AKTUELT Teater

CPH:STAGE ‘Act of gravity’

CPH:STAGE ‘Act of gravity’

Den Grå Hal – Christiania 10. Juni 2022

 

 

 

 

 

CPH:STAGE 'Act of gravity'

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

“Undskyld; jeg bliver nødt til at spørge… Hvad er det for en drink?”

 

En af gæsterne ser måbende på den tøris-kølede grønne drink der lystigt bobler og damper i glasset. Drinken består af bl.a. gin, absint og agurk og er en af de fysikinspirerede kreationer du kan købe i baren og medbringe under forestillingen “Act of gravity” der består af et foredrag fra anerkendte fysikere, efterfulgt af en danseforestilling inspireret af de fysiske teorier relateret til tyngdekraften.

Tøris, teori og trampoliner – fungerer det?

“Act of gravity” kunne umiddelbart lyde som “Flying Superkids” for voksne med alkohol, men du skal ikke forvente overgearede tricks i glitterdragter til pumpet techno. Så bliver du skufftet. Tyngdekraften er hovedpersonen og det er den der kommer i fokus først og fremmest.

 

 

 

 

 

 

CPH:STAGE 'Act of gravity'

Foto: Søren Meisner

 

 

 

“Act of Gravity” byder i perioden 9. – 18. Juni 2022 i Den Grå Hal samt 1. – 3. September 2022 i Århus Festuge på en række anerkendte forskere i fysik som hver aften vil gå i dybden med de tanker og den videnskab, der har inspireret danseforestillingen.

 

På denne aften fremholdt Thomas Hertog fra KU Leuven (som også talte til premiereforestillingen) et både underholdende og inspirerende indlæg om tyngdekraften og videnskabens vej til at forstå fænomenet. Hvis de andre talere i rækken formår at formidle fysikviden og videnskabshistorie så legende let og enkelt uden at gå på kompromis med fagligheden, så har du i den grad noget at se frem til.

 

 

 

CPH:STAGE 'Act of gravity'

Kittelklædte bartendere

 

 

 

Efter en lille pause gik danseforestillingen i gang. Koreograf Tina Tarpgaard har haft som ambition at “videnskabens og kunstens sprog i dialog, kan skabe en helt særlig aften for vores publikum og tilbyde en sanselig forståelse af fysikkens love” – som hun udtrykker det.

 

Denne forventning var særligt interessant at se blive udført i praksis for når videnskab og kunst skal forenes er der en mulighed for at en af disse dialogpartnere så at sige vil falde til jorden. Det gjorde det også, men med stil.

 

Tarpgaards koreografi med fire akrobater på en kæmpe trampolin havde tightness og punktlighed som et planetkredsløb mens de bevægede sig rundt med tyngdekraften som den altdominerende medspiller og hovedrolleindehaver.

 

Intet virkede overladt til tilfældighederne; “tilfældighederne” eller den menneskelige oplevelse af tyngdekraften var iscenesat med hjælp fra lydsiden, som bestod af knitrende electronica og opklippede samplinger, kombineret med refleksive monologer om at optræde og interagere med tyngdekraften som fænomen. Netop dette kunstgreb var særligt med til at binde “talk og trampoliner” sammen.

 

I Thomas Hertogs indlæg tidligere på aftenen fremhævede han bl.a. hvordan det såkaldte “Big Bang” hverken var en egentlig eksplosion eller en begivenhed uden struktur, og fremviste et temperaturkort fra “braget” som i en anden sammensætning ville have efterladt universet med sorte huller, tomt for stjerner og galakser.

 

 

 

CPH:STAGE 'Act of gravity'

Drinken “CU29” (Cucumber is the number 29 in the periodic table of vegetables)

 

 

 

Jeg forlod ikke “Act of gravity” med sorte huller, men derimod fyldt op med både kunstnerisk nydelse, spændende input fra aftenens indlæg og smagen fra tidligere omtalte agurkedrink. Af alle stjerner i universet har jeg 6 til rådighed, og dem kaster jeg alle efter “Act of gravity” for en god aften. De 5 er for underholdning på højt niveau. Den 6. stjerne er for at turde kombinere tøris, teori og trampoliner og slippe godt afsted med det.

 

 

CPH:STAGE ‘Act of gravity’ – se mere her.

 

 

CPH:STAGE ‘Act of gravity’ er anmeldt af Brian U. Skovgaard