Litteratur

ROMAN: Tre

ROMAN: Tre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ROMAN: Tre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. Valérie Perrin er en mester i stemningsbeskrivelser …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Valérie Perrins nye bog TRE, følger vi 3 børn fra de kommer i 5. klasse i 1986. De begynder at hænge sammen som ærtehalm på trods af deres forskelligheder. Nina er et udadvendt og livligt barn. Étienne er ham der altid glider af på tingene og helst skriver sine lektier af fra de andre. Den sidste i trekløveret er Adrien, den stædige og flittige dreng, der bider tingene i sig. I deres første skoleår er de altid sammen, og deres forældre vænner sig til at de nærmest er uadskillelige. Af en eller anden uransagelig grund bliver Adrien lærerens offer og må stå for skud og udsættes for hans terror dag efter dag. På et tidspunkt er det så massivt, at han bliver alvorligt syg og ikke kan gå i skole. Det er et vendepunkt, ikke alene i Adriens liv, men også for Nina og Étienne.

Evig troskab

De tre venner lover hinanden evigt troskab, som børn ofte gør, og kan ikke i deres vildeste fantasi forestille sig et liv uden hinanden. De er nu ti år og er på alle måder i en rivende udvikling. De betror hinanden alt, som heller ikke er blevet delt med andre i deres voksenliv. I hele ungdomsperioden har de skiftende kærester og det er ikke let for nogen af dem, at skulle tackle deres jalousi. Selvom de ikke er kærester indbyrdes, er der vokset et slags indbyrdes besidderforhold op imellem dem.

 

Nina bor hos sin morfar, som er postbud. Han bliver dræbt i en ulykke, og pludselig bliver Nina voksen og distancerer sig fra de to venner. Hun møder en velhavende mand og vennerne er med til brylluppet. Ægtemanden er ved at gå til af skinsyge, han prøver at beherske sig, men er uforstående overfor deres samhørighed. Efter det, skilles deres veje. De havde ellers lovet hinanden de sammen skulle flytte til Paris, men den drøm blev totalt punkteret. Der er blevet knyttet bånd på kryds og tværs i de tre børns familier. Vi oplever livet i den lille landsby La Comelle, med indbyggere der har udrejselængsel, men som vender tilbage når de har været væk et stykke tid.

 

Bogens fortæller hedder Virginie og hun kender de tre venner fra barndommen. Hun har gået i skole med dem. Hun har aldrig været en del af deres alliance, tværtimod, ville de ikke have noget at gøre med hende. Der er fra begyndelsen noget gådefuldt over hende. Virginie bor i den lille by, er journalist og arbejder to måneder om året på den lokale avisredaktion.

Nutiden – og tilbage igen

Der er nu gået 30 år og trekløveret har ikke talt sammen siden Ninas bryllup. Nina er flyttet tilbage til La Comelle, Adriane er en feteret forfatter i Paris og Étienne har en stor stilling hos politiet. Han er gift med en politikommissær og har en søn. Adrien har haft et årelangt forhold til Etiennes søster Louise. Ingen af dem er blevet gift. Etienne er blevet alvorlig syg og de tre prøver at finde sammen igen. Det er vanskeligt for dem at finde et fælles fodslag efter alle årene.

 

Deres liv er vokset i tre meget forskellige retninger og tvivl, fortielser, raseri og indestængte følelser kommer op til overfladen. En dag bliver et gammelt bilvrag bjerget fra bunden af søen og indeni finder man knoglerne af en person. Virginie skal dække historien og begynder at sætte spørgsmålstegn ved sagen. Kan den have noget at gøre med de tre venner? Er det derfor de forsvandt fra La Comelle? Langsomt begynder Virginie at fortælle om vennernes indbyrdes forhold fra de er børn og de ting der skete da de blev teenagere. Historien bliver fortalt mens vi springer frem og tilbage mellem årtierne.

Valérie Perrin

Valérie Perrin har en sjælden evne til at gøre hverdagsagtige gøremål spændende og interessante. Er de i virkeligheden ikke det? Det er vel kun måden vi til tider selv oplever på, der gør tingene triste, uinteressante, eller kedelige. Det er det sædvanlige udsagn om glasset er halvt fyldt, eller halv tomt. Selvfølgelig kan der altid være overraskende faktorer der kommer med i regnestykket, men for det meste er det os selv der former vores liv. Vi som mennesker har mulighed for at tage valg og fravalg, det er netop det, der er den røde tråd i denne bog. Valérie Perrin er en mester i stemningsbeskrivelser. Når der bliver drukket kaffe på en lille bistro, føles det næsten som om du selv er til stede.

 

TRE handler også om kærlighed på alle niveauer og sammenhæng. Om hvordan man bearbejder sin sorg og opdager nye veje at gå. Der er til tider en dybsindighed i romanen, som næsten er skræmmende. Netop fordi Perrin skriver med en selvfølgelighed vi ikke er helt vant til. Banalt vil nogen måske kalde det, andre genialt. Jeg hører til den sidste gruppe. Der er en varme og til tider hjertegribende sørgmodighed i beskrivelserne af personerne, som så skifter til stædighed, usikkerhed og arrogance. Vi gennemlever alle følelser der kan eksistere i mennesker. Det er alle 672 sider værd. God læselyst.

 

 

 

ROMAN: Tre. Forfatter: Valérie Perrin. Udgivet på forlaget Alpha.

 

 

 

 

ROMAN: Tre – se mere her

 

 

 

 

ROMAN: Tre er en anmeldelse af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm