Litteratur Teater

Husets Teater: KONG LEAR

Husets Teater: KONG LEAR

 

 

 

 

 

 

Husets Teater: KONG LEAR

Fotograf: Christian Friedländer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……… en vellykket forestilling på det lille teater med den store stemme …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kong Lear er et af William Shakespeares (1564-1616), mest dramatiske stykker. Han har skrevet mere end 30 skuespil. Nogle af de mest kendte er Hamlet, Kong Lear, Othello, og Macbeth. Kong Lear findes i flere versioner, et fra 1605 et andet fra 1608, samt mange flere og nu denne.

 

Kort fortalt udspringer Kong Lear af en gammel fortælling om en sagnkonge. Han havde tre døtre. Han ville dele sit rige mellem sine piger, når de havde fortalt ham, hvem af dem der elskede ham højest. De to ældste kunne ikke bedyre faderen deres kærlighed nok i høje vendinger. Hvorimod Cordelia, den yngste, var mere forbeholden og gav udtryk for, at hendes kærlighed til han var som den skulle være i en relation mellem far og datter. Hun bliver sat på porten.

 

 

 

 

 

 

Husets Teater: KONG LEAR

Fotograf: Christian Friedländer

 

 

 

 

 

En konflikt mellem far og datter

Liv Helm har valgt at gribe Kong Lear an på en meget anderledes måde, ved at lade Cordelia være med hele vejen igennem stykket. Hun ønsker at fortælle om konflikten mellem far og datter, mere end at fokusere på Kong Lear og hans eskapader. Vi hører hendes argumenter og hun forklarer sine bekymringer omkring hendes forhold til faderen. Det er hendes opgør og oprør mod den autoritære faderrolle.

 

Tiden har forandret sig og det har faderrollen også. Far er i dag ikke som far var, bare for 20 år siden. Den bevidstgørelse kvinderne har ønsket omkring deres integritet og anerkendelse i mere end 100 år, er endelig ved at slå igennem. Det rykker selvfølgelig også ved far begrebet som den urokkelige institution, det altid har været.

 

I Liv Helms instruktion. er det et helt nyt sæt præmisser, der er sat op omkring denne respekterede klassiker. King Lear har fået generationer til at falde i svime over den stærke og maskuline adfærd han har. Han viser dog sin tvivl og desperation i originalstykket og det er her Daddy-issues bliver aktuel. Liv Helm går flere lag dybere og lader Cordelia få sin egen røst. Hun konfronterer faderen med hans fejl og mangler. Hun viser også sin kærlighed til ham, men hun vil have ham til at forstå, at hun er et selvstændigt voksent individ.

 

 

 

 

 

Husets Teater: KONG LEAR

Fotograf: Christian Friedländer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enkelt men effektfuldt

Scenografien forandrer sig, underligt nok, selvom den overhovedet ikke flytter sig en millimeter. Den bliver baggrund for en cirkusarena, en slagmark, en hede, eller en madras som i en brydekamp, når far og datter i bogstaveligste forstand tager livtag med hinanden. Vi oplever hvordan deres forhold og dialog intensiveres. Hele gulvet i ”bassinet” er fyldt med leca kugler, som kan angive flere effekter. Kviksand når faderen er ved at få et sammenbrud, strand for at se solen, marker, uvejret når temperamenterne kommer i kog etc., virkelig godt tænkt

Er blevet voksen

Cordelia prøver at gøre sin far forståelig, at hun ikke længere er det lille yndige væsen på 5 år, som han ser hver gang han kigger på hende, selvom hun for længst er blevet voksen. Hun har derfor skrevet et brev til sin far. Med en tekst der er rørende og dobbeltydet. Cordelia har gjort op med sig selv, at hun ikke vil finde sig i den faderdominans, hun har følt som en skygge over sit liv. Faderen har gjort hvad han kunne, det gør alle forældre, ud fra de forudsætninger og konditioner, som findes i de øjeblikke eller perioder et barn eller ung vokser op. Men barnet kan føle et slags psykisk overgreb.

 

Mange forældre har helt sikkert ikke tænkt sådan, men det kan et barn eller ung ikke vide. Skal vi kunne forklare os som forældre? Behøver vi det? Er det et krav? Kan det tilgives? Det er ikke altid muligt, derfor klipper mange navlestrengen til deres forældre som voksne. Vi skal acceptere udviklingen i tiden og prøve at forstå, vigtigheden i at døtre ikke altid behøver deres fædre på den måde fædrene selv tror er det rigtige. Fædre vil beskytte deres døtre mod anmassende teenagedrenge, alkohol, sex, alt der ikke er efter bogen. Døtrene skal selv stå på egne ben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Fotograf: Christian Friedländer

 

 

 

 

Et følsom emne

Det er en blændende forestilling. Den tager hul på flere følsomme emner som er i nutiden, men hvor fædrene befinder sig i fortiden. Det er dygtigt set. Liv Helm har sans for detaljerne og har fået det bedste frem i skuespillerne. Nanna Cecilie Bang er rørende, humoristisk, en overlever, følsom, ærlig, flot nuanceret spil, man forstår Cordelia. Dejan Čukić er i en kaliber for sig selv. Han indtager rollen med pondus. Vi ser hvordan hans styrke langsomt ebber ud. Han er hudløs ærlig. Det var lige før jeg fik medlidenhed med ham. Stærkt spillet. Det er dejligt at se ham tilbage på de skrå brædder igen.

 

Det er en vellykket forestilling på det lille teater med den store stemme.

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Fotograf: Christian Friedländer

 

 

 

 

 

Husets Teater: KONG LEAR – Daddy issues. Medvirkende: Nanna Cecilie Bang, Dejan Čukić. Instruktør: Liv Helm. Tekst: Liv Helm, med tekster af Nanna Cecilie Bang, Dejan Čukić og William Shakespeare i Niels Brunses oversættelse. Der indgår citater fra Charlie Kaufman og Katrine Angel. Scenografi og kostumer: Christian Vest Berntsen.

 

 

 

 

Husets Teater: KONG LEAR – kan opleves til og med 7. oktober 2023. Se trailere her

 

 

 

 

 

Husets Teater: KONG LEAR er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm