DET KONGELIGE TEATER: RAGNAROK
Teater

DET KONGELIGE TEATER: RAGNAROK

DET KONGELIGE TEATER

RAGNAROK

i Ulvedalene

 

 

DET KONGELIGE TEATER: RAGNAROK

Foto: Miklos Szabo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ………forestillingen er en stor oplevelse man ikke skal snyde sig selv for ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

Det er noget ganske særligt når der er teater i Ulvedalene. Vi skal faktisk mere end 110 år tilbage i tiden, for at finde den første forestilling der blev sat op i Ulvedalene. I 1910 havde Oehlenschlägers Hagbard og Signe premiere d. 10. juni 1910. Det var Ulvedalsteateret, der sørgede for et friluftsteater frem til 1949. På grund af dårlig vedligeholdelse og intet billetsalg, blev teatret aflivet.

 

I 1996 var Birgitte Price skuespilchef på Det Kongelige Teater og hun gav fornyet liv til friluftsteatret i Ulvedalene. Det blev med en opsætning af Elverhøj i samarbejde med Lyngby-Taarbæk Kommune og Kulturby 1996. Ragnarok er den ellevte forestilling af en række storslåede og pompøse opsætninger bl.a. Aladdin, De Tre Musketerer og Hobbitten.

 

 

 

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: RAGNAROK

Foto: Miklos Szabo

 

 

 

 

 

 

Udendørs i Ulvedalene

Det er altid med bævende hjerte man drager afsted til Klampenborg, for holder vejret? Lidt småstænk kan man klare, men et skybrud? Nej. Denne premiereaften var vejret med os. Efter en smuk spadseretur igennem Dyrehaven, blev pladserne indtaget og så bragede det ellers løs. Det må være en drøm at være scenograf på en forestilling i Ulvedalene. Mulighederne er uendelige.

 

At kunne integrere naturen i sceneriet kan blive kunstigt, men Gjermund Andresen har leveret en helstøbt scenografisk oplevelse, som fører os over i gudernes verden. Det kæmpemæssige rektangulære vandbassin er centrum i stykket og får en uvirkelig stemning frem, så vi kommer til at glide frem og tilbage mellem gudernes, jætternes og menneskenes verdener. Mellem liv og død. En 15 meter høj portal står i midten af scenen og danner en form for helhed, en ind- og udgang til historien.

 

 

 

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: RAGNAROK

Foto: Miklos Szabo

 

 

 

 

 

 

 

 

Orkestret er placeret under scenen, som i en grotte. De bliver et centrum mere i forestillingen, med deres tunge, bombastiske og metalhårde lyd.

 

Forestillingen står aldrig stille. Vi bliver taget ind og ud af den virkelige- og gudernes verden. Med artister der graciøst bevæger sig rundt og bruger hele spektret af cirkusdiscipliner, bliver det en total teateroplevelse. Det er Nycirkus når det er bedst fungerende. Lys- og lyddesign er optimalt. Det er åndeløst betagende.

Verdens undergang

Ragnarok er en masse begivenheder der fører til verdens undergang. Ordet betyder gudernes skæbne og med det menes der, at de magtfulde guder vil dø under det sidste og afgørende slag med deres fjender. Ragnarok var en vigtig del af den nordiske verdensforståelse, der har indvirkning på grundforståelsen af den nordiske kultur.

 

Kim Fupz Aakeson har på finurlig måde samskrevet mange af den nordiske mytologis myter til en Fantasy forestilling der passer ind i dette format. Der er ikke sparet på dramaet.

 

 

 

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: RAGNAROK

Foto: Miklos Szabo

 

 

 

 

 

 

 

Liv – Fanny Louise Bernth

Liv er menneske og kriger og en slags gennemgående fortæller i stykket. Hun vågner i Asgård, gudernes verden og er blevet belønnet med evigt liv for at dø på slagmarken. Hun færdes blandt de guder hun altid har beundret, Odin, Thor, Frigg, Heimdal og Freja samt mange andre. De lever i evigheden og det skaber problemer. Meningsløshed og ligegyldighed hersker i asernes verden.

 

Liv bliver forelsket i Balder, Odins søn, der lider af mareridt. Balders varsler går i opfyldelse og han møder døden, bliver myrdet af sin bror. Liv vover pelsen og tager til dødsriget, Helheim, for at overtale Hel til at Balder kan vende tilbage til de levende, til hende. Men den onde Loke ødelægger Livs plan og guderne bliver rasende. De rejser en mægtig hær til det endelige opgør med Loke, jætterne og mørkets skabninger. Liv er magtesløs og gudernes moral smuldrer. Grænsen mellem godt og ondt fortoner sig i tågerne. Alt er Ragnarok.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulvedalene

Foto: Miklos Szabo

 

 

 

 

 

 

 

 

Tro eller tiltro

Fra første færd sidder du på kanten af sædet i åndeløs spænding. Efterhånden som mørket falder på, suges du mere og mere ind i den nærmest hypnotiske stemning der opstår. Vi er hele tiden midt i kampen. Der er som sagt blandet lidt sammen på myterne, men det er helt irrelevant. Det er en ny historie der har Ragnarok som omdrejningspunkt.

 

Vi bliver konfronteret med hovmodets svøbe, forfængelighedens arrogance, ærgerrighed der vil æde en op- og kærligheden som måske det eneste vi kan tro på. Vi mennesker har altid haft et behov for at have en tro, men hvad med tiltroen til hinanden. Når vi har set Ragnarok i øjnene, har vi kun kærligheden tilbage. Forestillingen er en stor oplevelse man ikke skal snyde sig selv for.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulvedalene

Foto: Miklos Szabo

 

 

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: RAGNAROK i Ulvedalene – se mere her

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: RAGNAROK. Forestillingen spiller til d. 1. juli 2023. Medvirkende: Liv- Fanny Louise Bernth, Frigg-Malin Rømer Brolin-Tani, Loke-Joen Højerslev, Odin-Troels Lyby, Thor-Jacob Moth-Poulsen, Balder-Stanley Bakar, Hel-Meike Bahnsen samt mange flere. Dramatiker og sangtekster: Kim Fupz Aakeson. Iscenesættelse: Heinrich Christensen. Scenograf: Gjermund Andresen. Lyddesign: Jonas Vest. Lysdesign: Ulrik Gad. Koreograf: Sofie Akerø. Cirkuskoreografi: Sunniva Byvard. Kostumedesign: Astrid Lynge Ottosen. Komponist. Myrkur.

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: RAGNAROK er en anmeldelse af Louise Frevert, KULTURINFORMATION