Tal R
Interview Kunst

Tal R – HOME ALONE, Ordrupgaard

Genåbningen af Ordrupgaard

første etape

 

 

Fritz Syberg, Finn Juhl, Theodor Philipsen, Johannes Larsen, Laurits Andersen Ring, Peter Hansen, Vilhelm Hammershøi, Jeppe Hein, Joakim Skovgaard, Olafur Eliasson

&

Tal R

 

 

TAL R

HARLEKIM, Tal R 2019-2020

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

Det er efterhånden en kendt sag, at Ordrupgaard har været under renovering siden den 17. december 2017, og endelig efter Coronaforsinkelserne står det gigantiske projekt så godt som færdigt. Ordrupgaard har udvidet deres hestestalde med nybygninger til en samlet værdi af over 130 millioner kroner. Kæmpen er vågnet op af sin dvale.

 

Det meste er allerede på plads og derfor er Ordrupgaard netop genåbnet, og endnu en genåbning af anden etape venter til den 14. august – Her vil ‘Himmelhaven’ eller på engelsk ‘Heaven garden’ åbne med museets smukke franske samling i en helt særegen underjordisk ‘Himmelhave’ skabt af den norske tegnestue Snøhetta.

 

 

Ordrupgaard Snøhetta

På vej ned i ‘Himmelhaven’, Fotograf Roxnakowsky

 

 

Alene hjemme med Tal R

For det nuværende lægger Ordrupgaard ud med at tapetsere nybygningen med værker af ingen ringere end Tal R. Vi kender alle Tals barnlige naive malerier, som rummer dybde og finurlighed. I tre enorme sale mødes vi af udstillingen HOME ALONE.

 

 

Tal R Ordrupgaard

Fotograf Roxnakowsky

 

 

Det er nærliggende at tro, at værkerne er blevet til under Corona, hvilket de fleste også er, men selve ideen om at være ‘home alone’ er fostret før virusen og dens varianter viste sig som en uhyggelig medspiller på verdensskuepladsen.

Er du en vissen fugl?

Udstillingen er inddelt i tre temaer: Fugle i bur, Blomster i vaser og Husfacader. Vi præsenteres for 20 enorme værker, der for fleres vedkommende er over 4 meter i højden – disse er farvestrålende oliemalerier. Samtidig forevises vi også en righoldig mængde papirarbejder, der begrænser sig til for det meste sort-hvidt skitseagtige tegninger. Sidstnævnte er hængt op som legende collager, som vi kender fra en kunstners værksted eller børneværelset.

 

 

 

Ordrupgaard

Fotograf Roxnakowsky

 

 

Tal R kan ikke sættes i bås – hans kunst er smuk og vanvittig på samme tid. Fuglene i bur viser en sårbar skabning, der er indespærret – hvis ingen fodrer den, dør den – måske er det os selv? Eller hvad med blomsterne i vase? De er ikke i bur, men ‘frie fugle’, dog uanset hvor meget frisk vand de forsynes med og ligegyldig, hvor pænt man taler til dem, dør de stille og roligt – de visner hen og tørrer bort – måske er det os selv?

 

 

 

 

Tal R

Fotograf Roxnakowsky

 

Wilhelm Hansens gamle herskabshjem

I det gamle herskabshjem og den gamle ‘kunsthal’, som Wilhelm Hansen (1868-1936) var den oprindelige bygherre på, har Ordrupgaard også haft forskønningskniven fremme. De gamle stuer har stået uberørt i årtier, men nybygningerne i beton har på en forunderlig måde skubbet en renovering ind i disse hundrede år gamle bygninger også. Det betyder, at man med udsøgt snilde og snusfornuft har fundet de gamle tegninger og fotografier frem og har bragt det oprindelige look tilbage, endnu mere end det var før.

 

‘Vi har fundet gamle fotos af gardinerne frem og har fået dem specialfremstillet i England’, fortæller Museumsdirektør Anne-Birgitte Fonsmark. ‘Endelig har Nationalmuseets dygtige folk renoveret lofterne med guld, og en lang række møbler er blevet ombetrukket’ fortsætter Ordrupgaards passionerede leder. En passioneret leder, der ikke overraskende havde svært ved at skjule sin begejstring over genåbningen.

VILHELM HAMMERSHØI OG HANS TID

I de gamle sale finder vi snart sagt enhver kulturarv skat af de gamle danske malere. Firkantet skrevet finder vi alt andet end Skagensmalerne, men lur mig, om der ikke findes et par stykker af dem også et eller andet sted. Den danske samling har fået navnet VILHELM HAMMERSHØI OG HANS TID, og denne samling er blevet tilført helt nye værker og udvidet med både Hammershøi og L.A. Ring.

 

 

Hammershøi

Vilhelm Hammershøi. Solregn. Gentofte Sø. (1903). Fotograf Anders Sune Berg

 

 

Renoveringen har gjort, at hengemte værker nu kommer til sin ret, da lysindfald fra glaspartierne har fået isat beskyttende glas, hvilket flere af værkerne også har. Man kan bruge utrolig mange timer på at genstudere gamle kendinge mellem kunstværkerne – måske finder du også en Eckersberg?

 

 

 

Roxnakowsky

Fotograf Roxnakowsky

 

 

Museet er nu så stort, at vi taler om en heldagsudflugt nord for København med hele familien, med plads til pause undervejs. Museet er også børnevenligt med tegnerum til samme – udsmykket af Tal R.

 

En særudstilling om Ordrupgaards tilblivelse er også at finde og om hvordan det hele startede som ‘ren volapyk’. Husk også lige Finn Juhls hus, og alle de udendørs kunstværker – hvor der, hvis rygtet taler sandt, også kommer et springvand som familiens mindste må lege i til næste år igen, i øvrigt designet af Piet Hein.

 

 

Finn Juhl

Finn Juhls arbejdsværelse i privaten

 

 

 

Tal Rs HOME ALONE kan nydes på Ordrupgaard frem til og med 19. september.

 

Anden etape af Ordrupsgaards genåbning finder sted den 14. august, hvor den franske samling, sammen med alt det andet, kan nydes i den underjordiske ‘Himmelhave’.

 

 

 

Himmelhaven

Den underjordiske ‘Himmelhave’ skabt af den norske tegnestue Snøhetta

 

 

 

Se mere her: https://ordrupgaard.dk/

 

 

Indlægget er skrevet af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION