Niels Lyksted - Jazzfestival 2023 Part 3
AKTUELT Musik

Niels Lyksted – Jazzfestival 2023 Part 3

Niels Lyksted – Jazzfestival 2023 Part 3

 

Amager Bio: Marcus Miller

&

Skuespilhusets foyer: The North med Norma Winstone

 

 

 

 

 

 

 

Niels Lyksted - Jazzfestival 2023 Part 3

Tekst & foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

Superbassist tog Amager Bio med storm ✮✮✮✮✮

 

Marcus Miller har spillet sammen med utallige verdensstjerner i mange forskelllige sammenhænge blandt andet inden for jazz, soul og rock. Det gælder således jazzmusikere som Miles Davis, Wayne Shorter og Herbie Hancock. Soulmusikere som Aretha Franklin, Chaka Khan og Al Jarreau. Og blues og rockmusikere som Eric Clapton, Elton John og Bryan Ferry.

 

Uanset hvem Marcus Miller spiller sammen med, kan man altid genkende hans distinkte og kraftfulde basspil. Hans tekniske overlegenhed er nemlig enestående. Og så går bassen lige i mavegulvet.

Stjernestatus

Det fornemmede man straks efter de første toner ved koncerten i Amager Bio, der fandt sted i forbindelse med årets Copenhagen Jazz Festival. Der var velfortjent fuldt hus, og Marcus Miller blev hyldet koncerten igennem som var han en rockstjerne. Det sker sjældent ved jazzkoncerter.

 

Af sceneopbygningen var vi heller ikke på noget tidspunkt i tvivl om, hvem der var koncertens stjerne. Miller indtog nemlig scenens absolutte midtpunkt med trommeslageren yderst i højre side af scenen, og yderst til venstre de to blæsere og keyboardspilleren.

 

 

 

 

 

 

 

Niels Lyksted - Jazzfestival 2023 Part 3

Marcus Miller var både fysisk og i overført betydning koncertens midtpunkt. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

Musikken

Hovedparten af musikken var komponeret af Marcus Miller selv, og det gør han rigtig godt. Han har skrevet mange fængende melodier, og så er hans arrangementer helt i top. De giver nemlig masser af plads til improvisation for de medbragte musikere. Det er trods alt en jazzkoncert!

 

Programmet bød på en enkelt ny komposition “February”. Titlen angiver det tidspunkt, hvor den blev skrevet. Ellers bød koncerten på en række velkendte numre. Der var blandt andet en hyldest til sangeren og multi-instrumentalisten Stevie Wonder. Og så kom vi naturligvis ikke uden om Miles Davis.

Tutu

Det var som bekendt Marcus Miller, der sikrede den verdensberømte trompetist en renæssance efter flere års fravær på scenen. Det skete med albummet “Tutu”, som Marcus Miller producerede for Davis. Miller skrev tillige hovedparten af numrene – herunder titelnummeret. Hans fremragende hyldest til superbassisten Jaco Pastorius “Mr. Pastorius” var ligeledes på repertoiret ved aftenens koncert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niels Lyksted - Jazzfestival 2023 Part 3

Trommeslageren Anwar Marshall. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

Afrodeezia

Centralt i programmet var en stemningsfuld komposition til minde om de afrikanere, der i sin tid blev sendt med slaveskibe fra Vestafrika til Amerika. I den forbindelse udskiftede Marcus Miller bassen med en basklarinet. Et meget smukt stykke musik, der stammer fra hans Grammy-nominerede album “Afrodeezia” (2015). En bevægende tribut til Millers afrikanske forfædre.

Come Together

Som ekstranummer fik vi Beatles-sangen Come Together, naturligvis i en funky version. Teksten var selvfølgelig kendt af alle tilstedeværende, der sang med af fuld hals. Jo, det lykkedes Marcus Miller og co fuldt ud at bringe alle de fremmødte sammen til et sort festligt, musikalsk fællesskab.

 

Mobiltelefonerne glødede hele aftenen, og der var uden tvivl mange fans, der fik en flot souvenir med hjem. Skulle man ønske sig en mere professionel koncertoptagelse, kan jeg anbefale cd/dvd’en “Tutu Revisited, Marcus Miller featuring Christian Scott” på Dreyfus Jazz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Niels Lyksted - Jazzfestival 2023 Part 3

Fra venstre Donald Hayes (sax), Xavier Gordon (keys) og Russell Gunn (trompet). Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Line-up: Marcus Miller – Bas, Anwar Marshall – Trommer, Xavier Gordon – Keys, Russell Gunn – Trompet og Donald Hayes – Sax.

 

Vil man høre om Marcus Millers karriere, kan jeg anbefale YouTube videoen Marcus Miller, The Man, The Myth, The Legend via dette link.

 

 

 

 

 

 

 

The North med Norma Winstone ✮✮✮✮✮

I serien af gratiskoncerter i Skuespilhuset var vi onsdag eftermiddag kommet til et program med musik af den canadiske jazzkomponist og trompetist Kenny Wheeler (1930-2014).

 

Wheeler var aktiv inden for den frie improvisation, men han skrev tillige over hundrede kompositioner med rødder i jazzen for store såvel som mindre ensembler. Det var sidstnævnte, der var i centrum ved denne koncert.

 

 

 

 

 

Skuespilhusets foyer

Den britiske sangerinde Norma Winstone. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

Norma Winstone

Musikken blev spillet af den internationale kvintet The North, som senest har udgivet albummet “The North Plays the Music of Kenny Wheeler”. Koncertens repertoire tog derfor udgangspunkt i disse indspilninger. Der var dog en afgørende forskel: solisten Norma Winstone.

 

Den britiske sangerinde Norma Winstone brød igennem i 1960’erne og er i dag en af “the grand ladies of modern jazz song”. Med sin særlige lyriske tilgang til jazzvokal har hun påvirket generationer af yngre sangerinder. I to årtier var hun en del af trioen Azimut sammen med Kenny Wheeler. Winstone kender altså Wheelers musik bedre end nogen anden.

 

 

 

 

 

 

Skuespilhusets foyer

Fra venstre: Nikki Iles (piano), Norma Winstone (vokal), Percy Winstone (trompet), Johnny Åman (bas), Mike Murley (saxofon) og Anders Mogensen (trommer). Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

Sanger og skuespiller

Forleden kunne vi i Kgs. Have konstatere, at 84 år er ingen alder, når det gælder jazzmusikere. Ved den lejlighed gjaldt det Niels Jørgen Steen, der stod i spidsen af sit eget big band. Heller ikke Winstone lod sig mærke med alderen. Tværtimod blev vi præsenteret for en moden sanger, der virkelig formåede at bidrage afgørende til den fremragende kvintet.

 

Winstone imponerede gang på gang med sin forrygende ordløse scat sang, men allerbedst var hun måske, når hun tolkede lyriske sange. Her præsenterede hun sig som en ren skuespiller. Det var forbløffende, hvordan hun formåede at indleve sig i sangene. Winstones sang matcher i øvrigt smukt melankolien i Kenny Wheelers melodier.

 

En på en gang imponerende og medrivende koncert med jazz, når den er allerbedst. Der var velfortjent fuldt hus.

 

 

 

 

 

Skuespilhusets foyer

Trompetisten Percy Winstone. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

Skuespilhusets foyer

Pianisten Nikki Iles. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

Skuespilhusets foyer

Trommeslageren Anders Mogensen. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

Mike Murley

Saxofonisten Mike Murley. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Line up: Norma Winstone (vokal), Percy Winstone (trompet), Mike Murley (saxofon), Nikki Iles (piano), Johnny Åman (bas) og Anders Mogensen (trommer).

 

 

 

 

Niels Lyksted – Jazzfestival 2023 Part 3 – se mere her

 

 

 

 

Niels Lyksted – Jazzfestival 2023 Part 3 – se programmet her

 

 

 

 

 

Niels Lyksted – Jazzfestival 2023 Part 3 er anmeldt og fotograferet af Niels Lyksted, KULTURINFORMATION