Litteratur

Kogebog: MADEN I MIT LIV!

Kogebog: MADEN I MIT LIV!

 

Aftensmad – til hverdag og weekend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kogebog: MADEN I MIT LIV!

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… man kan forholde sig til indholdet uden at blive skræmt væk …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

Endnu en kogebog har set dagens lys. Først tænkte jeg, at det var en ny smart fashionabel kogebog med retter fra nær og fjern, men der tog jeg fejl. Anne-Kathrine Schelde går en helt anden vej, eller rettere sagt hun går den slagne vej med madopskrifter, som er det vi vil kalde det danske gedigne køkken. Opskrifterne tager udgangspunkt i det danske altmodische køkken, hvor maden har friske råvarer, der for det meste gror på vores breddegrader, og som ikke er vanskelige at indkøbe i dagligdagen.

 

Det er ikke kun ”mormormad” der er beskrevet i bogen, tværtimod. Der er også alle mulige andre retter, der heller ikke altid bliver lavet i hverdagen. Og hvorfor gør de ikke det? – tænkte jeg. Måske fordi det næsten er avantgardistisk at lave gammeldags mad nu om stunder. Ja, vi er jo mest vant til at spise pasta, pizza, asiatiske retter og meget andet, som ikke ligefrem blev spist på de her breddegrader for bare 50 år siden. Det skal siges, at der også er mere eksotiske retter beskrevet i bogen, men de er også alle på et let tilgængeligt niveau. Der er noget for enhver smag. Forfatteren har siden 2010 drevet hjemmesiden: madenimitliv, som fra 2016 har været hendes levevej – madenimitliv.dk har 16 millioner sidevisninger om året.

 

Det er bekvemt at finde opskrifter på nettet, men jeg må indrømme, at der ikke er noget som at have en kogebog i hånden. Et er at du kan finde den opskrift du søger efter, du finder også ideer til middagen i morgen. Det bliver decideret mere håndgribeligt og du kan gå tilbage i bogen og gentage din madsucces. Du skal heller ikke gemme alle mulige udprintede enkeltstykker papir, som alligevel bliver væk.

Kogebogens struktur

Bogen er delt op i fire hovedafsnit. Klassisk aftensmad hvor der er en skøn blanding af frikadeller, hamburgerryg, flødekartofler og meget andet. Mormormad er alle de retter vi kun får sjældent: Hakkebøf med stegte løg, Grydestegt kylling med brun sovs, Stegt flæsk og persillesovs etc. Hvis du ikke er den mest rutinerede i at lave opbagt sovs, så kan jeg love, at efter en tre-fire retter og forsøg, vil selv den almindelige ihærdige modstander overgive sig, og være i stand til at servere den mest glatte og klumpfri sovs smagt nord for den tyske grænse!

 

I afsnittet Udenlandske livretter, får vi otte forskellige retter der giver en smagsprøve fra de mere eksotiske himmelstrøg. Til sidst er der et afsnit med Tilbehør. Det er virkelig godt. Her er opskrifter på gammeldags agurkesalat og syltede løg, forskellige saucer, salater, og dressinger. Alt kan bruges sammen med retterne eller i andre sammenhæng. I bogen er der også tips og gode råd, alt sammen skrevet på en let tilgængelig måde.

Test af to retter

Jeg valgte at lave to klassiske retter fra bogen, for at teste om det nu også var lige så nemt at tilberede, som forfatteren siger. Jeg er jeg ikke en Paul Bocuse i et køkken, men er ret habil til at lave almindelig dansk mad, så jeg kastede mig først ud i at lave en af min yndlingsretter: Tarteletter med høns i asparges.

 

Jeg kan med det samme afsløre, at der ikke har sneget sig mange nye ingredienser ind i denne opskrift. Nogle vil sige, at det må der heller ikke være, hvis det skal være traditionelle tarteletter vi skal tilberede, men alligevel kan der altid tilsættes en eller flere ting efter smag. F.eks. har jeg aldrig puttet både porrer og gulerødder i kogevandet til hønen/kyllingen, kun løg, og det skulle ikke i her. Jeg kunne nu ikke smage forskel på det færdige resultat. Dertil skal også siges at jeg brugte en stor kylling på 1800 gr. Det behøver ikke være en høne, til gengæld synes jeg ikke man skal gå kompromis med hensyn til at koge hønse-eller kyllingebryster. Man får ikke den samme kraftfulde bouillon til saucen.

 

Den opbagte sovs blev tilberedt som den plejede. Forklaringen fulgte jeg step for step og ja, det fungerede. Et lille tip. Er der mulighed for at koge ”fuglen” dagen før, eller tidligt på dagen, gør det processen nemmere. Lad gryden afkøle. Tag fuglen op, og pluk kødet af skroget. Kødet kan snildt holde sig i køleskabet og der er ingen brændte fingre. Bortset fra det, var tarteletfyldet skønt.

Boller i Karry

Næste ret blev de legendariske boller i karry. Elsket af børn og voksne, alt efter smagsstyrke. Det der er spændende ved nye kogebøger, som denne, er om retterne bliver fremstillet som man selv ville gøre det. Jeg er sikker på at det mest korrekte er at koge kødbollerne for sig selv og så komme dem op i saucen bagefter. Jeg har altid tilberedt farsen og ladet kødbollerne blive færdigtilberedt i karrysaucen. Det sparer en grydes opvask! Men jeg gjorde som Anne-Kathrine, kogte dem for sig og kom de færdige boller op i saucen. Jeg fulgte opskriften slavisk og resultatet var strålende.

 

Det kan godt være der ikke er så meget nyt under den madmæssige sol, men der vil være en del yngre mennesker, som måske ikke har haft mulighed for at kigge deres forældre eller bedsteforældre over skuldrene i køkkenet.

En god opslagsbog

Bogen er meget appetitlig med flotte billeder, der for en gang skyld ligner de madopskrifter det handler om. Fortræffeligt. Hele bogen giver sig ikke ud for mere eller andet end det den er, nemlig en god opslagsbog til dejlig nem mad. Den er ikke fancy, men nøjagtig så ligetil, at man kan forholde sig til indholdet uden at blive skræmt væk. Jeg kan godt forstå at Anne-Kathrine Scheldes blog, madenimitliv.dk, er populær. God fornøjelse.

 

 

Kogebog: MADEN I MIT LIV! Forfatter: Anne-Kathrine Schelde. Fotos: Anne-Kathrine Schelde. Udgivet på forlaget Muusmann.

 

 

 

 

Kogebog: MADEN I MIT LIV! – se mere her

 

 

 

 

Kogebog: MADEN I MIT LIV! er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm