Litteratur

KRIMI: Liget på Buckingham Palace

KRIMI: Liget på Buckingham Palace

 

 

 

 

 

 

 

 

KRIMI: Liget på Buckingham Palace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……… snyd og korruption driver ned ad væggene ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Endelig kom nr. to i serien om den Engelske Dronning Elizabeth d. II som detektiv på de bonede gulve. Heller ikke denne skuffer. Tonen er let og charmerende og det er næsten som om man kommer til at have et personligt forhold til Dronningen og hendes gemal Prins Philip, hertug af Edinburgh. Den allestedsnærværende Rozie er igen med på sidefløjen, som det uundværlige faktotum for dronningen.

 

Bennett har et usædvanligt let sprog samtidig med at hendes personbeskrivelser gør historien nærværende og interessant. Hun må have en umanerlig god intuition og have læst og hørt alt hvad der er at vide om det engelske kongehus. Hun er detaljeret, så man næsten ikke kan tro andet, end hun selv har været der. Det er medrivende.

 

Der sker virkelig noget i de kongelige gemakker. Selvom Dronning Elizabeth er en pige godt oppe i årene, er der intet der går hendes næse forbi. Hun følger med i alt hvad der sker omkring hende og hendes skemalagte og strukturerede tilværelse, gør hende sikker i hverdagen. Til gengæld er intet overladt til tilfældighederne. Hendes faste stab omkring hende er hun tryg ved, men der sker alligevel afvigelser, der hos personalet ikke altid er helt acceptabelt.

Et selvmord?

Som f.eks. når en kvinde bliver fundet død ved slottets swimmingpool. At det så ovenikøbet er Sir Simon Holcroft der finder hende, er nærmest chokerende, netop fordi han er hoffets øverst kommanderende og den mest korrekte af alle ansatte. Sir Simon havde besluttet sig for at komme i form igen, og smide de ekstra kilo han havde fået på sidebenene. Dem kunne en svømmetur hver morgen måske få has på. Han var derfor gået ned tidligt om morgenen til poolen og havde fundet stakkels mrs. Cynthia Harris liggende i en blodpøl.

 

Umiddelbart mente man, at hun enten var faldet og at det var en ulykke eller, det var måske selvmord? Hun havde fået skåret et hul i foden, et glasskår? Politiinspektør David Strong var ikke så sikker på at det var selvmord og det var Dronningen slet ikke.

Et forsvunden maleri

Nogle måneder tidligere havde dronningen fortalt prins Philip, at hun savnede et af sine yndlings malerier, Britannia, der plejede at hænge ved hendes soveværelsesdør. Prins Philip slog det hen som nonsens, fordi hun havde 7000 malerier og umuligt kunne vide hvor de alle sammen var. Ikke desto mindre kendte hun hvert og et og hun fik Rozie kørt i stilling til at jagte maleriet. Britannia var ikke det mest kostbare værk i dronningens samling, men det havde stor affektionsværdi for hende. Det var en australsk maler der var ophavsmanden og det betød noget særligt, at hun havde fået det på en af sine ture til Down There.

 

Rozie forhørte sig alle tænkelige steder og i Den Kongelige Samling forvissede de hende om, at ingen malerier der var så private som Britannia, blev udlånt. Der havde dog i årenes løb været problemer med registreringer af malerier og andre genstande, men det var nu sat i system. Britannia så ud til at være sejlet afsted på egen hånd. Efter mrs. Harris død var der begyndt at florere små anonyme trusselsbreve rundt blandt personalet. Det skabte mildest talt panik og sladderen gik. Man mistænkte mrs. Harris for at være ophavskvinden til brevene, men da de fortsatte efter hendes død, måtte synderen være en anden.

Hemmelig opklaring

Problemet for Rozie er, at dronningen ofte sætter hende til at løse opgaver som skal være hemmelige, også overfor den ellers meget betroede chef, Sir Simon. Han prøver at holde øje med hende. Dronningen beder Rozie om at besøge en af hendes tidligere medarbejdere, Sholto Harvie, som nu er pensioneret og bor på landet. Rozie og Sholto går med det samme i spænd med hinanden, og han fortæller hende om tingskadetransaktionerne. Genstande som ingen har haft brug for eller for den sags skyld savnet. Småting, forsikrer Sholto Rozie om.

 

Da Rozie kommer tilbage til London, går hun regnskaber og papirer igennem og det er ikke alle der er lige glade for det. På det tidspunkt får Rozie selv et anonymt brev med en kniv på, og det ryster hende trods alt lidt. Politiinspektør David Strong, taler med dronningen der har en helt anden løsningsmodel end Strong, men den lufter hun ikke for ham. Hun har overhørt en samtale, uden at kunne genkende personerne, fordi hun på det tidspunkt befandt sig i et skab! Det bliver et kapløb med tiden, hvis ikke andre skal dø.

 

Vi bevæger os i de højere aristokratiske kredse, men de er såmænd ikke meget anderledes end dem der er nogle etager nede. Snyd og korruption driver ned ad væggene og det er ikke altid at folk er, hvad de giver sig ud for at være. Det bliver spændende om Bennett næste gang, igen kan overgå sig selv. Indtil da er dette en skøn bog til en ferie.

 

 

Læs også Freverts anmeldelse af S. J. Bennets første bog i serien: ‘Mysteriet på Windsor Castle’ – her

 

 

 

KRIMI: Liget på Buckingham Palace. Forfatter S.J. Bennett. Cosy krimi. Udgivet på forlaget Cicero.

 

 

 

 

 

KRIMI: Liget på Buckingham Palace – se mere her

 

 

 

 

 

 

 

KRIMI: Liget på Buckingham Palace er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm