Litteratur

KRIMI: Efter lukketid

KRIMI: Efter lukketid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KRIMI: Efter lukketid

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

‘ ……… det er virkelig en fornøjelse at læse hans bøger …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

Igennem de sidste årtier er det blevet mere og mere legalt at opsøge en terapeut eller psykolog, hvis man har personlige problemer. Der findes i Danmark og i de fleste andre lande, alle mulige tilbud, hvor du kan få det bedre med dig selv, dine omgivelser og familien. Kognitiv adfærdsterapi, metakognitivterapi, psykodynamisk terapi, er blot nogle af de glimrende tilbud man kan få. Man kan også vælge parterapi, familieterapi, angstbehandling, psykoterapi, psykologisk terapi, alle samen tilbud, der fører én hen til et mål, hvor man kan få rimeligt styr på sine tanker, følelser, og den adfærd vi har i dagligdagen.

 

Den trend har åbenbart også ramt krimigenren. Inden for kort tid har jeg anmeldt to bøger, hvor hovedpersonerne var kvindelige psykoterapeuter. De er venlige og tillidsvækkende personer. Krimierne får et strejf af, at dit liv bliver reddet, når du ser en terapeut, næsten alle problemer kan løses. Tanken er jo vederkvægende, desværre er det ikke altid så nemt, men også i denne krimi, er det en god hjælp til en ung pige, som har været udsat for en intimiderende oplevelse. I andre romaner ser vi, at det kan være religion, der kan være hjælpen.

Årtusindeskiftet

Året er 1999, det er nytårsaften og det er ved at være lukketid i den lokale Blockbuster butik. 5 unge mennesker arbejder i butikken. De har snart fri og skal fejre nytåret. Pludselig forandres alt og al snak forstummer. Alle er blevet brutalt myrdet, bortset fra en ung pige. På mystisk vis overlever hun. Morderen har hvisket noget til hende, med en ubehagelig indtrængende stemme.

15 år senere

Ella, pigen fra massakren, er i mellemtiden blevet uddannet terapeut, så hun kan hjælpe unge mennesker, hvis de har været ude for en traumatisk hændelse. Hun bliver indkaldt for at hjælpe en ung pige, som har overlevet et massemord i en is butik. Omstændighederne ligner til forveksling massemordene i Blockbuster forretningen. Også her er der en ung overlevende pige. Det viser sig at de implicerede unge menneskers forældre, på tværs af socialstatus, har fælles interesser.

 

Drengen der tidligere blev dømt for mordene slap væk og broderen bortadopteret. Hændelser som disse ryster et lokalsamfund og mange vil gøre alt for at skjule spor, der eventuelt kunne føre til pågribelse af morderen. Men hvem er han? Kan det være den samme, der 15 år tidligere dræbte de unge i Blockbuster butikken? Er det muligt at han har kunnet skjule sig i alle de år?

 

Vi følger den komplicerede jagt på morderen, hvor både politi og FBI er indblandet. På 15 år sker der mange ting, men selv ikke årenes gang kan formå at slette alle spor.

Forfatteren – Alex Finlay

Alex Finlay bor i Washington. Han er uddannet jurist og har undervist i jura i ti år. Han har et indgående kendskab til det amerikanske retsvæsen og dets love. Alex Finlay udgav i 2021 ‘Rå natur’. Den er en uhyggelig krimi, der tager udgangspunkt i fire drab på et forældrepar og to børn. Agent Sarah Keller er også her på sagen.

 

Forfatteren ved tydeligvis, hvad han skriver om. Det er en fornøjelse, hvordan han snor sig rundt i systemet mellem forsvarsadvokater, anklager, politi og FBI-agenter. Han er velbevandret i forholdene og romanen får et naturligt medrivende flow. Jeg håber, at der er lagt op til en serie med agent-Keller, for det er virkelig en fornøjelse at læse hans bøger. Specielt hvis man kan lide et uigennemsigtigt plot, samt spænding og gru.

 

 

 

KRIMI: Efter lukketid. Forfatter: Alex Finlay. Oversættelse: Kamma Krogh. Udgivet på forlaget Falco.

 

 

 

 

 

KRIMI: Efter lukketid – se mere her

 

 

 

 

 

 

KRIMI: Efter lukketid er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm