Kunst

UDSTILLING: Verdens lege – Kastrupgårdsamlingen

UDSTILLING: Verdens lege – Kastrupgårdsamlingen

 

 

 

 

 

UDSTILLING: Verdens lege - Kastrupgårdsamlingen

Foto: Alessandro Bergamini. Tibet.

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

‘ …… superinspirerende til leg for hele familien …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

Kastrupgårdsamlingen er en lille perle. De formår gang på gang at vise unikke udstillinger, der aldrig ligner noget de tidligere har haft. Lige nu er det en fotoudstilling omhandlende ‘Verdens lege’. Først tænkte jeg, hvad er det man ønsker at vise? Selskabslege, tidstypiske lege, avancerede lege? Så mange muligheder findes, at jeg var spændt på, hvilken vinkel der var blevet lagt.

En udstilling & en bog

Louise Banke har begået en fantastisk fotoudstilling, der tager udgangspunkt i hendes nyligt udgivne bog af samme navn: ‘Verdens lege’. Bogen beskriver 46 lege fra 46 lande på seks kontinenter. Det er morsomt at kunne nikke genkendende til lege man kender, men også opdage lege man aldrig havde forestillet sig kunne eksistere. Alle lege i bogen kan leges uden at man skal ud og investere i dyre rekvisitter. Alene det er jo tankevækkende. Legene kan foregå ved forhåndenværende ting.

 

 

 

 

 

UDSTILLING: Verdens lege - Kastrupgårdsamlingen

Foto: Evgenia Arbugaeva. Rusland.

 

 

 

 

 

 

 

Selve fotoudstillingen er en kavalkade af glade børn der leger. Det er vidunderligt at se, hvilken fryd der er i deres ansigter når de lystigt springer rundt, uanset om det er efter en gammel badebold på en stejl bjergskråning eller det foregår under velordnede forhold. Det beviser, som der så mange gange er blevet sagt, at det er legen der er det primære og ikke alle de ting der kan købes for at skulle kunne skabe glæde.

 

Billederne i udstillingen er taget i primært fattige lande og miljøer og viser at leg er universel. Det er ikke legepladsens standard der spiller en rolle, tværtimod, det er aktiviteten. Det kan vi sagtens sige, os der lever i et land, med lovgivning, miljøkrav, standardsikringer, som træder i kraft, før der overhovedet kan trædes ind på legepladsen. Vi priser os lykkelige over at vores små poder kan lege under forsvarlige forhold, men vi er vist ved at blive lidt for bange for at lade ungerne udforske tingene i mere naturlige omgivelser. Lidt af det hele er fint. Dog slår det en, at i al den fattigdom og fortvivlelse man ser på billederne, er der er en spontanitet og glæde hos børnene, en ild i deres blikke som er smittende. De har en umiddelbar glæde i legen, på trods af deres kummerlige vilkår.

 

 

 

 

 

 

 

 

UDSTILLING: Verdens lege - Kastrupgårdsamlingen

Foto: Henrik Saxgren. Haiti.

 

 

 

 

En film

Udstillingen viser også Jørgen Leths film: Det legende menneske fra 1986. Han har optaget filmen i lande som Brasilien, USA, Haiti, Spanien samt flere, og viser i korte sekvenser børn og voksnes leg. Den varer 82 minutter, men er glimrende og du bliver draget ind i legen og intensiteten, som de medvirkende har. Intet er iscenesat, og det gør det endnu stærkere.

En flippermaskine m.m.

I det bagerste store udstillingslokale, er der bygget en kæmpe flippermaskine. Den er vild. Man skyder med tennisbolde og det er nærmest umuligt, men sjovt. Der er malet en hoppe/hinkerrude og du kan kaste poser. Altid godt med aktiviteter. Udstillingen bliver levende. Ligeledes er der sat et kæmpe tegnebord op, hvor man selv kan tegne sine lege.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UDSTILLING: Verdens lege - Kastrupgårdsamlingen

Foto: Santiago Lopez. Egypten.

 

 

 

 

 

 

 

Ingen har lyst til at sige, at alt var bedre i gamle dage, for det var det ikke, men det var givtigt at kunne få lov til at kede sig, for så var du tvunget til selv at skulle finde på din leg. Det slår en når du læser dig igennem alle legene, at meget få af dem som f.eks. Alfabet-leg-Holland, Ødelagt telefon-Paraguay, Øresten-Færøerne, og et par enkelte mere, kan leges indendørs. Alle andre lege foregår i det fri. På gade, i legeområder eller andre udendørs steder.

Den voksnes ansvar

I disse år foregår store diskussioner om børns stigende brug af digitale medier og computerspil. De har et alt for stort forbrug af skærmtid. De er ikke til at slæbe væk fra det de selv synes er en daglig nødvendig. Jeg tror ikke på nogen måde, at vi kan få vores børn og unge væk fra skærmene, men jeg formoder at vi som forældre har en forpligtigelse og ansvar over for vores børn, til at holde dem i fysisk og mental god form. Det kan kun gøres på en måde: De skal ud at lege fra de er små.

 

Lad os derfor vende tilbage til legene i bogen. De er superinspirerende til leg for hele familien. De fleste kan leges af alle og hvorfor ikke slå sig lidt løs. Der er 46 lege, næsten en til hver søndag formiddag i året. På med det praktiske tøj og ud på gaden, parken, haven, gården eller hvor det er muligt og leg med hinanden. Besøg Kastrupgårdsamlingen, der er gratis adgang hele året også i ferierne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hillestrøm

Foto: Jan Grarup. Columbia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UDSTILLING: Verdens lege – Kastrupgårdsamlingen, Museum for Moderne grafik. Udstillingen slutter 1. oktober 2023. Bogen: Verdens lege. Forfatter: Louise Banke. Udgivet på forlaget Gyldendal.

 

 

 

 

 

 

 

UDSTILLING: Verdens lege – Kastrupgårdsamlingen – se mere her

 

 

 

 

UDSTILLING: Verdens lege – Kastrupgårdsamlingen er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm