Kunstforeningen Gl. Strand: Rachel Rose
Kunst

Kunstforeningen Gl. Strand: Rachel Rose

GOOD MORNING MIDNIGHT

Kunstforeningen Gl. Strand: Rachel Rose

 

 

 

 

 

 

 

Kunstforeningen Gl. Strand: Rachel Rose

Rachel Rose. Enclosure 2019. Video Still. Copyright Rachel Rose. Courtesy of the artist Gladstone Gallery and Pilar Corrias Gallery

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… får beskueren involveret i sine værker på en dragende og sympatisk manér …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstforeningen Gl. Strand, har altid haft en god fornemmelse for hvad der rører sig i tiden. Den er heller ikke bange for at prøve kræfter med kunstnere, der ikke er kendte af det danske publikum. Efterårssæsonen åbner med den amerikanske kunstner Rachel Rose (f.1986), uddannet på Yale- og Colombia University. Hendes grundtræning var som maler, men allerede i 2012 var hun klar over, at det var på en helt anden måde hun skulle udtrykke sin kunst. Hun skiftede til det digitale medie, som hun ikke kendte i forvejen og startede fra bunden.

 

Rachel Rose er spået en stor fremtid og har haft flere soloudstillinger i Frankrig, Tyskland, Italien, USA samt andre steder. På trods af hendes unge alder, er Rose allerede etableret på den internationale kunstverdens scene. Nu er turen kommet til at stifte bekendtskab med hende i Danmark. Dette er hendes første udstilling i Norden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstforeningen Gl. Strand: Rachel Rose

Rachel Rose. Photo by Ian Cheng

 

 

 

 

ENCLOSURE

Hendes hovedværk ENCLOSURE fra 2019, en 30 minutters video, er med på denne udstilling. Filmen er produceret i spillefilmformat med et filmset på 60 personer og baseret på den virkelighed England havde i det 16. århundrede. Enclosure betyder egentlig indhegning. Betegnelsen står for at udskille landbrugsjord fra det dyrkningsfællesskab, som var på det tidspunkt.

 

Dette medførte som regel at dyrkningsområderne blev meget større og at de nye ejeres områder blev indhegnet. På dansk vil man bruge ordet ‘opkøb’, for denne proces. Det var velhavere eller spekulanter, eller begge dele, der opkøbte og det var sådan man kan sige kapitalismen og industrialiseringen startede i Europa. I de følgende århundreder blev en del af landbrugsproduktionen mere intensiv og man kaldte det den agrare revolution. Omkring 1800 tog bevægelsen rigtig fat. Det er reminiscenser af disse tiltag, vi ser i det engelske landskab i dag, hvor gårde ligger spredt med tilhørende marker, omgivet af levende hegn.

 

Rose har produceret filmen på basis af den autentiske historie og kombineret et fiktivt narrativ om en familie, en familieklan, der i virkeligheden snyder og bedrager sig til store opkøb. De opkøber jordskøder, for at få et så stort areal som muligt til dem selv. De skyr ingen midler og gør hvad de kan for at tilrane sig så meget jord som overhovedet muligt.

 

Den kritiske holdning Rose lægger i filmen, er til at tage at føle på. Det er fortidens synder som er skyld i nutidens naturkatastrofer. Vi har forbrudt os mod naturen og det må vi bøde for nu. Foran værket står to små figurer, The Loop, i håndpustet glas. Som to hybrid-artefakter, som skal minde publikum om, at de ikke hører hjemme i nogen tidsalder. Grundsubstansen i glas er sand. Et materiale der har en næsten uendelig cyklus.

 

 

 

 

 

 

 

 

GOOD MORNING MIDNIGHT

Rachel Rose. Enclosure 2019. Video Still. Copyright Rachel Rose Courtesy of the artist. Gladstone Gallery and Pilar Corrias Gallery

 

 

 

 

THE LAST DAY

I sine værker tager Rachel Rose altid udgangspunkt i egne oplevelser og referencer. Det fremgår tydeligt i Rachel Roses nyeste værk THE LAST DAY. Videoinstallationen har europæisk premiere i Danmark. Vi kommer indenfor i en ellers uhørt privatsfære, hendes børns værelser. Den 4 minutter lange video beskriver ugens syv dage, med skiftende lys fra solen, klippet sammen af hundredvis af stillfotos. Rose sætter tidsopfattelse/tidsstruktur i relation til hele verdenshistorien. Børnenes legetøj bliver aktører i et eventyrligt narrativ. Nuet vil altid være præget af vores opvækst, kultur, historie etc., men også af at det slutter. Det er en super vedkommende og nærværende installation.

En omhyggelig kunstner

Jeg vil betegne Rachel Rose som en nytænkende feminist. Hun går sine egne veje og får beskueren involveret i sine værker på en dragende og sympatisk manér. I et af udstillingsrummene hænger nogle af hendes tegninger, indeholdende motiver fra dagligdagen, en tur i parken en sandkasse osv. Yndige feminine værker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GOOD MORNING MIDNIGHT

Rachel Rose. The Last Day 2023. HD Video. Copyright Rachel Rose. Courtesy of the artist. Gladstone Gallery and Pilar Corrias Gallery

 

 

 

 

 

 

 

 

Rose har fået tredje salen, og eftersom de to videoværker er ret store installationer, får man kun et lille indblik i hendes spændende verden. Rose er en meget omhyggelig kunstner, så det havde været rart at se mere af hendes alsidighed. Det bliver der nok mulighed for en anden gang.

 

 

 

Kunstforeningen Gl. Strand: Rachel Rose. GOOD MORNING MIDNIGHT kan opleves til og med 22. oktober 2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

KULTURINFORMATIONs anmelder og redaktionsmedarbejder Louise ‘All Over’ Frevert. Foto: Benni Johansson

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstforeningen Gl. Strand: Rachel Rose – se mere her

 

 

 

 

 

 

Kunstforeningen Gl. Strand: Rachel Rose er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm