Litteratur

TOGTET – på rejse i vikingernes verden

TOGTET – på rejse i vikingernes verden

 

 

 

 

TOGTET – på rejse i vikingernes verden

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

‘Nationalmuseet har givet os muligheden for at få et grundigt indblik i længst svunden tid’

– Kresten Hartvig Klit, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

I forbindelse med Nationalmuseets udstilling ‘Togtet’ udkom en tætpakket bog som supplerede selve udstillingen. Den er en skattekiste af beretninger og beskrivelser af livet i vikingernes verden for godt tusind år siden. Her er indgående beskrivelser af vikingernes færden, hvor de tog hen, hvad de oplevede, og hvad der skete, når de kom hjem, hvis ikke de var faldet på valen/slagmarken.

Fakta og nøjagtige data i ‘TOGTET’

Vi får i detaljer indsigt i samfundsværdierne på den tid. Hvad kostede det eksempelvis at bygge et skib? Hvilken skibstype havde man brug for? Hvad der skulle til for at udruste skibet? Hvilken arbejdskraft der krævedes for at få et skib på køl. Hvor meget vægt der blev lagt på at få et godt sejl i en tid, hvor sejldug ikke var lagervare, men blev lavet på bestilling. Hvor lang tid der gik før et skib var udtjent.

 

 

 

TOGTET – på rejse i vikingernes verden

 

 

 

 

 

Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde

 

Har man været fascineret af tidens vikingefilm, kan man få dem korrigeret i forhold til kilderne. Hvad skete der faktisk efter beskrivelserne af togterne til Paris, Middelhavet samt til Englands kyster.

Værdisæt og normer

Andre kapitler berører livsværdierne i tiden. Vikingetidens indstilling til det at eksistere i verden, det religiøse aspekt, var af en ganske anden karakter, end man i dag ser i nutidens store religioner. Vi læser om et verdenssyn som ikke bygger på regler men på frugtbarhedskultur og skikke. På vigtigheden af mundtlige overleveringer i en verden hvor der kun i ringe grad findes skrift til at viderebringe viden om begivenheder, overføring af erfaring eller fastsættelse af regler. Hvor bærende elementer er ære og mundtlige aftaler. Udviklingen af den ‘nye teknik’, runerne, har sit helt eget kapitel.

 

 

 

 

 

Nationalmuseets udstilling 'Togtet'

Foto: Roberto Fortuna og Line Cecilie Eskerod Hansen / Nationalmuseet

 

 

 

 

Et anderledes verdensbillede

Bogen udfordrer den gængse opfattelse af nationalitet og identitet, etnicitet og danskhed. Vi hører i bogen om vikingernes anderledes grænser for gruppetilhørsforhold som kunne skifte efter, hvor man befandt sig eller efter ledernes evne til at bringe sejre. Om fællesskabssammenhænge til folkeslag som vandaler og goter, som udbredte sig helt ned til de landområder vi i dag kender som Ukraine.

 

 

TOGTET – på rejse i vikingernes verden

Foto: Lennart Larsen / Nationalmuseet

 

 

 

 

 

 

 

Nationalmuseets udstilling 'Togtet'

Foto: Roberto Fortuna og Line Cecilie Eskerod Hansen / Nationalmuseet

 

 

Helt konkrete historiske vikingefærd bliver behandlet med hensyn til placering i verden, flådestørrelser, afstande, varighed, troppetal mv. Togtet til Paris og togterne i øvrigt i 800-tallet beskrives indgående med kritiske analyser af kildematerialet. Deres sandhedsværdi vurderes med hensyn til hvad der faktisk kunne lade sig gøre, og om beskrivelserne kommer fra øjenvidner, eller om de kan være afskrivninger med fordrejede fortolkninger. Om der er tale om vikingepral eller vidtløftige beskrivelser af mirakler fra de højere magters hånd.

 

Forfatteren analyserer de politiske tiltag som de overfaldne landes ledere foranledigede for at modvirke angrebene. De oprettede “stødpudezoner” ved at forlene land til vikingekæmpere og oprettede flådestationer til at begrænse hedningenes brandskatter af befolkningerne.

 

 

 

 

 

 

TOGTET – på rejse i vikingernes verden

Foto: Nationalmuseets Arbejdsmark 2014

 

 

En forfriskende ny tilgang om Danmark før vi blev til Danmark

Det er interessant og forfriskende at bogen tager fat i meget konkrete historiske detaljer. Den er en sammenfatning af megen viden, fra mange kilder samt erfaringer fra forsøgsområder. Billedstoffet har en passende reference til teksten.

 

‘TOGTET – på rejse i vikingernes verden’ er oplagt læsestof til mange historie-interesserede læsere. Folk med interesse for at undersøge livet i vores del af verden, før dansk nationalitet blev opfundet, kan finde masser af interessant stof. Men dersom man søger den sande fortælling om Regnar Lodbrog, bliver man kun bekræftet i at den ikke eksisterer. Skuffet bliver man dog langt fra da man vil kunne finde rigtig meget godt stof at fordybe sig i.

 

For den interesserede læser er der meget detaljeret stof til faglig læsning og man kan få rigtig mange ‘aha’-oplevelser i ‘TOGTET – på rejse i vikingernes verden’.

 

 

 

 

 

TOGTET – på rejse i vikingernes verden

 

 

 

 

 

Se mere om Nationalmuseets udstilling ‘Togtet’ her

 

Læs om Vikingeskibsmuseet i Roskilde her

 

 

‘TOGTET – på rejse i vikingernes verden’ er en anmeldelse af Kresten Hartvig Klit, KULTURINFORMATION