Litteratur

KEND DIN HISTORIE – en boganmeldelse

KEND DIN HISTORIE
25 kvinder der formede fortiden

 

 

KEND DIN HISTORIE - en boganmeldelse

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

Vores kulturelle rødder er en del af vores DNA. Det er vigtigt at vore børn og unge lærer vores kulturhistorie at kende, og hvem der skabte den. I denne bog er det kvinderne der er i søgelyset og det er på sin plads. Det har ikke altid været dem, der stod forrest, når det gjaldt prestige og omtale. Disse kvinder har præget vores kulturliv i ca. 170 år. Som forfatteren pointerer, er det en slags tidsrejse.

 

Kvinderne har beskæftiget sig med vidt forskellige metier, maleri, sang, design, politik, lægevidenskab, sport og meget andet. Bogen er delt op i fem afsnit, der starter i 2000´erne og slutter i 1840´erne. Den er letlæselig og spændende. Den vil også være ideel som højtlæsning på kolde vinterdage med en kop varm kakao. Det er en bog man kan tale om med sine børn.

 

De forskellige afsnit og tidsaldre er tidstypiske, de giver et fint indblik i perioden. Hver personhistorie har en passende længde. Forfatteren har formået at skære fyldet væk, og få de faktuelle ting med. Uden at det føles, som om det har været nødvendigt at udelade noget.

Uddannelse, baggrund og kønsopdeling

Desuden er der et vigtigt budskab i bogen til vor tids generation, nemlig at lige adgang til uddannelse for både piger og drenge, ikke altid har været en selvfølge. Det er glimrende, at forfatteren i hver personbeskrivelse, har valgt at fortælle om personens ophav og baggrund.

 

Det giver et klart billede af et Danmark, hvor der på et tidspunkt har været kønsopdelt arbejde for mænd og kvinder og ligestillingen havde trange kår. Det virker vedkommende og at alle ikke er født med en sølvske i munden. Samtidig beskrives også at vilje betyder alfa og omega. Hvor der en vilje er der en vej.

 

Der er en overskuelig indholdsfortegnelse for hvert afsnit, med illustrationer af de ting som har været mest epokegørende i perioden. Små vignetter er sat ind, med en kort beskrivelse af de emner der var revolutionerende og noget helt nyt i perioden. Det giver et godt indblik over indholdet.

 

Forfatteren har også medtaget personer som nutidens unge sikkert ikke har anelse om også fandtes i 20’erne og 30’erne, nemlig transkønnede. Det er jo ikke en nymodens opfindelse. Homoseksualitet heller ikke. Ja, der er lidt at fundere over, også at det er 125 år siden, at den første kvinde blev snedkermester i 1896. Det giver stof til eftertanke. Bogen er skrevet i et nemt forståeligt sprog.

Valg og fravalg

Det siger sig selv, at ikke hele galleriet af dygtige kvinder, der har haft stor betydning for Danmark inden for deres felt, kan være nævnt i bogen. Der har skullet træffes nogle beslutninger. Det har forfatteren gjort med omhu. Der er blevet tænkt over, hvad der kan og vil være relevant for denne generation at huske og bære videre. Man må håbe at denne bog har givet mange unge blod på tanden til at få mere at vide om hvordan og hvorfor vores fortid, har formet os som dem vi er blevet til i dag.

 

 

Illustrationerne er strålende. Klokkeklare i budskabet. De passer godt sammen med teksten. Som helhed er det et godt bidrag til en dannelsesrejse for nutidens og fremtidens unge.

 

Kend din historie. 25 kvinder der formede fortiden. Forfatter: Gry Jexen. Illustrationer: Sofie Kampmark. Udgivet på Gyldendal.

 

KEND DIN HISTORIE – 25 kvinder der formede fortiden er en børnevenlig (store børn, 8-12 år) udgave af bestselleren Kvinde kend din historie. Se mere om Kvinde kend din historie her

 

Se mere om KEND DIN HISTORIE – en boganmeldelse her

 

 

KEND DIN HISTORIE – en boganmeldelse er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION