Interview Kunst Rejser

Italien venter på de gode danskere

Italien venter på de gode danskere

Baronen af Sorrento har beæret vores magasin med en artikel under sit besøg i København

 

For mange år siden, tilbage i tiden, hvor der ikke var biler eller fly, og der ikke var elektricitet, da huse, butikker og endda gaderne blev oplyst af stearinlys. Og endnu længere tilbage i tiden…

 

 

Mellem det ottende og syvende århundrede før Jesu komme, begynder kolonister fra Grækenland at bosætte sig på kysterne i det sydlige Italien og Sicilien. De importerer demokratiske regeringsformer og meget høje kunstneriske og kulturelle former. Og da den politiske, økonomiske, kulturelle og sociale udvikling var etableret, rejste Rom sig med sit imperium og det blev snart til en verdensmagt, der erobrede nære lande og fjerne nationer.

 

Kunst og kultur havde deres maksimale udtryk under Roms regeringstid. Dens krigsmagt blev snart kendt på verdensplan. Rom med sit imperium betragtedes som en meget vigtig regering, med en meget avanceret socio-politisk organisation, og for at have sat sit præg på menneskehedens historie.

 

Med afslutningen af det vestlige romerske imperium slutter også den såkaldte oldtid og middelalderen begynder. Men faktisk ville det hellige romerske imperium fortsætte i fragmenteret form i mange år. Og så befinder vi os igen i den såkaldt moderne tid, hvor huse, butikker og endda gaderne blev oplyst af stearinlys, og videre, hvor biler kører og fly flyver.

 

Citroner

Hvem er italieneren?

Denne lille oversigt over italiensk historie vil hjælpe os med at forstå, hvem italienerne er, og hvor de kommer fra. Italien er et langt land, næsten 2.000 km(fra Sydtyrol til Trapani Sicilien, plus Sardinien) og det får os til at forstå, hvordan skikke og kulturer ændrer sig – også her i Danmark, en lille nation, er der stor forskel mellem den nordlige del og sydlige del af Sjælland, for slet ikke at nævne de sydlige dele af Jylland, som er endnu mere forskellige i skikke og traditioner fra resten af landet.

 

Generelt er Italien opdelt i tre dele: Nord, Centrum og Syd. For bedre at forstå mentaliteten mellem Nord og Syd vil jeg bruge en illustration: ”I Nord siger de : Vi arbejder først, og derefter spiser vi tante Marias kage; i Syd siger de : Først spiser vi tante Marias kage, og derefter arbejder vi.” Med andre ord, i Nord kommer arbejdet først og derefter familie, mens i Syd kommer familien først og derefter arbejde. Og hvad gør de i det centrale Italien? De gør præcis, hvad der passer dem bedst. Men der er ikke kun adfærdsforskelle, men også og frem for alt madforskelle mellem Nord og Syd. Kort sagt Nord elsker majspolenta med kanin, mens Syd elsker spaghetti med kødsauce.

Italien venter på de gode danskere…..

Mange danskere bor permanent i Italien, især i Toscana (måske skyldes det, at der er god vin), men også i andre dele af Italien, så som Rom, Sorrento, Amalfikysten, osv. Du kan selv opleve italiensk kultur og livsstil ved at komme og bo nogle uger eller måneder i Italien. Det kan være billigt at bo i Italien i en periode, hvis man ikke vælger de kendte turiststeder, og gør det i lavsæsonen.

 

Jeg kan foreslå Cilento kyst ved Agropoli by, der er umiddelbart lige efter den berømte Amalfi kyst. Fra Agropolis kysten kan man se Amalfi kysten og den smukke Capri ø. En virkelig fantastisk udsigt! Indenfor rækkevidde ligger også Positano, Ravello, Amalfi kysten, Pompeij, Sorrento, Capri, Paestum, Velia mm. Der er smukt og ikke overfyldt af turister, d.v.s. at restauranter og forretninger er billige. Cilentokysten er også kendt for den berømte middelhavskost. Interessant nok: Der er flere landsbyer, hvor nogle mennesker lever over 100 år. Tag dertil og find ud af hvorfor … kan det mon være den gode mad, luften, stemningen eller den gode vin……?

 

Italien venter på de gode danskere

Positano

 

Indlægget er skrevet af Dionisio Tramontano Baron af Sorrento

Photo by Martyna Bober on Unsplash

Photo by Sergio Otoya on Unsplash