FILMANMELDELSE: Asteroid City
Credit: Courtesy of Pop. 87 Productions/Focus Features
✮✮✮✮✮
‘ ……… du skal sætte dig tilbage i den nedkølede biograf i alle 104 minutter og tage på trip ….’
– Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION
I filmen ASTEROID CITY bliver vi vidner til tilblivelsen af et teatermanuskript, som spilles på et teater i et tv-show, som er en film. Det lyder mere forvirrende end det er og vi bliver holdt i hånden hele vejen.
Vi er ude i et retrospektivt KULT-films projekt, som instruktøren Wes Anderson er lykkedes med til perfektion. Et fiktivt 50’er univers er skabt, så man tror, det er løgn. Dette virkelighedstro, teateriserede tegneserie miljø skaber minder for den, der eksempelvis husker ‘The Truman Show’ eller ‘Pleasantville’ begge 1998.
Credit: Courtesy of Pop. 87 Productions/Focus Features
Handlingen – hvis der altså er en handling
Asteroid City er en lille flække (87 beboere) i den amerikanske ørken. Byen er skabt omkring et meteor nedslag for 5000 år siden. Denne turist attraktion er grundlaget for den lille bys eksistens. Vi befinder os helt præcis i årstallet 1955. En større forsamling af forældre med vidunderbørn fra hele USA er forsamlet, da der skal overrækkes priser for vidunderbørnenes opfindelser og opdagelser.
MEN, så indtræffer der naturligvis noget uventet og røbes kan det godt, at Asteroid City kommer i karantæne. Finurlighederne og den sorte komik er i centrum, også så meget, at man føler, at kæden hopper af, samtidig med at de motoriserede regnfrakker er på syre.
Credit: Courtesy of Pop. 87 Productions/Focus Features
Finurligheds garanti
Bliv endelig ikke overrasket over, at vi efter forgodtbefindende springer rundt i tider og steder og hemmelige døre mellem byen leder ind på teatret og forfatterens skriveværksted og omvendt. De, der oplevede Alex Da Corte på Louisiana sidste år, ved lidt i hvilken retning, jeg mener.
Vi præsenteres for mange små giftige facetter så som de netop dengang eksperimenterende atomprøvesprængninger. Nogle vil nemt kunne finde corona-eksils paralleller. Andre vil kunne genkende spøjse gags og gimmics fra den amerikanske film-bank. Og der lægges ikke skjul på (ej heller i pressematerialet), at man udmærket må synes, at Marilyn Monroe ‘vist’ nok også er med i filmen, blot under et andet navn osv. En tur ned ad memory lane bare uden memory og lane, samtidig med meget memory og lane.
Credit: Courtesy of Pop. 87 Productions/Focus Features
Castet er, som mange sikkert har opdaget, et finurligt stjernespækket sammensurium – vi kan i flæng nævne Tom Hanks som en bedstefar, Edward Norton som manuskriptforfatteren, Scarlett Johansson som den Monroe lignende bimbo-skuespillerinde. Matt Dillon er mekaniker. Willem Dafoe kører sit eget trip. Og endelig spiller Jeff Goldblum en rolle, vi ikke røber. Og her slutter vi opremsningen af de mange kendte skuespillere ved at skrive ‘og mange flere’…
Bare nyd turen i tidsmaskinen
Tro endelig ikke det er meningen, man skal kunne finde hoved eller hale i filmen – det er ikke meningen. Meningen er at man skal sætte sig tilbage i den nedkølede biograf i alle 104 minutter og tage på trip med sin blæksprutteagtige robotarm og opleve en nyproduceret gammel kultfilm om en forestilling, der foregår på et teater, som er en film, der er ved at blive skrevet – en tidsrejse fra fremtiden ind i nutiden, og du er selv med på forreste række i dette tv-show.
FILMANMELDELSE: Asteroid City – se trailer her
FILMANMELDELSE: Asteroid City er skrevet af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION