Film

Filmanmeldelse: BASTARDEN

Filmanmeldelse: BASTARDEN

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: BASTARDEN

Foto: Henrik Ohsten, Zentropa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …….. et autentisk drama i dansk western style …..’

– G. Boeholt, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

BASTARDEN er en film, af Nikolaj Arcel (‘En kongelig affære’ m.fl.). Historien er inspireret af virkelige hændelser baseret på Ida Jessens roman ‘Kaptajnen og Ann Barbara’ fra 2020. Ida Jessen har foretaget et års research, før hun skrev bogen.

 

Bogen handler om kaptajn Ludwig von Kahlen, der blev sendt af sted af kongen for at opdyrke heden. Han var 54 år i 1754, da han startede op, hvilket var en betydelig alder dengang. Han udvalgte sig det værst tænkelige stykke jord, han kunne finde. Han ville bevise, at den golde hede kunne opdyrkes. Hans ærkefjende i filmen godsejeren og landsdommeren von Schinkel boede i virkelighedens verden 15 km derfra på Hald Hovedgaard ved Viborg.

 

BASTARDEN er en western fra den jyske hede om dengang land kunne erobres og kongen var enevældig.

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: BASTARDEN

Foto: Henrik Ohsten, Zentropa

 

 

 

 

 

 

 

 

Oversigt

Ludwig Kahlen har været soldat i hæren i 25 år og har opnået rangen af kaptajn. Han er nu kommet til København og bor på et hjem for veteraner i krigen. Han vil fremad og ønsker at opdyrke et stykke af den jyske hede. Han kan få tildelt jorden gratis, hvis han vil opdyrke den. Det er ikke lykkedes for nogen andre. Von Kahlen vil forsøge dette ved selv at finansiere projektet i form af sin kaptajns pension mod at han kan få en adelig titel.

Udførelse

BASTARDEN fremstiller den hårdtarbejdende Ludwig Kahlen (Mads Mikkelsen), der må trodse alle de hårde odds som mangel på arbejdskraft, den knappe og meget ensformige kost, frost og en fjendtlig godsejer, der forsøger at lægge ham alle hindringer i vejen. Mads Mikkelsen udfører rollen som den sammenbidte, senede, viljestærke mand, der trodser alle forhindringer og forsøger at finde løsninger på alle problemer. Samtidig viser han bløde og milde sider af sin personlighed, hvilket han gør til fulde. En magtfuld præstation.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: BASTARDEN

Foto: Henrik Ohsten, Zentropa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amanda Collin (Fædre & Mødre m.fl.) ses i rollen som Ann Barbara, der får en stor indflydelse på Kahlen. Hun er tydelig i sin rolle, som den stærke, faste og omsorgsfulde kvinde. Hun råder Kahlen i de forskellige situationer uden egentlig at være blevet spurgt til råds. Amanda Collin udfører rollen på sin egen selvsikre, afslappede måde.

 

 

 

 

 

 

Amanda Collin

Foto: Henrik Ohsten, Zentropa

 

 

 

 

 

 

Frederik de Schinkel alias Simon Bennebjerg er den unge forkælede godsejer. Han er skitseret som den onde, der ikke skyr nogen midler. Han afstraffer, når han synes og er kold over for konsekvenserne. Han kunne måske godt i sin personlighed have fremstået mere voldsom, efter de straffemetoder han ikke er bange for at tage i anvendelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

Simon Bennebjerg

Foto: Henrik Ohsten, Zentropa

 

 

 

 

 

 

 

 

Melina Hagberg som Anmai Mus er en lille perle, som den lille taterpige, hun er, der starter med at stjæle, men senerehen ser vi hende som en velfungerende, lærenem pige.

 

Anton Eklund er præsten (Gustav Lindh, Retfærdighedens Ryttere m.fl.) som spiller den favnende og inkluderende mand, der ønsker alle det godt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gustav Lindh

Foto: Henrik Ohsten, Zentropa

 

 

 

 

 

 

 

Morten Hee Andersen er fæstebonden, der er stukket af og nu gør alt for at Kahlens projekt skal lykkes. Morten agerer meget ægte og troværdigt.

Livets barske realiteter

BASTARDEN illustrerer, hvor hårdt livet var i syttenhundrede tallet. At maden var knap, hvis man overhovedet fik noget, at vi slet ikke var så frie, som vi er i dag, men når man var fæstebonde på en gård eller gods, var det ikke sådan at blive fri, men man var bundet af sin aftale ikke bare for en måned som i dag. BASTARDEN giver også et godt indblik i, hvor uopdyrket Danmark var på det tidspunkt og at det krævede meget at overvinde det og få opdyrket og udnyttet jorden. Man ser kontrasten til vores velstand i dag.

 

 

 

 

 

 

 

Mads Mikkelsen

Foto: Henrik Ohsten, Zentropa

 

 

 

 

 

 

 

 

Tackling af udfordring

Filmen er handlingsmættet med mange sceneskift. Der sker noget hele tiden og vi er virkelig med derude på heden og føler kampen for at få udfordringen til at lykkes.

 

BASTARDEN, som også tæller, Thomas W. Gabrielsson, Søren Malling og internationalt kendt Magnus Krepper på rollelisten, er udpeget som Danmarks Oscar-kandidat 2024 i kategorien ‘International Feature Film’.

Vurdering

Filmen minder om ‘Udvandrerne‘ og læner sig op ad Oscarvinderen Pelle Erobreren. Filmen ‘Før Frosten’ er også en film, man kommer til at tænke på. BASTARDEN er så absolut en seværdig film, der illustrerer et stykke Danmarkshistorie for ikke så mange generationer siden endda. Et autentisk drama i dansk western style. Her på redaktionen finder vi dramaet særligt spændende, da vi netop har til huse i en fredet bygning fra Anno 1732.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Fotograf: Rasmus Videbæk, Zentropa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: BASTARDEN – se trailer her

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: BASTARDEN – se mere her

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: BASTARDEN – er anmeldt af G.Boeholt, KULTURINFORMATION