Film

Filmanmeldelse: Close to Vermeer

Filmanmeldelse: Close to Vermeer

En film af Suzanne Raes

Grand Teatret i København og Øst for Paradis i Aarhus

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: Close to Vermeer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …….. en enestående præsentation af hovedparten af Vermeers værker …..’

– Niels Lyksted, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Vermeer tæt på

Hvem kender ikke maleriet “Pige med perleørering”? Det gælder utvivlsomt de fleste, selv om de kun har et begrænset kendskab til kunst. Hun er vel nærmest lige så kendt som Leonardo da Vincis “Mona Lisa”. Den kønne pige dukker nemlig hyppigt op på plakater, kagedåser, souvenirs osv. Og så er der endda skrevet en roman om hende, som efterfølgende er blevet filmatiseret.

 

Men hvem kender Johannes Vermeer (1632-1675), maleren bag den berømte pige? Han malede kun få billeder, og han gik totalt i glemmebogen efter sin død. Først to hundrede år senere blev han genopdaget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: Close to Vermeer

Johannes Vermeer, “Mælkepigen”, 1658-1661. Et af hans absolutte hovedværker. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

Et mysterium

Der findes kun få oplysninger om Vermeers liv. Han er derfor noget af et mysterium – lige som hans billeder! Vermeer havde det med at antyde en histoire i sine malerier, men lod beskueren selv gætte, hvad det drejede sig om. Han undlod endda at give sine malerier titler.

 

I dag findes der kun omkring 35 malerier af Vermeer (der er ikke enighed om ægtheden af dem alle). Vil man se dem skal man normalt tage til bl.a. Amsterdam, Hague, Berlin, London, Paris, New York og Washington.

Særudstilling

Senest har de heldige, der nåede at få billet til årets særudstilling om Vermeer på Rijksmuseum i Amsterdam, kunnet opleve hele 28 af Vermeers billeder på én gang. Vi andre, der var mindre heldige, har nu mulighed for at opleve udstillingen på film. Og mere end det!

 

Biograferne Grand Teatret i København og Øst for Paradis i Aarhus viser nemlig i den kommende tid Suzanne Raes’ film “Close to Vermeer”. Filmen går tæt på de udstillede værker, men den er tillige en film om kunstneren selv. Bemærk, at den vises i den originale version med engelske undertekster.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: Close to Vermeer

Den gennemgående fortæller i filmen, Gregor Weber, har rejst verden rundt for at hente så mange værker af Vermeer som muligt til udstillingen på Rijksmuseum. (Still photo fra filmen)

 

 

 

 

 

 

Forarbejdet

En så omfattende udstilling kræver naturligvis et ekstraordinært forarbejde. Det blev gennemført over en årrække af utrættelige kuratorer ved Rijksmuseum under ledelse af filmens gennemgående hovedperson, Gregor Weber. Han har rejst verden rundt for at hente så mange værker af Vermeer som muligt. Og det har ikke været nemt.

 

For de fleste museer, der ejer et værk af Vermeer, er der tale om en enestående skat, som tillige er et af museernes vigtigste trækplastre. Derfor er man sjældent interesseret i at låne dem ud – og i givet fald kun for en kort periode. Nogle af værkerne er endog klausuleret af giverne, at de ikke må lånes ud. Og i visse tilfælde er billedernes tilstand så skrøbelig, at det slet ikke kan komme på tale.

Videnskabelige undersøgelser

Vil man lave en udstilling udelukkende af Vermeers værker, må man være helt sikker på, at de også er malet af ham, og det er ikke altid tilfældet. Det kræver som oftest grundig research og videnskabelige undersøgelser at afgøre ægtheden. I et enkelt tilfælde konkluderede det museum, der ejede maleriet, at værket ikke kunne anerkendes som et værk af Vermeer. Alligevel blev det udstillet som et værk af Vermeer i Rijksmuseum!

 

Undertiden skaber grundige undersøgelser ny viden om selv velkendte værker. I et tilfælde viste det sig, at et fuglebur på et Vermeer-maleri var en senere tilføjelse. I forbindelse med undersøgelsen af “Ung kvinde ved virginal” fandt man, at den portrætterede kvindes sjal var for dårligt malet. Var billedet ægte? Man enedes om ægtheden, men tilføjede, at Vermeer må have haft en dårlig dag.

 

Også Vermeers hovedværk “Pige med perleørering” blev nærmere undersøgt. I dag fremstår pigen på en sort baggrund, men var det Vermeers intention? Det viste sig, at der under den sorte maling var spor af grøn maling. Desuden var der antydning af striber. Tilsyneladende har Vermeer malet pigen med et plisseret, grønt stykke stof som baggrund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: Close to Vermeer

“Ung kvinde med fløjte” hører hjemme på National Gallery of Art i Washington D.C. Her har man foretaget grundige analyser og anvendt avanceret teknologi. På baggrund heraf har eksperterne fastslået, at maleriet ikke er malet af Vermeer, men sandsynligvis af af en anden maler i hans nærhed, der kendte til hans teknikker og foretrukne motiver. Alligevel indgik maleriet i Rijksmuseums udstilling som en ægte Vermeer! Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

Noget for noget

På Gregor Webers rejse får vi også mulighed for at se, hvor og hvordan billederne er udstillet til hverdag. Det er ganske interessant for os, der ikke lige har mulighed for en større jordomrejse.

 

Vi får tillige indblik i, hvordan der handles med berømte kunstværker museerne imellem. Her gælder nemlig princippet om “noget for noget”. Har man et eller flere attraktive billeder i sin samling, har man gode kort på hånden, hvis man vil låne fra andre museer. Udstillingen i Amsterdam resulterede således i et tilsagn om en Vermeer-udstilling i USA.

 

Vi oplevede noget tilsvarende her i landet for nyligt. Da Statens Museum for Kunst har flere interessante malerier af Matisse, blev det pludselig muligt at låne kunstnerens “Det røde studie” – et af hovedværkerne i MoMAs samling. – se Lyksteds anmeldelse her

Vurdering

Suzanne Raes’ film “Close to Vermeer” rummer en enestående præsentation af hovedparten af Vermeers værker. Malerierne er nemlig affotograferet i særdeles høj opløsning, så vi kan få alle detaljerne at se på det store biograflærred. Ingen kunstbøger kan gøre dette efter.

 

Vi får desuden et indblik i Vermeers liv og arbejde, selv om kilderne er stærkt begrænsede. Det fremgår blandt andet, at de interessante interiører, vi finder i Vermeers malerier aldrig har eksisteret i virkeligheden. De er et produkt af hans fantasi.

 

Det var tillige forfriskende, at en anerkendt maler har fået lov til at forholde sig kritisk til kvaliteten af Vermeers tidligste malerier. Han gav udtryk for, at den på det tidspunkt endnu ikke var i orden!

 

Filmen kan umiddelbart sammenlignes med Phil Grabsky’s fremragende serie af kunstfilm til biografbrug, der går under den fælles titel “Exhibition on Screen”. Grabsky har i øvrigt selv produceret to film om Vermeer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niels Lyksted

“Udsigt over Delft”, 1660-1663. Maleriet ligner umiddelbart en fotografisk gengivelse af byen, men Vermeer har ændret lidt på bybilledet for at få de vigtigste seværdigheder med. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: Close to Vermeer. En film af Suzanne Raes. Længde 01:19. Orig. vers. med engelske undertekster. Vises i Grand Teatret i København og i Øst for Paradis i Aarhus fra torsdag den 13. juli.

 

 

 

 

 

OBS! På Rijksmuseums hjemmeside kan man finde en gennemgang af alle de udstillede billeder ved Stephen Fry (kendt fra BBCs kunstprogrammer). Videoen har fået titlen “VERMEER at Rijksmuseum 2023 – Closer To Johannes Vermeer” – se mere her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niels Lyksted

“Pige med perleørering”. Tilsyneladende har Vermeer malet pigen med et stykke grønt, plisseret stof som baggrund. Det fremgår af en ny videnskabelig undersøgelse. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: Close to Vermeer – se trailer her

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: Close to Vermeer er anmeldt og fotograferet af Niels Lyksted, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm