Through the backside of my eyes
Kunst

Gl Strand: Tobias Rehberger

Gl Strand: Tobias Rehberger

 

Through the backside of my eyes

 

 

Optiske illusioner og pangfarver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gl Strand: Tobias Rehberger

Et af rummene i Gl Strand er blevet dækket med den såkaldte “dazzle-camouflageteknik”. Teknikken blev benyttet under 1. verdenskrig for at gøre det vanskeligt for fjenden at beregne både afstand og bevægelse, når den ville gå til angreb. Camouflagen slører rummets grundlæggende arkitektoniske form. Hvem skulle tro, at vi var i en fornem herskabslejlighed? Tekst & foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. Rehberger er fuld af overraskelser ……’

– Niels Lyksted, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tobias hvem? Rehberger! De færreste herhjemme har formentlig hørt om den ellers internationalt anerkendte tyske kunstner Tobias Rehberger (f. 1966). Han arbejder i krydsfeltet mellem kunst, arkitektur og design (samt undertiden musik!).

 

Rehberger udfordrer vores gængse forventninger og skaber uventede og visuelle kombinationer og sammenhænge. Det er Gl Strands nye udstilling “Tobias Rehberger: Through the backside of my eyes” et godt eksempel på. Og mon ikke han i denne forbindelse får sit gennembrud her i landet? Ingen, der har set udstillingen, vil formentlig glemme hans visuelle originalitet og gennemslagskraft.

 

Inden vi når til en mere indgående beskrivelse af udstillingen, er det nok hensigtsmæssigt at indlede med en præsentation af Tobias Rehberger.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gl Strand: Tobias Rehberger

Væggen bag Tobias Rehberger byder på en næsten ulæselig frihedserklæring i pangfarver. Den byder de besøgende velkommen til udstillingen og minder os om, at vi ikke skal stole alt for meget på os selv. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

Venedig 2009

Rehberger fik sit internationale gennembrud ved Biennalen i Venedig i 2009, hvor han modtog Den gyldne løve for det bedste kunstværk – en installation. Rehberger havde til lejligheden tømt cafeteriaet i hovedpavillonen og installeret et højst bemærkelsesværdigt kunstværk med titlen “Was du liebst, bringt Dich auch zum Weinen” (Det du elsker, får dig også til at græde).

 

Når man træder ind i installationen, befinder man sig i en labyrint af mønstre, som forstærkes af spejle. Vægge, gulv, loft og møbler er dækket af komplekse mønstre i sort/hvid , striber, prikker, bjælker og cirkler. Besøgende får her en oplevelse af at blive suget ind i et op art maleri. OBS! Installationen kan stadig ses/opleves på stedet. Desuden er der skabt en japansk/fransk version i Japan (2010). Også den er permanent.

 

Rehbergers farvesatte cafeteria er ikke blot et visuelt, men også et socialt eksperiment ligesom mange af hans andre værker. De besøgende kan tilbringe timer med at udforske installationen sammen med venner. Og mon ikke oplevelsen har ført til mange interessante samtaler lige siden?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gl Strand: Tobias Rehberger

To tilsyneladende abstrakte skulpturer danner ved deres skygger navnet “Tom Cruise” på væggen. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

Stuttgart 2022

I forbindelse med den retrospektive udstilling “Tobias Rehberger 1993-2022” i Stuttgart sidste år inddrog Rehberger hele museumsbygningen som kunstværk. Museets glasfacade blev ved den lejlighed omdannet til farverigt indslag i bybilledet. Besøgende og forbipasserende kunne via deres smartphones afspille musik over et stort højttaleranlæg. Rytmerne i musikken afspejledes i lysshowet på museets indgangsparti. Et spændende eksperiment i interaktion mellem et kunstværk og omgivelserne.

 

Selv om der er ligheder mellem de her skildrede udstillinger og den aktuelle, er Gl Strands udstilling trods alt ikke så omfattende. Den er tilpasset de mere begrænsede forhold i den smukke gamle bygning. Men den er ikke mindre interessant. Her tilbydes både eksisterende værker og nye stedspecifikke elementer. Træd bare nærmere!

Gl Strand

Udstillingen begynder faktisk allerede, inden vi træder ind i Gl Strand. På facaden møder vi nemlig det første kunstværk: en lyd- og lysinstallation. Og jo, den er inspireret af Tobias Rehbergers installation på glasfacaden af Kunstmuseum Stuttgart i 2022. Funktionen er den samme, men designet er markant anderledes og skabt til stedet.

 

På første sal bydes vi velkommen af et kæmpe maleri i signalfarver. Måske ser man det ikke i første øjeblik, men værket har et budskab. Man aner et stort F. F for Freedom. Værket skal ifølge kunstneren minde os om, at vi ikke skal stole alt for meget på os selv.

 

 

 

 

 

 

 

 

Through the backside of my eyes

Tre skulpturer i form af gigantiske, farvestrålende termitbo. De stammer fra et projekt Tobias Rehberger engang skabte, hvor papir var det primære kunstneriske medie. Termitter producerer faktisk cellulose – et papirlignende materiale – når de bygger deres bo. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

Dazzle-camouflage

I et rum ved siden af kan det være vanskeligt at orientere sig. Og det er helt overlagt. Tobias Rehberger leger nemlig med den såkaldte “dazzle-camouflageteknik”. Teknikken blev benyttet under 1. verdenskrig for at gøre det vanskeligt for fjenden at beregne både afstand og bevægelse, når den ville gå til angreb.

 

Rehberger driller os også visuelt med et andet værk. Her er han inspireret af delvis ødelagte neonskilte, som undertiden kan få en ny og utilsigtet betydning. Her forvandles TEE (te på tysk) til PEE (tis på engelsk).

Personlige islæt

I samme rum finder vi også tekander fra mange forskellige lande opstillet på snorlige rækker i et reolsystem. Ingen af tekanderne er kunstværker i sig selv, men Rehberger har valgt at gøre udstillingen personlig ved at inddrage effekter fra sin egen bolig. Andetsteds har han inddraget kogebøger, askebægre og gamle snap shots.

 

Optiske illusioner finder vi også på anden sal. Et par skulpturer fremstår umiddelbart som abstrakte former – naturligvis i signalfarver! Men belysningen med spots kaster skygger på væggen bag. Og nu kan vi pludselig læse “Tom Cruise”.

 

Jeg skal nok lade være med at afsløre yderligere. Udstillingsgæsterne skal selv have lov til at gå på opdagelse og blive overraskede. I øvrigt har kunsthallen udarbejdet en lille pjece, der kaster lys over de enkelte udstillede genstande.

 

 

 

 

 

 

Through the backside of my eyes

Nana Hjortenberg, direktør for Gl Strand, i samtale med den tyske kunstner Tobias Rehberger, der i høj grad har sat sit personlige præg på den tidligere herskabslejlighed – i dag rammen om kunsthallen Gl Strand. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Vurdering

En visuelt imponerende udstilling, der sætter spørgsmålstegn ved mangt og meget. Er det virkelighed eller illusion? Vi ser et, men værkets titel fortæller os noget andet. Tobias Rehberger leger med det genkendelige, som alligevel ikke er helt, hvad det giver sig ud for at være. Og så er det hele tilsat en god portion humor.

 

Men har vi nu lært Tobias Rehberger at kende? Jeg tvivler. Rehberger er en illusionist, som man aldrig helt får hold på. Now you see him – now you don’t! Manden er fuld af overraskelser – et legebarn, der aldrig bliver træt af at udforske sin omverden og udfordre os andre.

 

Gå på opdagelse i de optiske illusioner og pangfarverne på Gl Strand. Du vil næppe fortryde det!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Through the backside of my eyes

Delvis ødelagte neonskilte kan undertiden få en ny og utilsigtet betydning. Her forvandles TEE (te på tysk) til PEE (tis på engelsk). Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Gl Strand: Tobias Rehberger. Through the backside of my eyes. Udstillingen vises frem til den 14. januar 2024.

 

 

Hvis du vil vide mere om Tobias Rehberger, kan Kunstmuseum Stuttgarts katalog “Tobias Rehberger 1993 – 2022” anbefales. Det rummer over 300 sider og er rigt illustreret. Kataloget er både på engelsk og tysk.

 

 

 

 

Gl Strand: Tobias Rehberger – se mere her

 

 

Lige nu kan Rachel Rose også opleves på Gl Strand

 

 

 

Gl Strand: Tobias Rehberger er anmeldt af Niels Lyksted, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm