Interview Rejser

Vikingeskibsmuseet i Roskilde

Vikingeskibsmuseet i Roskilde

Særudstilling

I RØG OG BRAND

 

 

 

Vikingeskibsmuseet i Roskilde

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

Redaktionen er blevet beæret med en eksklusiv rundvisning af Pr-chef Rikke Johansen for Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Vi fik forevist dels de eksisterende vikingeskibe, men også den nye smukke særudstilling.

I RØG OG BRAND

I RØG OG BRAND er en fantastisk særudstilling, som er et supplement til marinarkæologien til de gigantiske vikingeskibe. Særudstillingen har fokus på ‘Slaget i Femern Bælt’ i 1644.

 

Christian 4. havde tilladt sig den luksus at fordoble skatten/toldafgiften i Øresund fra hele 1 procent til 2 procent.

 

Sverige og Holland stillede op med over 40 skibe mod de 17 danske, og nederlaget var totalt for Danmark og vi mister hele 15 skibe. Nogle bliver futtet af, andre bliver erobret, og andre igen havner på 24 meters havbund. Hele dette gigantiske søslag er der lavet en rekonstruktion af i et slags nærmest 3D medie, der er meget informativt og fascinerende. Danmark taber altså slaget og skatten blev sat ned igen.

 

Se film og mere om særudstillingen her

 

I forbindelse med anlæggelsen af Femern Bælt-forbindelsen har man nu udforsket flere af disse skibsvrag og bragt kanoner og genstande op fra havets dyb. En del af det kan nu betragtes i Roskilde på særudstillingen. Og som et ekstra kuriosum kan man også se nogle af måske verdens første tidsindstillede bomber, og også spektakulære kanonkugler med kæder i mellem så de kunne flænse sejl og splintre træværk.

Ingen krig på ny

Vi spurgte, om Holland og Sverige så må gøre krav på effekter, som tilsyneladende er fra deres flåde. Hertil fortæller Rikke Johansen, at en international lov er sådan indrettet, at det er ‘findestedet’, der bestemmer, hvem der kan gøre krav på de bjærgede genstande. Så her opstår der ingen krig, men mere et samarbejde nationerne imellem.

 

 

 

Vikingeskibsmuseet i Roskilde

 

Foto: Roxnakowsky

 

Fremtiden i Roskilde

På den lange bane imødeser man opførelsen af et helt nyt og mere tidssvarende museum i Roskilde til vores nationalklenodier. Det vides ikke endnu hvornår og hvordan. En ting ligger dog fast: Den eksisterende bygning har store problemer med at holde vandmasserne ude ved stormfloder, og dette er naturligvis ikke godt for de i dag skrøbelige vikingeskibe.

 

 

 

 

I RØG OG BRAND

 

 

 

 

 

 

Indlægget er skrevet af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION