Musik

ClassJazz: Pas De Deux

ClassJazz: Pas De Deux

 

 

Når tosomheden triumferer

 

 

 

 

 

ClassJazz: Pas De Deux

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

‘……. der er budt op til dans med ClassJazz – ren jazznoir ……’

– Jesper Emke ‘Udkantsberlin’ Clausen, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

Berit Engblad og Peter Kevin Kofod i ClassJazz har udgivet en intim og stemningsmættet EP ‘Pas De Deux’, der både opfordrer og udfordrer – til dans.

 

Intimitetens æstetik behøver ikke at være unødigt kompleks

Det beviser Berit Engblad og Peter Kevin Kofod i ClassJazz på EP’en ‘Pas De Deux’.

 

EP’ens titel ‘Pas De Deux’ – altså en dans udført af to balletdansere – fungerer fint som en rød tråd i de fem numres nedbarberede udtryk, for her er intet stort bigbandorkester, intet klaver, ingen bombastiske basuner – kun kontrabas og vokal.

Puristisk og enkelt. Eller for simpelt og kedeligt?

Usikkerheden melder sig måske, for der er altid fare for, at musikken kan blive for ensformig at lytte til, når EP’ens fem numre udelukkende kun fremføres af to instrumenter – her kontrabas og vokal.

 

Og for musikere og musikproducenter betyder det ofte, at de ikke har meget at gemme det kunstneriske udtryk bag eller mulighed for at producere sig ud ad kreative blindgyder.

 

De forholdsvis enkle virkemidler på ‘Pas De Deux’ vinder dog ved nærmere bekendtskab takket være Berit Engblads varme jazzvokal og Peter Kevin Kofods fløjlsbløde bas.

 

Det kræver et vist mod at være så enkel som Classjazz er på ‘Pas De Deux’ – og på sin vis afkræver det også respekt fra lytterne. Berit Engblad og Peter Kevin Kofod i Classjazz har til en vis grad valgt at satse på, at lytterne ved, hvad de går ind til, når de lytter til ‘Pas De Deux’.

 

Selv om numrene og fremføringen af dem umiddelbart virker og kan lyde simpel, kræver det en vis koncentration at komme om bag numrene og leve sig ind i jazzuniverset hos ClassJazz.

 

‘Pas De Deux’ er en EP, som kræver, at man virkelig ønsker at bruge tid på at dyrke tosomheden og lytte efter. Og det er netop en af de store forcer ved ‘Pas De Deux’.

 

ClassJazz formår at skabe et inddragende og nærmest pardansende jazz-noirunivers på Pas De Deux’s fem numre uden at skulle pynte unødvendigt op.

‘Mama’ & ‘Goodnight’

Især nummeret ”Mama” fremstår som et af de stærkeste, der på trods af dets lidt triste og tunge tema fremføres let og nærmest frejdigt takket være pardansen mellem Kofods kontrabas og Engblads silkeindsvøbte vokal.

 

Selv om tempoet generelt set er behersket på ‘Pas De Deux’, fremføres numre som f.eks. ”Goodnight” med en overlegen lethed, der dog også formår at sætte de tunge tanker i gang. Men det bliver aldrig for tungt at danse med.

 

Der er – på trods af den enkle instrumentering  – heller ingen lette løsninger på EP’en: Numrene leveres kontant, koncentreret og intimt – kort sagt: kvalitet.

 

Men det paradoksale ved ‘Pas De Deux er, at EP’en aldrig bliver en dans for to – den fungerer kun som en dans for tre: En hurtig gennemlytning er ikke nok. For at kunne værdsætte ClassJazz’ fortolkning af numrene på ‘Pas De Deux’, er man som lytter nødt til at bruge tid og have den rette stemning.

 

‘Pas De Deux’ er en intim jazzplade, der på trods af den sparsomme instrumentering, alligevel formår at begejstre stort – så der er budt op til dans med ClassJazz – ren jazznoir.

 

 

 

 

 

 

ClassJazz: Pas De Deux findes på alle streamingtjenester  – se mere her

 

 

 

Læs flere jazzanmeldelser her

 

 

En anmeldelse af musikguruen Jesper Emke ‘Udkantsberlin’ Clausen, KULTURINFORMATION