Teater

ANMELDELSE: ILIADEN – BETTY NANSEN TEATRET

ANMELDELSE: ILIADEN – BETTY NANSEN TEATRET

 

 

 

 

Foto: Camilla Winther

Foto: Camilla Winther

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

‘ ……… der er fremragende præstationer af samtlige skuespillere …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

Vi starter hårdt ud i en ramponeret slagtehal. 8 personer bevæger sig rundt i sort tøj. Hurtigt bliver vi vidne til en intens dramatisk stemning og involveret i intrigerne. Luften er tyk af aggressivitet og kong Agamemnon, Anders Budde, stjæler den unge slavinde Brisrâis fra Achilleus, Mathias Rahbæk.

 

Herefter bliver vi tilskuer til en historie med død, tilintetgørelse og tapperhed, hvor både de menneskelige indbyrdes dyster og krigspladsens kampe følges ad side om side. Achilleus’ vrede er et centralt tema i Iliaden, helt fra allerførste vers. Det er den også i stykket. Vrede, magt, grådighed og begær er væsentlige emner i Iliaden. Archilleus har et tæt forhold til sin mor Thetis, Ida Cæcilie Rasmussen. De to spiller skarpt og intenst.

Akilleshæl og historien

Hvem er Archilleus, og hvad er en Akilleshæl! Thetis var datter af havguden Nereus og selv en havgudinde, i Iliaden kaldet “den sølvfodede”. Peleus så hende danse på stranden en aften, og fik hende overtalt til ægteskab. Sammen fik de sønnen Achilleus, som Thetis ønskede at gøre udødelig.

 

I en version af sagnet dyppede hun ham i floden Styx’s vande. I en anden version smurte hun ham ind i ambrosia om dagen, mad som ifølge den græske mytologi gjorde guderne udødelige, og om aftenen holdt hun ham over ilden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: ILIADEN – BETTY NANSEN TEATRET

Foto: Camilla Winther

 

 

 

 

I begge versioner havde hun fat i hælen, hvorved han blev usårlig – undtagen netop i hælen, hvor han var blevet holdt. Heraf kommer navnet akillessenen og udtrykket akilleshæl om et menneskes svage punkt.

Troja

Prins Paris fra Troja har under påskud af et venskabsvisit hos den græske Menelaos bortført hans kone Helene, Mathilde Arcel, den smukkeste kvinde i verden. I raseri samler Menelaos de græske konger under sig og sammen drager de i krig mod bystaten Troja. Den unge krigerhelt Archilleus og hans bedste ven Patroklos kaster sig ud i kampen. Da trojanernes største kriger, Hektor, dræber Patroklos, udfordrer Achilleus ham til en duel der får guderne til at ryste.

Opsætningen på Betty Nansen

Betty Nansens opsætning af Iliaden er ikke helt som man kender den. Det er blevet en vedkommende krigshistorie, mere aktuel end nogensinde, og den glider ned med musik, humor, vulgaritet og ubehag. En grotesk blanding der ætser sig ind i sjælen.

 

Blodet flyder i stride strømme og stykket følger den oprindelige historie, hvor Patroklos, Mathias Bøgelund, bliver dræbt af Hektor, Ena Spottag. Hector er gift med Andromarche, Xenia Noetzelman. Alle trojanere har søgt tilflugt bag Trojas mure, undtagen Hektor, der overhører alle advarsler og bliver for at udkæmpe den endelige duel mod Archilleus. Archilleus bliver rasende fordi Patroklos er hans bedste ven og dræber i raseri Hektor. Hectors far Priamos, Asbjørn Krogh Nissen, er fortvivlet over sønnens død, og viser at sorgens smerte er universel. Han skildrer dybtfølt angsten for at miste. Hans fortvivlelse er så ægte at man sidder stum tilbage.

Nutidsaktuel

I Betty Nansen Teatrets opsætning af Iliaden ser vi tæt på hvad jalousi, magtbegær, menneskekærlighed, nidkærhed og nederlag kan gøre ved mennesket.

 

Udgangspunktet for den norske instruktør Eline Arbos gendigtning af Iliaden er kritik af en kultur, der siden oldtiden har sat styrke over svaghed. Vi befinder os i kontrasternes centrum. Kønnenes forskel. Klassekampe. Magtpositioner. Men hvordan er virkeligheden? Det er vanskeligt at gøre op med fortidens synder over en kort periode, når ulighederne har eksisteret i flere årtusinder. Derfor er det befriende, at vi kan se tingene vinklet på en ny måde, gennem forhistoriens briller. Det er fornyelse.

 

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: ILIADEN – BETTY NANSEN TEATRET

Foto: Camilla Winther

 

 

 

 

 

 

Der er fremragende præstationer af samtlige skuespillere og det blæser én bagover at skuespillerne akkompagnerer sig selv på scenen. Deres entusiasme og energi smitter af på publikum. Iliaden er ikke ligefrem letfordøjelig skånekost, derfor er det genialt at sætte den op i en nutidig kontekst og med et sprog der er lige til at gå til.

 

Som udgangspunkt er det ikke sikkert, at alle har stiftet bekendtskab med Iliaden, men det behøver man heller ikke for at se forestillingen. Jeg tror at mange vil få blod på tanden og gå i gang med at læse den. Det er jo drama fra først til sidst.

 

 

 

 

ANMELDELSE: ILIADEN – BETTY NANSEN TEATRET. Spilleperiode: 11. februar – 1. april. Instruktion: Eline Arbo. Dramatiseret af: Tom Silkeberg og Eline Arbo. Manuskript: Frit efter Homers Iliade på dansk af Otto Steen Due. Scenografi: Ida Marie Ellekilde. Musik: Thijs van Vuure. Medvirkende: Mathilde Arcel, Anders Budde, Mathias Bøgelund, Asbjørn Krogh Nissen, Xenia Noetzelmann, Mathias Rahbæk, Ida Cæcilie Rasmussen, Ena Spottag

 

 

 

Se mere om ANMELDELSE: ILIADEN – BETTY NANSEN TEATRET her

 

 

 

 

ANMELDELSE: ILIADEN – BETTY NANSEN TEATRET er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION