Litteratur

KVINDE, KEND DIN HISTORIE Foredrag af Gry Jexen

KVINDE, KEND DIN HISTORIE
Foredrag af Gry Jexen

 

En reportage af Louise Frevert fra Bremen Teater

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KVINDE, KEND DIN HISTORIE Foredrag af Gry Jexen

Foto: Louise Frevert

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

Gry er uddannet historiker og har arbejdet med historieformidling de sidste 7 år. Hun har mange jern i ilden, er podcast-vært, forfatter, foredragsholder, selvstændig, tv-tilrettelægger, skribent og ikke mindst mor. Lige nu er hun aktuel med børnebogen Kend din historie – 25 kvinder der formede fortiden, som lægger sig i stil op ad Kvinde Kend Din Historie – spejl dig i fortiden, der udkom i 2021.

Et kort resumé af noget af Grys foredrag:

‘Min mission er at skrive kvinderne ind i historien på en moderne og positiv måde. I al min formidling, arbejder jeg målrettet på at rykke grænserne for hvor og hvordan historie kan formidles. Da jeg læste på universitetet, opdagede jeg, at der ikke var blevet skrevet ret meget om kvinder, der havde gjort sig bemærket i historien. De blev sporadisk nævnt, men de var aldrig blevet skrevet ind i historien. Jeg tænkte at det måtte der laves om på.

 

Efter jeg blev færdiguddannet historiker, havde jeg et par opgaver på DR, og så blev jeg arbejdsløs. Jeg havde ikke forestillet mig, at der ikke var nogen der havde brug for en nybagt humaniora! Min lille familie og jeg, var flyttet til Birkerød. Jeg havde pludselig masser af tid til at læse i. Jeg gik på det lokale bibliotek og lånte alle de bøger jeg kunne, om kvinder der på en eller anden måde var trådt frem fra deres skjul som kvinde. De havde imod alle odds gjort sig synlige og var indirekte blevet en del af den danske historie. Jeg opdagede, at der var masser af fantastiske kvinder med bemærkelsesværdige historier.

 

Det hele startede med at jeg lavede en Instagram profil ‘Kvinde kend din historie’, fordi jeg syntes, der manglede tilgængelig information om alle de interessante kvinder vi ikke har opdaget, er der. Lynhurtigt fik jeg 10.000 følgere. Behovet for denne viden var der. På profilen poster jeg kvinder fra historien og sætter dem samtidig ind i deres rette historiske kontekst. Lige nu har profilen over 65.000 følgere.

 

Titlen på min profil er ikke tilfældig. Den refererer til en kvinde, Susanne Giese, 1946-2012, der var en af pionererne i rødstrømpebevægelsen. Hun var bl.a. medforfatter til bogen ‘Kvinde, kend din krop’, 1975. Bogen blev skrevet, fordi der manglede viden om hvordan kvindens krop fungerede, set ud fra et kvindeperspektiv. På det tidspunkt var der flest mandlige læger og det viste sig, at der var et behovshul man dækkede med bogen. Vi er formet af biologien, men også af kulturhistorien.

 

Hvorfor er kvinder ikke skrevet ind i historien? Fordi historien er blevet skrevet af mænd. I 1100 tallet var det katolske munke der skrev årbøger. Man nedfældede hvad der skete i løbet af året, hvem der var født og død og hvad der ellers var sket. Saxo Grammaticus, ca. 1160-1208, begyndte at resumere Danmarkshistorien. Senere bliver historien mere sammenfattet, men igen er det mænd der står ved roret.’

God formidling

Gry Jexen fortæller på en let tilgængelig måde om kvindernes historie. Aldrig på noget tidspunkt bliver det til en løftet pegefinger over for historien, derimod er det en hyldest til alle de kvinder som HAR været der og derfor retmæssigt bør indtage en plads ved siden af mændene i historiebøgerne. Gry er en nutidig kvinde som taler til andre nutidige kvinder med et glimt i øjet. Hun argumenterer for at perspektiver er vigtige for vores fortidsforståelse og derfor essentiel for vores fremtidsforventninger. Kvinder skal have andre kvinder at spejle sig i, præcis som mænd altid har haft.

 

Hvilke kvinder (eller mænd) kender Nielsine Nielsen? Danmarks første kvindelige læge og akademiker? Hendes historie er bestemt en googlesøgning værd. Og hvad med Nina Bang? Én af Danmarks første kvinder i politik som kæmpede for ligestilling? Gry Jexen hylder de kvinder som har været med til at skabe og påvirke vores samfund. Hun gør det på en måde så publikum ryger med på hendes optimisme, entusiasme og glæde.

 

Hendes bog ‘Kvinde kend din historie’ er ment som en hyldest til alle de kvinder, som er gået forrest, har brudt med samfundsnormer, råbt højt, og har forlangt at få en plads ved bordet, både politisk, kulturelt og akademisk. Det er strålende kulturformidling og Gry er kommet i mål. Hun har selv skrevet sig ind i historien.

 

KVINDE, KEND DIN HISTORIE Foredrag af Gry JexenGry har sin egen podcast, ‘Kvinde, Kend Din Historie’, hvor hun i hvert afsnit har gæster i studiet, til at fortælle om en udvalgt kvinde og sammen giver de hende den plads i historien hun fortjener. Podcasten er udkommet i 4 sæsoner siden 2019. For tiden tager Gry rundt i hele landet med foredrag, hvor hun fortæller om sin bog. Hvis du bor i nærheden af et af hendes foredragssteder, er det turen værd. Du får dig et par hyggelige timer, et godt grin og gode relevante oplysninger. Tag gerne din mand med, han vil have godt af at lytte med.

 

 

 

 

Læs min anmeldelse af: ‘Kend din historie – 25 kvinder der formede historien‘. En børnebog for 10 år og op.

 

 

 

KVINDE, KEND DIN HISTORIE Foredrag af Gry Jexen – se mere her

 

 

 

KVINDE, KEND DIN HISTORIE Foredrag af Gry Jexen er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm