Litteratur

Stress dig sund – et opgør med stressmyterne✮✮✮✮✮✮

Stress dig sund – et opgør med stressmyterne 

en boganmeldelse

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

“Bogen stemmer med den erfaring, jeg selv møder dagligt i min klinik ……”

 – Mark Kuusela, KULTURINFORMATION

 

 

I august 2019 godt et halvt år før Danmark og det meste af verden blev tvunget i knæ af Corona, udkom en lille perle af en bog, som kunne have fungeret som mentalhygiejnisk vaccine, inden bølgen af Coronarelateret stress skyllede ind over dele af befolkningen.

 

Bogen med den provokerende titel er igen højaktuel at beskæftige sig med, da den gør op med mange stressmyter, som vi dagligt bliver fodret med.

 

Lad mig slå fast med det samme: ’Stress dig sund – et opgør med stressmyterne’ er ikke som nogen af de andre stresshåndteringsbøger på markedet, og dem har jeg efterhånden læst nogle stykker af.

 

99% af alle de bøger du vil støde på om stress handler om, hvordan du skal bestræbe dig for at håndtere stress, lytte godt efter din krop og så videre for stress er jo utroligt skadeligt og må bekæmpes med alle midler.

Stresstrappen på pension

Carsten Juul, som er metakognitiv psykolog og forsker, argumenterer overbevisende for hvorfor vi bør glemme alt om stresstrappen, det at lytte efter vores krops signaler, vejrtrækningsøvelser og meget mere i vores udmarvende kamp mod stress. Ja vi skal faktisk stoppe den aktive håndtering og uhensigtsmæssige bekæmpelse af stressen.

 

Han peger også på, med solid forskning i ryggen, hvordan det at tro stress er farligt at opleve rent faktisk skader mere end det gavner. Hvordan det i sig selv vedligeholder en stresstilstand.

 

Den gode nyhed er at stresstilstanden kun varer ved, så længe vi selv holder liv i den ved hjælp af forkerte forestillinger om stress og uhensigtsmæssig håndtering.

 

En håndtering der desværre er almen praksis i dag, og som fører til CAS eller ’Cognitive Attentional Syndrome’.

Vejen du skal køre på

Carsten Juul er en ærlig forfatter. I introduktionen til kapitlet der hedder ’Løsningen på stress’ skriver han: ”Det er med en vis sandsynlighed ikke nok at læse disse ting i en bog. Min erfaring er, at bøger er med til sætte fokus på nogle vigtige ting og skabe grundlag for forandring, men ofte sker forandring først i mødet mellem mennesker – og ofte i forhold til stress: i mødet mellem behandler og klient. Lad derfor være med at tænke, at du mestrer stress, fordi du har læst denne bog. Den kan kun vise dig vejen, ikke hvordan du skal køre på den.”

 

Det er et citat jeg kan tilslutte mig helt og aldeles, og det stemmer med den erfaring, jeg selv møder dagligt i min klinik.

 

Hvis du vil disrupte den almindelige forståelse af stress, og lære at leve et liv uden at føle dig overmandet af stress er bogen min varmeste anbefaling.

 

 

Indlægget er skrevet af Mark Kuusela, KULTURINFORMATION

Mark Kuusela er metakognitiv terapeut. https://markkuusela.dk/