Litteratur

DIVAEN MARIA CALLAS

DIVAEN MARIA CALLAS

og musikkens drama

 

 

 

 

DIVAEN MARIA CALLAS

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …….. underholdende og hyggelig læsning ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Callas (1923-1977), har været den person og operasangerinde der var mest omtalt i 1950’erne og 60’erne. Ikke alene på grund af hendes helt og aldeles unikke stemme, men også fordi hendes liv var fyldt med skandaler. Michelle Marly har valgt hende til at være den fjerde kvinde i hendes serie om stærke kvinders skæbner.

1957

Vi møder Maria Callas i 1957, hun er 34 år og allerede en berømthed. Hendes velhavende veninde afholder et middagsselskab i New York, hvor kun eliten er inviteret. Tilstede er også Aristoteles Onassis, en af verdens rigeste og mest indflydelsesrige mænd, sammen med hans unge kone Tina. Ved en tilfældighed, eller måske ikke helt, da de begge er grækere, får de hinanden til bords. Der er en umiddelbar tiltrækning imellem dem, og Maria bliver overrumplet over sin egen reaktion. Hun er dedikeret til sin mand og kunsten.

Grækenland

Maria, Maria Anna Cecilia Sophia Kalogeropoulos, blev født i New York. Hendes græske forældre og søster, var nogle måneder tidligere immigreret til byen. Som trettenårig flyttede moderen med sine to piger tilbage til Grækenland. I virkeligheden var det den ældre søster moderen pacede med sangundervisning, fordi hun var kønnere, men det viste sig at det var Maria der havde det store sangtalent. Som trettenårig kom hun ind på Nationalkonservatoriet. Da hun var femten år, skiftede hun til Athens Konservatorium, hvor hun debuterede. Inden Maria Callas forlod Athen i 1945, nåede hun at synge ca. 75 forestillinger.

Debut i Verona

Hun var flittig og ambitiøs, men hendes ungdom var ikke nem. Hun var en lidt indadvendt pige, med sul på sidebenene, men havde fundet sin musikalske identitet i operaen. Hendes italienske operadebut var i 1947 i Verona. Hun besluttede sig for at tabe sig og smed 40 kilo. Resten af sit liv levede hun på diæt og medikamenter. Hun giftede sig med Giovanni Batista Meneghini mens hun var i Verona. Han var også hendes impresario.

 

I 1954 kom hendes amerikanske debut. Derefter fejrede Maria den ene musikalske triumf efter den anden. På højden af sin karriere havde hun en blændende bel-canto teknik. Hendes stemme var vidtspændende, med en nærmest krystalklar klang. Hendes sceneudstråling var nærmest magnetisk og hendes dramatiske sans gav hendes hovedroller en enestående fremtoning. Hun var en meget alsidig sanger.

Onassis

Efter mødet med Onassis formår Maria på ingen måde at slå ham ud af hovedet. Han kan åbenbart heller ikke glemme hende. Han inviterer Maria og Batista ombord på hans overdådige yacht, sammen med flere andre gæster. Maria og Onassis taler godt sammen og Batista er ved at gå ud af sit gode skind af jalousi. Batista taler ingen andre sprog end italiensk og Maria skal hele tiden oversætte fra andre sprog, så han kan forstå og deltage i en samtale.

 

I forvejen bestemmer han alt i Marias liv. Han arrangerer hendes koncerter, forhandler honorarer og holder konstant øje med hende. Det går op for Maria at han i alle årene aldrig har ladet hende få indsigt i hendes egen økonomi. Hun aner ikke hvor meget han har stukket til side til sig selv. Hun er uforstående overfor hans jammer over at der næsten ikke er penge på kontoen, selvom hun er verdens mest feterede operastjerne. I 1959 ramler det hele sammen. Hun vil skilles, Batista tror ikke på hende. Onassis vil også lade sig skille fra Tina.

Skilsmisser

Det bliver ikke skilsmisser uden sværdslag, men aldrig har Maria følt sig så lykkelig og kvindelig som hun gør nu. Maria har hele sin karriere kæmpet med en form for præstationsangst, kombineret med en sitrende lykkefølelse, når hun krystalrent ramte de høje toner. I en periode blev hun sløj og kæmpede med tonerne. Hun blev tilset af en læge, der konstaterede at hun var gravid i sjette måned. Det kunne kun være Onassis der var faderen. Maria er ovenud lykkelig, men hendes ønskebarn dør. Hendes optrædener bliver færre, og i 1965 trækker hun sig helt fra rampelyset. Hendes kærlighed til Onassis er uændret, tværtimod er den vokset i deres komplicerede forhold.

 

Jacqueline Lee “Jackie” Kennedy Onassis, født Jacqueline Lee Bouvier (1929- 1994), var USA’s førstedame i årene 1961- 1963, hvor hendes mand John F. Kennedy, blev skudt på åben gade i Dallas. John F. Kennedy og Jackie blev gift i 1953 og havde to børn.

 

Onassis inviterer Jackie på sit skib, for som han siger, det er hårdt for hende at være enke. Maria ser magtesløs til fra sidelinjen, men kan intet stille op. Hun ved at Onassis ikke lader sig koste rundt med. De ser mindre og mindre til hinanden. Der har verseret mange rygter om Jackie og Onassis forhold, men Onassis benægter hårdnakket alt. Maria bladrer i en avis og ser et billede af Jackie og Onassis side om side, udenfor New Yorks mest berømte natklub. Hun er rystet. Hun er klar over at slaget er tabt. Den 20. oktober 1968 bliver Jackie og Onassis gift.

1977

Samme år genoptager Maria Callas sit arbejde, dog med en anden indgangsvinkel. Hun forsøger sig på det hvide lærred, hun bliver operainstruktør og giver masterklasser. Det bliver også til nogle enkelte pladeindspilninger. Hun flytter permanent til Paris. Hendes helbred er ikke for godt. Hendes pillemisbrug og årelange diæter har tæret på hendes kræfter. Maria Callas dør d. 16. september 1977 af et hjerteslag, 54 år gammel. En verdensstjerne der det meste af sit liv var ulykkelig, og aldrig fik lov til at få den mand hun elskede.

Stærke kvinders skæbner – en serie

Michelle Marlys fiktionsbiografiske bøger er underholdende og lette at gå til. Dejlig ferielæsning. Divaen Maria Callas giver et fint indblik i et liv der for mange kunne se ud som et liv i sus og dus, men måske ikke altid var en dans på roser. Alle Marlys bøger er baseret på facts og krydret med personernes stemmer og følelser. Underholdende og hyggelig læsning. Det kunne måske også animere nogen til at gå på YouTube og høre nogle af Maria Callas suveræne præstationer. Hun var mageløs.

 

 

Læs også Freverts anmeldelse af ‘Mademoiselle Coco og duften af kærlighed‘ samt ‘Madame Piaf og kærlighedens melodi’, af samme forfatter.

 

 

 

 

DIVAEN MARIA CALLAS og musikkens drama. Stærke kvinders skæbner. Forfatter: Michelle Marly. På dansk ved Johnny Harboe. Udgivet på North Publishing.

 

 

DIVAEN MARIA CALLAS – se mere her

 

 

 

 

 

 

DIVAEN MARIA CALLAS er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm