Kunst Litteratur

MYDTSKOV – DE KONGELIGE PORTRÆTTER

MYDTSKOV – DE KONGELIGE PORTRÆTTER

 

 

 

 

 

 

MYDTSKOV - DE KONGELIGE PORTRÆTTER

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

‘ ………. et suverænt smukt resultat …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

Det er et overflødighedshorn af et værk Thyge Christian Fønss-Lundberg har præsteret. Forfatteren er kunsthistoriker og har skrevet adskillige bøger om portrætkunst, samt kongelig kunst. Thyge er en kapacitet på området. Han har modtaget prisen som årets forskerspirer og Prins Henriks Pris.

 

Bogen er en fotografisk rejse gennem 60 år med Huset Mydtskov og det danske kongehus. På en eller anden magisk måde har fotografen Rigmor Mydtskov (1925-2010), formået at få noget ganske særligt og personligt frem på billederne af den kongelige familie.

Begyndelsen på en karriere

Som hun selv har sagt på et tidspunkt: ”Selvfølgelig kan man ikke bede landets dronning om at gøre hvad som helst, og når det drejer sig om portrætter af kongelige er der visse traditioner at tage hensyn til. Men små ting kan understrege den naturlighed man søger…. Et lille smil i øjenkrogen, en hånd, der hviler helt afslappet eller en baggrund, der er mere malerisk end den sædvanlige gulddekorerede dør.” Det viser hele hemmeligheden bag Rigmor Mydtskovs arbejde. Blikket for detaljen og hendes utrættelighed.

 

Rigmor har været en håndfast dame, der altid har vidst hvad hun ville. Hun har ikke på noget tidspunkt gået på kompromis med sit arbejde. Rigmor blev uddannet hos sin stedfar Hans Julius Mydtskov (1887-1973), som var teater- og portrætfotograf. Rigmor blev i 1962 gift med Steen Rønne (1937-1995), der også var fotograf, og de startede sammen deres eget fotostudie. De fik i 1964 sønnen Martin Mydtskov Rønne. Han driver i dag Huset Mydtskov.

Kronologisk opbygning

Rigmors gennembrud var i 1963, da hun blev bedt om at tage et billede af den daværende prinsesse Margrethe. Det blev begyndelsen på flere årtiers samarbejde. Dog mest i perioderne 1963-1972, 1973-1989 og 1990-2004.

 

Bogens indledning er en introduktion til Rigmor Mydtskovs arbejde og hendes familiehistorie. Det er et godt greb at alle billederne er sort/hvide og teksterne sigende, informative og korte med citater af Rigmor. Det skiller fint Rigmors forhistorie og hendes arbejde med kongehuset.

 

Vi springer ind i 1963, hvor vi møder en ung, smuk prinsesse Margrethe og glider over i de skønneste portrætter af prinsesserne Anne-Marie og Benedikte. Videre til Dronning Ingrid og Kong Frederik IX. Derefter går det i kronologisk rækkefølge. Forlovelser og bryllupper er varme, levende familiebilleder. Billederne får personerne til at være nærværende og levende.

Kunsten at være royal portrætfotograf

Rigmor Mydtskov havde det privilegie at være tæt på kongefamilien i årtier. Hun kunne komme helt ind på livet af den person hun skulle fotografere, og som vi andre ikke ser. Det kræver en helt særlig evne. Rigmor Mydtskov har taget nogle uforglemmelige billeder af kongefamilien. Den intimitet der kommer fra mange års relation, er enestående. Der opstår et gensidigt tillidsforhold med stor respekt for hinanden.

 

Det er meget personligt og intimt at skulle have tage billeder, der skal være ens image mange år frem i tiden. Som offentlig person er du ansvarlig omkring dit omdømme og fremtoning og har kun et ønske om at fremstå ærligt, personligt og som den du er. Det fordrer tiltro til hinanden og den kommer ikke altid på et splitsekund. Det ses tydeligt at Rigmor Mydtskov har fundet en omgangstone med de kongelige, der har passet ind. Ellers ville det have været umuligt at finde de udtryk og den ro der er i billederne.

Et smukt resultat

Det er altid vanskeligt at løfte arven i et familiedynasti, men det ser ud til at Rigmor Mydtskovs søn har formået at finde sit eget fodfæste og stil. Det er der glimrende eksempler på bagerst i bogen. Det skal nævnes, at det er Martin der har stået for at rense, affotografere og redigere de udvalgte negativer. Det er der kommet et suverænt smukt resultat ud af.

 

Huset Mydtskov kommer vi til at høre om, mange år frem i tiden. MYDTSKOV – DE KONGELIGE PORTRÆTTER er en oplagt Coffee Table Book. Ens gæster vil ikke kunne lade være med at kigge i den.

 

MYDTSKOV – DE KONGELIGE PORTRÆTTER. Forfatter: Thyge Christian Fønss-Lundberg. Udgivet på forlaget Frydenlund.

 

 

 

MYDTSKOV – DE KONGELIGE PORTRÆTTER – se mere her

 

 

 

MYDTSKOV – DE KONGELIGE PORTRÆTTER er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION