Litteratur

Den fantastiske bog om DET GAMLE ROM

Den fantastiske bog om DET GAMLE ROM

 

 

 

 

 

 

 

 

Den fantastiske bog om DET GAMLE ROM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……… værket fortjener en absolut central plads i hjemmet …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det bliver næsten ikke smukkere. Forlaget Carlsen har sat endnu en af sine ”Fantastiske” bøger i søen. Denne gang er det historien om det gamle Rom. Den er én i rækken af flere udgivelser bl.a. Den fantastiske bog om Det Gamle Egypten (læs Freverts anmeldelse her), Den fantastiske bog om Dinosaurer og Den fantastiske bog om farlige dyr, samt fugle, hajer, insekter og edderkopper samt truede dyr.

 

Bøgerne har et Coffee Table Book format og er egentlig til børn fra ca. 6 år, men den er til alle i alle aldre. Den er imponerende at have liggende på bordet, så den er nemt tilgængelig. Det vil helt automatisk ske, simpelthen fordi den er så indbydende. Man har lyst til at åbne bogen, den animerer én til at gøre det. Værket er overdådigt, smukt, indholdsrigt, har et pragtfuldt design og lay out. Jeg lægger ikke skjul på, at jeg synes den serie er genial.

ROM – en verdenshovedstad

Det gamle Rom er mest kendt for sine Gladiatorkampe i Colosseum, men kampene har fundet sted mange andre steder i Italien. Gladiatorerne er også omtalt i bogen som vilddyrjægere. Man kan se hvordan deres hjelme så ud. I det hele taget har Det Romerske Rige en usædvanlig historie. Det var i århundreder magtens centrum i den vestlige verden. En af de vigtigste og største byer i Antikken var Rom.

 

I følge den romerske mytologi blev Rom grundlagt d. 21. april 753 f. kr. De nyfødte babyer Romulus og Remus blev forladt ved fødslen og blev fundet af en hunulv, der tog sig af dem, som var de hendes egne unger. Som voksne blev drengene uvenner. Romulus dræbte sin bror Remus, og grundlagde en by, som han opkaldte efter sig selv. Byen voksede hurtigt, da dens beliggenhed var ideel ved et Tiberens vadesteder.

 

Den romerske hær var enorm og forsvarede de ydre grænser, og provinserne eksisterede ved hjælp af et stort antal slaver, men selvfølgelig også ved almindelige bønders og arbejderes hårde slid. I denne bog har man valgt at gå i dybden med Rom og tage en afstikker til Pompeji, der ligger syd for Rom og tæt på vulkanen Vesuv.

Freskoer, kejsere og guder

Der er beskrivelse af hvad en fresco er. Det betyder frisk på italiensk. En fresco bliver malet direkte på det våde puds, som bliver brugt til at glatte vægge med. Kunstneren skulle speede op når han malede, ellers ville pudsen tørre ud inden kunstværket var færdigt.

 

Vi hører desuden om alle de store guldskatte, magtfulde kejsere og kejserinder, de romerske guder, samt børns leg. Børn har altid leget og de romerske børn var ingen undtagelse. De legede med simpelt legetøj som bolde, dukker, legetøjsvåben, kugler, yoyoer, og små dyr. Ikke meget anderledes end børns leg i dag. – Læs Freverts anmeldelse af nutidige ‘Verdens lege’ på Kastrupgaardsamlingen her

Dobbeltopslag og fakta bokse

Bogen har 36 dobbeltopslag med hver sin interessante ting. Hvert opslag er som en lille selvstændig historie. Det vil sige, at man kan nøjes med at læse en historie ad gangen eller springe rundt i bogen som man vil, uden at miste en sammenhæng i historierne. Der er en faktaboks med oplysninger om findestedet, hvor det kan ses nu, hvor det er fra, hvad det er lavet af og hvor stor genstanden er. En god idé, så det giver et realistisk billede af det viste. Værket fortjener en absolut central plads i hjemmet.

 

 

Den fantastiske bog om DET GAMLE ROM. Illustreret af Eugenia Nobati. Skrevet af Stella Cardwell. Oversættelse: Annette Lerche Trolle. Grafisk tilrettelægning: Flemmer Grafisk Design. Udgivet på forlaget CARLSEN

 

 

 

 

 

 

Den fantastiske bog om DET GAMLE ROM – se mere her

 

 

 

 

 

 

Den fantastiske bog om DET GAMLE ROM er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm