Musik

Koncert med Nikolaj Szeps-Znaider

DR Koncerthuset

 

Koncert med Nikolaj Szeps-Znaider

“Et af de vigtigste stykker i menneskehedens historie”

 

 

 

 

 

Koncert med Nikolaj Szeps-Znaider

Nikolaj Szeps-Znaider. Foto: © Søren Krabbe – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ………… finere bliver det altså ikke ……’

– Festus Steinmeier, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Et af de vigtigste stykker i menneskehedens historie’. Ordene var møntet på Ludwig Van Beethovens violinkoncert og kom fra ingen ringere end Nikolaj Szeps-Znaider efter en fremragende koncert den 8. september 2023 i DR Koncerthuset. Hvad får den feterede og verdenskendte violinist til at sige sådan?

 

Til at begynde med tegnede Beethovens violinkoncert ellers ikke særlig godt. I slutningen af det 18. århundrede var violinvirtuoser musikere, som ikke tog det så tungt med at spille hvad der stod i nodebladet. De improviserede i stedet, og hvis de var gode til det, modtog de naturligvis publikums hyldest. Franz Clement var en af datidens violinvirtuoser, og Beethoven havde lovet at skrive en violinkoncert til ham.

 

Hvorvidt Beethoven havde et horn i siden på Franz Clement, skal jeg lade være usagt, men i hvert fald udsatte Beethoven arbejdet med kompositionen så meget, at stakkels Franz bogstavelig talt fik udleveret de sidste noder lige før uropførelsen. Han måtte derfor spille dele af stykket uden at have set det før, og det kan ikke være gået særlig godt, medmindre Franz har valgt at improvisere undervejs. For at føje spot til skade havde Beethoven komponeret en langsom sats, hvor solisten ikke får lov at spille melodien en eneste gang. Der gik derfor flere årtier, før publikum fik øje på dette mesterværk.

 

Hvad havde Beethoven dog gjort? Violinkoncerten er et eksempel på, hvad man med et moderne ord ville kalde et dekonstrueret værk. Beethoven har i virkeligheden komponeret nogle små ‘riffs’, som man kender det fra Jazz- og rockmusik, og har vævet disse sammen i mange elegante variationer. Hvis man som violinsolist skal fortolke værket, er dette meget svært, for hvor meget får man foræret af komponisten, når man for det meste kun spiller variationer over ‘riffs’?

Eroica

Det andet værk på aftenens program var Beethovens 3. symfoni, og sammen med violinkoncerten varsler begge værker overgangen mellem den wienerklassiske og den romantiske periode. Der bliver lukket op for de store følelser, hvilket publikum i begyndelsen af 1800-tallet bestemt ikke var vant til . Den tredje symfoni, som var en hyldest til Napoleon Bonaparte, blev dengang oplevet som et nærmest abstrakt stykke musik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Koncert med Nikolaj Szeps-Znaider

Stanislav Kochanovsky. Foto: © Evgeny Evtyukhov – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takket være dirigenten Stanislav Kochanovsky fik vi i DR Koncerthuset en dramatisk og udtryksfuld fortolkning af symfonien, hvor man næsten følte sig hvervet til Napoleons hær. Menneskeheden marcherer imod bedre tider, kan man næsten høre orkesteret sige til os. I dag er vi næppe så mange Napoleon-tilhængere, men vi opfatter værket som alt andet end abstrakt.

 

Netop fordi Beethoven indvarsler den romantiske periode med disse to udtryksfulde stykker, hvoraf violinkoncerten består af en håndfuld ‘riffs’, samtidigt med at den for selv en solist, teknisk set, er særdeles vanskelig at spille, forstår man bedre Nikolaj Szeps-Znaiders konklusion. Hvis læseren har adgang til NetFlix, kan jeg anbefale “A World without Beethoven?” der identificerer det kolossale aftryk, som Beethoven har afsat i eftertiden.

En ægte spillemand

Kunne man høre på Nikolaj Szeps-Znaider, at stykket er vanskeligt at spille? Naturligvis ikke. Ud over at demonstrere sin overlegne teknik, fortolker Nikolaj Szeps-Znaider stykket ved blandt andet at spille få udvalgte toner lidt lavere end normalt og at spille andre få udvalgte toner imellem de forventede rytmer. På denne måde ophøjes violinvirtuosen Nikolaj Szeps-Znaider til at være en ægte spillemand. Finere bliver det altså ikke.

 

I DR koncerthusets medfølgende program stod der, at den langsomme sats i Beethovens violinkoncert er den smukkeste sats der findes. Efter min personlige smag overgås den af den langsomme sats i Carl Nielsens violinkoncert. Carl Nielsens violinkoncert skal naturligvis høres i en indspilning med selvsamme Nikolaj Znaider, Lawrence Foster og London Philharmonic Orchestra. God fornøjelse!

 

 

 

 

 

Koncert med Nikolaj Szeps-Znaider. DR Koncerthuset  – se mere her

 

 

 

 

Koncert med Nikolaj Szeps-Znaider – se mere her om Nikolaj Szeps-Znaider

 

 

 

 

 

 

Koncert med Nikolaj Szeps-Znaider er anmeldt af Festus Steinmeier, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm