Kunst

THORVALDSENS MUSEUM: FLORA ITALICA

THORVALDSENS MUSEUM: FLORA ITALICA

 

 

 

 

 

THORVALDSENS MUSEUM: FLORA ITALICA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. en fin lille feinschmecker udstilling for alle …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Denne sommers udstilling på Thorvaldsens Museum er i bogstaveligste forstand levende og har en lidt pudsig forhistorie.

 

Spørgsmålet om at etablere et museum for Thorvaldsen, havde i Danmark været undervejs i flere år. Den vanskelige opgave lå i, at det både skulle være et museum for Thorvaldsens værker, men også et gravsted/mausoleum for ham. I 1839 blev det afgjort og en byggegrund blev anvist af kong Frederik d. 6. og Michael Gottlieb Birckner Bindesbøll (1800-1856), blev arkitekten, der skulle skabe dette mesterværk.

 

Mens Thorvaldsen stadigvæk boede i Rom, havde Thorvaldsen og Bindesbøll arbejdet sammen om tegningerne til museet. Planerne til opførelsen blev godkendt og i 1848 stod bygningen klar og har siden budt publikum indenfor til kunst i verdensklasse.

 

Bertel Thorvaldsen (1770-1844), er en af vores mest kendte billedhuggere. Han begyndte på Det Kongelige Danske kunstakademi allerede som 11-årig. Da han var 17 år, modtog han Den lille Sølvmedalje, to år efter Den store Sølvmedalje og i 1793 Den store Guldmedalje. Som 26-årig, i 1796, fik han tildelt Kunstakademiets store rejsestipendium. Han forlod Danmark og tilbragte de næste 40 år forskellige steder i udlandet, men etablerede sig i Rom. Han glemte aldrig sit tilhørsforhold til sit fædreland.

 

I september 1838 kom han tilbage til København. På det tidspunkt var en del af hans værker kommet til Danmark. Efterfølgende blev den resterende del af hans skulpturer sendt med skibe fra Rom til Danmark, forsvarligt emballeret i trækasser foret med hø. Da skulpturerne blev pakket ud, blev høet smidt foran museet, tørrede og kastede selvfølgelig frø af sig. Disse spirede og der voksede en blomstrede italiensk eng rundt om museet.

 

 

 

 

 

 

 

THORVALDSENS MUSEUM: FLORA ITALICA

Crystal Bennes: Thorvaldsens ukrudt. Foto: Maria Horn Rasmussen

 

 

 

 

 

 

 

 

Den kendte botaniker på den tid var Johan Lange, og han indsamlede de forskellige sydeuropæiske planter. Han pressede og tørrede blomsterne, så eftertiden kunne få glæde af dem. Det er de herbarier, blomsterark, vi bl.a. kan opleve på denne sommerlige og lyriske udstilling.

 

Det er en fin lille feinschmecker udstilling for alle, også selvom man ikke er overvældende botanisk interesseret. Her følger et par nedslag:

Bennes

Gården på museet er blevet forvandlet til en blomstrende eng, med mindst 30-40 forskellige sorter. Udstillingen har været undervejs i 5 år og den amerikanske kunstner Crystal Bennes, såede i april 48 af de plantearter hun havde fået sendt fra Italien. Hendes installation hedder: Thorvaldsens ukrudt. I forskningsarbejdet lykkedes det hende at finde de 30 arter fra Johan Langes herbarier, samt yderligere 60 arter i det originale hø. Det er bl.a. Spansk hejre, fransk katost, huldodder, persisk kløver og mange flere.

 

Kasserne skulpturerne blev transporteret til Danmark i, findes stadigvæk i museets varetægt. Udendørs på en frise for enden af bygningen, er hjemkomsten af kasserne malerisk skildret. Bennes har fået kørt ca. 40 tons jord ind i museets gård og omkranset bedet med gamle træstykker fra perioden. Selvfølgelig kan man stadigvæk se Thorvaldsens grav, flot indrammet af den vilde eng. Ikke alle planterne er vokset op, de har ikke klaret vores klima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

THORVALDSENS MUSEUM: FLORA ITALICA

Crystal Bennes: Thorvaldsens ukrudt. Foto: Maria Horn Rasmussen

 

 

 

 

 

 

Contini

Den italienske kunstner Leone Contini har bygget en pergola for at ære Den Capitolinske Flora, som står i støberisamlingen. Hun bliver opdateret om Italiens nutidige flora. Pergolaen er nemlig dekoreret med tegninger fra migranter bosiddende i Italien, som dyrker deres egne afgrøder fra deres hjemlande.

Bosse

Rune Bosse har skabt to værker, der viser vigtigheden af røddernes vækst, i forhold til planten. Halvt oppe over jorden og halvt nede i den. De står sammen med Adonis, der levede sit liv halvdelen af tiden under og den anden halvdel over jorden. Dette blot for at nævne nogle af kunstnerne, der har bidraget til udstillingen.

 

 

 

 

 

 

Rune Bosse

Rune Bosse. Foto: Maria Horn Rasmussen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bjørneklo – nej

I mange år verserede et rygte om, at der i noget af det hø, som var i Thorvaldsens kasser, havde forputtet sig frø fra Bjørnekloen. Lad os én gang for alle mane det i jorden. Efter grundig research kan man med sikkerhed fastslå, at det var der ikke, også i forbindelse med udstillingen.

 

Værkerne er placeret strategisk rundt omkring på museet, så der vil være rig lejlighed til at se eller gense Thorvaldsens vidunderlige skulpturer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leone Contini

Leone Contini. Den Capitolinske Flora. Foto: Maria Horn Rasmussen

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også min anmeldelse om tilblivelsen af Thorvaldsens Museum: Sans for farver. Anmeldelsen finder du også i Tidsskriftet KULTURINFORMATION – sommer 2023.

 

 

THORVALDSENS MUSEUM: FLORA ITALICA. Deltagende kunstnere: Crystal Bennes, Camilla Berner, Rune Bosse, Karin Lorentzen, Leone Contini, Åsa Sonjasdotter. Udstillingen slutter 24. september.

 

 

 

 

THORVALDSENS MUSEUM: FLORA ITALICA – se mere her

 

 

 

 

 

THORVALDSENS MUSEUM: FLORA ITALICA er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION