minuttet, hvad dronningen skal, plejer og bør.

 

For nylig er der blevet ansat en ny privatsekretær, Rozie. En kvik pige med ben i næsen. Pludselig bliver der kastet nyt lys over sagen, da MI5 kommer på banen, med den nyudnævnte generaldirektør Gavin Humphreys i spidsen. Der bliver efter et par dage fundet et fremmed hår på afdøde og efter nærmere granskning er selvmordsteorien ikke længere plausibel. Den russiske pianist er blevet fundet hængt i en badekåbesnor. Uladsiggørligt. Han er altså blevet myrdet og det er noget ganske andet skandaløst end et selvmord. Alle sejl bliver rebet, og nu er en af dronningens mest betroede medarbejdere under mistanke. Den tror hun ikke på og ganske rigtigt, det er en fejl.

Dronningen som privatdetektiv

Dronningen går derfor ind i kampen og allierer sig med Rozie. Rozie havde ikke i sin vildeste fantasi troet at skulle blive en så tæt fortrolig med dronningen, men hun går til opgaven med ildhu. Dronningen beder hende om at undersøge alle muligheder, uden at Sir Simon eller andre får nys om hvad der foregår: At dronningen er trådt i karakter som privatdetektiv. Hun prøver at få MI5 til at gå i den rigtige retning efter morderen, uden at afsløre sig selv. Det kræver behændighed og ikke mindst konduite. Rozie bliver sendt i alle retninger for at hente informationer. Det viser sig også at dronningen har haft nogle fortrinlige sekretærer inden Rozie trådte ind i tjenesten, som er fine samarbejdspartnere for Rozie. Vi kender efterhånden også Rozies familierelationer.

 

Undervejs er der dialoger mellem Dronning Elizabeth og Prins Philip, som to helt almindelige mennesker. Hvad de i virkeligheden vel også var. Det er vældigt underholdende, når de to ægtefæller sidder ved morgenmaden og gemytligt driller hinanden. Philip og Elizabeth kunne lige så godt have været naboen, hvis det ikke var for de omgivelser de boede i.

Bennett

Bennett skriver i et uhøjtideligt sprog og vi kommer med på en morsom oplevelse sammen med dronningen. Oprindelig er Bennett uddannet Ph.d. i italiensk litteratur. Hun startede sin forfatterkarriere da hun var sidst i trediverne og i ti år skrev hun 10 ungdomsbøger, med stor succes. Hendes mor elsker detektivromaner, de var en del af Bennetts barndom og inspiration.

 

Bennett havde længe haft et ønske om at skrive en krimi og så var ideen der – den første bog om Dronning Elizabeth som hovedrolleindehaver i en kriminalroman. Tonen er til tider meget privat, men hun udleverer aldrig dronningen. Tværtimod kommer man til at holde af hende til sidste punktum. Det virker næsten som om man kender hende. Det er modigt at skrive en krimi med den engelske dronning som hovedperson. Nogle royalister kunne bliver forargede, andre ville synes det er pjattet, men det er simpelthen genialt. Det er velskrevet og sobert.

 

Jeg glæder mig allerede til at læse efterfølgeren: Liget på Buckingham Palace.

 

 

 

HYGGEKRIMI: Mysteriet på Windsor Castle. Forfatter S. J. Bennett. En cosy krimi udgivet på forlaget Cicero.

 

 

 

 

 

HYGGEKRIMI: Mysteriet på Windsor Castle – se mere her

 

 

 

 

HYGGEKRIMI: Mysteriet på Windsor Castle er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm