Kunst

DALI: CYBERNETICS

DALI: CYBERNETICS

 

Lokomotivværkstedet

 

 

 

 

 

 

 

DALI: CYBERNETICS

The Gala-Salvador Dalí Foundation og IDEAL Barcelona

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …….. er intet mindre end overvældende at opleve Dalís verden på denne måde …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

De fleste kender Salvador Dalí, og mange har et ambivalent forhold til ham. Dalí (1904-1989), er født i Figueres, Spanien, og boede igennem livet både der og i New York. Den excentriske kunstner med den spidse moustache, de stirrende øjne og overdrevne selviscenesættelse, er mest kendt for sine fabeldyr med lange ben. Ure der smelter henad et bord eller ned ad et billede, samt frådende tigre der er ved at springe ud i ansigtet på dig samt andet, er andre af hans signaturer, der umiddelbart kan være vanskeligt at forstå. Men Dalí var meget mere end det.

En sammensat person

Dalí var smykkekunstner på et højt niveau. Han forarbejdede smykker med en detaljegrad og præcision, der næsten er uvirkelig. Han lavede skulpturer, installationer, tegninger og var nærmest besat af fysik og kemi. Da Einstein opdagede den fjerde dimension, tid, de tre andre er højde, bredde og dybde, var Dalí straks med på ideen og fandt dét han havde manglet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DALI: CYBERNETICS

The Gala-Salvador Dalí Foundation og IDEAL Barcelona

 

 

 

 

 

 

Beviset for Gud

I 1960’erne var han fascineret af genetik. Dalí kendte James D. Watson og Francis Crick, som arbejdede sammen med Maurice Wilkins i udforskningen af DNA. De fik Nobelprisen i 1962. Den opdagelse bevidste for Dalí, at Gud og udødelighed eksisterer. Han bad om at blive begravet i en tunika broderet med den dobbelte helix. Groft skitseret er det formet som en proptrækkers kurve én gang og to af dem sat sammen ligner et DNA molekyle.

3D

Ligeledes var han optaget af optiske illusioner og brugte den nyeste teknologi til at skabe dem: tredimensionelle briller, teleskoper, anaglyffer, stereoskopisk billedgengivelse gennem briller med rødt og grønt filter, hologrammer, samtidig med at han også brugte mere traditionelle teknikker og apparater. For ham var den tredje dimension af stor vigtighed. Der havde altid været et problem med at vise tingene tredimensionelt på et lærred, fordi det simpelthen bliver todimensionelt i maleprocessen. Han var med på den første udstilling af hologrammer i Knoedler-galleriet i New York, 1972.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DALI: CYBERNETICS

The Gala-Salvador Dalí Foundation og IDEAL Barcelona

 

 

 

 

 

 

I det hele taget var Salvador Dalí en fremsynet og intelligent mand. Han er nok den mest kendte surrealistiske kunstner i verden og i denne udstilling, hvis man kan kalde den sådan, ser vi med tydelighed hvilket format han har haft som kunstner. Der er ingen tvivl om at hvis Dalí havde været i live i dag, ville denne fortolkning af hans værker lige være i hans ånd. Udstillingen er skruet sammen på en helt ny måde, hvor 150 af Dalís værker er sat sammen til en form for digital happening.

Lokomotivværkstedet

Vi træder ind i en kæmpe stor rektangulær hal. Der er allerede nogle motiver på væggene og du aner Dalís stil. Showet varer i alt 28 minutter og du kommer ud på en rejse, igennem og sammen med Dalí, med billeder og lyd, der får dig til at glemme tid og sted. Hans billedunivers bliver helt tydeligt og detaljerigdommen er uendelig. Undervejs tager du dine gammeldags tredimensionelle rød/grønne briller på, som du har fået udleveret, og hans billeder bliver endnu mere svævende og levende. Af med dem igen.

AI

Så kommer der et afsnit, hvor man har kastet hans billeder ind i et program med kunstig intelligens. Producenterne har ikke justeret på det vi ser, dette er resultatet. Mærkeligt, skræmmende og fantastisk. Dalí var meget interesseret i den allerede spirende idé om kunstig intelligens tilbage i 70’erne og 80’erne. Det er åndeløst godt. Man er totalt væltet bagover.

 

 

 

 

 

 

DALI: CYBERNETICS

The Gala-Salvador Dalí Foundation og IDEAL Barcelona

 

 

 

 

 

I det næste rum har man etableret et tegnerum med en maskine, der opløser din tegning til atomer, altså i farver!!! Vildt.

 

Sidst, men ikke mindst, tager vi på en rejse med Dalí ud i den virtuelle verden. Vi får vores masker på og stiger ombord på et skib. Gala, hans elskede hustru, sidder for enden og er galionsfigur. Vi ser langbenede elefanter, giraffer med vinger og kæmpemyrer løbende igennem ørkenen. Vi er ved at blive skyllet over bord, uvejr med hagl, storm, ildkugler og i den anden ende af båden er bagsiden af den karakteristiske mur ind til museet i Figueres. Vi vugger og skvulper afsted. Jeg kunne se dykkerhjelme uden kroppe gå rundt ved siden af mig, det var de andre der var der. Genialt. Ærgerligt det sluttede.

30 byer verden over

Den digitale udstilling har allerede været vist i Barcelona og London og skal rundt til 30 byer verden over. Med et projekt som dette er det nemt at kunne vise udstillingen flere steder på samme tid, så flere vil have glæde af den. Faciliteterne findes i de fleste storbyer, der kræves projektorer og skærme, så kommer producenterne med en lille form for harddisk, og med et par justeringer, kører det hele.

 

Ideen er intet mindre end begavet. Hvis man er i tvivl om man bryder sig om Dalí, vil jeg sige, det er også lige meget, for selve eventet overgår fantasien.

Vigtig info

Man skal bestille tid på hjemmesiden, der bliver kun lukket 50 personer ind hver halve time. Det er fornuftigt, for man skal kunne se ordentligt. Bestil billetter i god tid på: dalí-immersive.dk

 

En ting er sikkert, Dali var helt sin egen og skabte en unik kunst. Det er intet mindre end et exceptionelt Cybernetics med Dalí i centrum, der er blevet stablet på benene ude i Lokomotivværkstedet. Jeg vil sige det på denne måde, jeg har ikke set noget lignende. Alle sejl er sat til og det er intet mindre end overvældende at opleve Dalís verden på denne måde.

 

Nyd resten af dagen med dette Dalí citat i mente: ‘Jeg lever med mine øjne åbne og klare uden skam, uden fortrydelser og jeg kan reflektere over min egen eksistens’. Se dette fantastiske fænomen men pas på dit ur ikke smelter!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DALI: CYBERNETICS

The Gala-Salvador Dalí Foundation og IDEAL Barcelona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DALI: CYBERNETICS. Lokomotivværkstedet, Otto Busses Vej 5 A, København. Det er The-Gala,-Salvador Dalí Foundation, der står bag det digitale kunstcenter IDEAL Barcelona og Producenterne Layers of Reality som præsenterer totaloplevelsen. Dalí: Cybernetics slutter 3. januar.

 

 

 

 

 

 

DALI: CYBERNETICS – se mere her

 

 

 

 

 

DALI: CYBERNETICS er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm