Filmanmeldelse: MADELEINES PARIS
Film

Filmanmeldelse: MADELEINES PARIS

Filmanmeldelse: MADELEINES PARIS

 

en fransk film af Christian Carion

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: MADELEINES PARIS

 

© Angel Films

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ………. to mennesker der lukker op for hinanden ……’

– G. Boeholt, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

MADELEINES PARIS er en fortælling om to mennesker, der tilfældigt og grundet livets tilsnigelser mødes i en taxi. Det er en feel good movie. Madeleine er 92 år og skal på plejehjem. Dette vil hun gerne udskyde og vil hellere fortælle erindringer fra sit liv og derfor beder hun taxichaufføren om at køre rundt i Paris’ gader først i stedet for at bringe hende til plejehjemmet.

Omveje

Dette møde disse to mennesker imellem udvikler sig til et varmt venskab. Taxichaufføren Charles (Dany Boon), der er et venligt menneske, har sine egne problemer at slås med, men for en kort stund lægges de på hylden.

 

Hovedrollen indehaves af den franske sanger og skuespiller Line Renaud, der selv er 95 år, så hun kender noget til alderdommens svøbe og kan relatere til at være nået 92 år.

 

Undervejs på taxituren gøres der mange stops, da Madeleine gerne vil se de steder, hun har boet. De gør også holdt for at få både is og kaffe. Da plejehjemmet ringer og ikke kan forstå, hvor Madeleine bliver af, begår de også oprør på anden måde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: MADELEINES PARIS

© Angel Films

 

 

 

 

 

 

 

 

Opbygning

Filmen er for størstedelens vedkommende optaget i en taxi, som er filmet i et studie, så filmatiseringen er holdt på et enkelt niveau. Men det er ikke noget, der forstyrrer filmen. Det passer til filmens tempo og handling. Det ville også være svært at foretage scenerne i Paris’ voldsomme trafik.

 

MADELEINES PARIS er bygget op om mange udførlige filmiske flashbacks fra Madeleines lange liv. Det er med til at give filmen autensitet og indlevelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: MADELEINES PARIS

© Angel Films

 

 

 

 

 

Sympatien udfolder sig

Det er meget rørende det venskab, man ser udvikle sig imellem den 92-årige kvinde og den 46-årige taxichauffør. Presset af Madeleine fortæller han fra sit liv, hvordan han mødte sin kone og hvordan han føler sig som familiens sorte får. Hun får hans taleevner på gled, mens hun selv ivrigt beretter fra sit liv. Hun fortæller om sit første kys og om sit ægteskab. Det viser sig, at Madeleine ikke har haft et helt almindeligt liv, men har haft adskillige store udfordringer. Flashbacksene er meget troværdige og alvorlige. Man bliver grebet af dem. De viser scener fra et liv, de færreste ville ønske sig.

 

Det er flot at se, at så dybt et tillidsforhold kan udvikle sig på så kort tid. At man i løbet af en dag får så megen kendskab og sympati for begge parter. Både Line Renaud og Dany Boon fortjener meget ros for deres præstationer, der er formidable. Line Renaud spiller på sin afdæmpede, afventende måde, der får chaufføren Charles til helt at åbne sig. Dany Boon spiller den frustrede, irriterede person for hvem tingene ikke rigtig lykkes. Men han åbner sig for Madeleine og får en dejlig dag. Han får det så godt i Madeleines selskab, at han ønsker at besøge hende på plejehjemmet sammen med sin kone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

© Angel Films

 

 

 

Andre roller

Den unge Madeleine bliver performet af Alice Isaaz, som meget indlevende agerer den beskyttende mor, der forsøger at skabe stabilitet og berolige sin dreng. Kvinden der betaler en høj pris for sin forelskelse.

 

Hendes søn Hadriel Roure spiller ægte, som sønnen, der efter stedfaderens mening står forstyrrende imellem sin stedfar og sin mor og obstruerer det, de kunne have haft sammen.

Konklusion

En meget varm film, der skildrer et dejligt fremvoksende venskab, der bliver skabt på grundlag af udefrakommende begivenheder, to mennesker der lukker op for hinanden.

Film i samme genre

MADELEINES PARIS befinder sig i feel good genren à la ‘DRIVING MISS DAISY’ film fra 1989. Mange husker Jessica Tandys, Morgan Freemans og Dan Aykroyds præstationer. Filmen var nomineret til 9 Oscars og løb af med hele fire. DRIVING MISS DAISY skildrer også to mennesker, der mere eller mindre er tvunget sammen på grund af omstændighederne, hvor det munder ud i en stor gensidig sympati.

 

En anden film i samme feel good stil er filmen ANDEN AKT, som vi har anmeldt her i 2023. Hovedrollerne er med Lena Olin og Rolf Lassgård. Fysioterapeuten skal genoptræne den berømte skuespiller i skikkelse af Rolf Lassgård. To mennesker, der får en indbyrdes relation grundet omstændighederne og som ender med at blive gode venner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

© Angel Films

 

 

 

 

 

 

MADELEINES PARIS er med i Biografklub Danmarks sæson 2023/2024 og har netop premiere landet over.

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: MADELEINES PARIS – se trailer her

 

 

 

 

Filmanmeldelse: MADELEINES PARIS – se mere her

 

 

 

 

Filmanmeldelse: MADELEINES PARIS – er anmeldt af G.Boeholt, KULTURINFORMATION